„Kommunisták lógnak majd a fákról” – exkluzív képriport Varsóból – Válasz Online
 

„Kommunisták lógnak majd a fákról” – exkluzív képriport Varsóból

Szöveg és kép: Vörös Szabolcs

Bár a város polgármestere a járvány miatt megtiltotta, szerdán mégis ezrek vonultak Varsó utcáira, hogy megünnepeljék az ország függetlenségének 102. évfordulóját. Rajtuk kívül szintén ezrek teljesítették a szervezőknek azt a kérését, hogy a tiltás miatt autókkal érkezzenek a fővárosba, s aztán dudálva guruljanak végig a menet szokásos útvonalán. Nemzeti összekapaszkodás helyett az esemény ezúttal is a radikálisok büszkeségmenete lett, és inkább emlékeztetett egy tetszőleges 90-es évekbeli Fradi–Újpest utáni utcai randalírozásra, semmint méltóságteljes ünneplésre. Persze a cél nem is ez volt: az elmúlt hetek tíz- meg százezres, az abortusz szigorítása miatt szerveződött tüntetései után egyszerűen erőt kellett mutatni. A Válasz Online tudósítója kint járt az eseményen, és fotókon mutatja meg, mennyire sikerült.

hirdetes

Forgalomirányító felvonuló a varsói Dmowski körfogalomban, háttérben a Sztálin-barokk Kultúra és Tudomány Palotájával meg az azt lassacskán körülvevő felhőkarcoló-erdővel – balra a jellegzetes formájú Złota 44 épület. Ha Varsóban tömegtüntetés van, a résztvevők általában itt, a Dmowskinál gyülekeznek.

Tapasztalt résztvevők, még mindig a Dmowskinál, már a Marszałkowska utcával a háttérben. A jobb oldali néni karján a felvonulók egyik gyakran használt kiegészítője, az 1944-es varsói felkelésre (powstanie warszawskie) emlékeztető karszalag.

„Jézus Lengyelország királya” – hirdetik a felvonulóknak. Rafał Trzaskowski, Varsó ellenzéki főpolgármestere a koronavírusra hivatkozva megtiltotta az idei menetet, amit a szervezők azzal igyekeztek megkerülni, hogy autókkal szólították a fővárosba az ünneplőket, az eseménynek így afféle féllegális jelleget szántak. A gyalog, gyakran maszk nélkül hőbörgő fociultrákat azonban így sem lehetett megfékezni. A 2020-as Függetlenség Menetének szlogenje „A mi civilizációnk – A mi szabályaink” lett.

A tömeg néhányszor a rendőrökkel is összecsapott. A kép néhány perccel az után készült, hogy az egyik huligán egy komplett virágágyást dobott a rendőrökre, miután azok kiszorították az ultrákat a Charles de Gaulle körforgalomnál lévő Empik könyvesbolt melletti átjáróból. A hatósági fellépésekben nemcsak résztvevők, hanem a sajtó munkatársai is megsérültek: a Solidarność hetilap 74 éves fotósát, Tomasz Gutryt közvetlen közelről találták el gumilövedékkel. A rendőrség elismerte a történteket, gyors felépülést kívántak „Tomasz úrnak”, és megígérték, kivizsgálják az esetet. Egy másik felvételen az látható, ahogy minden különösebb előzmény nélkül fotósokat ütlegelnek. Ezt még két kormánypárti képviselő, Joanna Lichocka és Kamil Bortniczuk is szóvá tette. A válasz az volt, hogy: „A dinamikus akciókban, amikor többek randalíroznak, külső szemlélők is megsérülhetnek. Ezért fontos, hogy ők elhagyják az intézkedés helyszínét.”

„Megvédjük a civilizációnkat a barbarizmustól.” Charles de Gaulle körforgalom, Varsó, 2020.

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.

Ha egy képen kellene összefoglalni Lengyelország elmúlt néhány hetét, ez lenne az: Monster-sapkában és terepszínű maszkban felvonuló lengyel hazafi, háttérben az abortusz-tüntetéseknek a Poniatowski híd nyugati hídfőjére fújt jelképe, a piros villám és az egyik szlogen: „Az én testem – Az én választásom.”

Mit tegyenek az ultrák, ha úgymond LMBTQ-provokációval találják magukat szembe? Hát pirotechnikát dobnak rá. Csak épp a célpont alatt két emelettel lévő erkélyt sikerült eltalálni. Ki is gyulladt. A szervezők egyébként „antifa-provokációra” panaszkodtak, szerintük a rendőrséggel való összecsapásokat is ők provokálták, bizonyítékkal viszont nem sikerült előállni.

Féltő apai tekintetek óvják a sofőrt a külföldi sajtó érdeklődésétől.

„Isten. Becsület. Haza.”

A maszkviseléshez a jelek szerint a járványtól függetlenül is hozzászokott felvonulók haladnak át a Poniatowski hídon a Visztula jobb partján lévő Nemzeti Stadionhoz. Amely épp járványkórházként funkcionál.

Szigorú hazafias tekintet, még mindig a Poniatowski hídon.

A Nemzeti Stadion előtt az ultrák és a széljobber politikusok óriási hangulatot csináltak. Két himnuszéneklés közt csak úgy röpködtek a „Trzaskowski kurwa”, a „jebać TVN” (az ellenzéki tévét küldi melegebb éghajlatra) vagy az „a na drzewach zamiast liści // wisieć będą komuniści” („és a levelek helyett kommunisták lógnak majd a fákról”) jelszavak.

„Fehér Lengyelország.” (Frissítés: a képen a piros–fehér Lengyelország – biało-czerwoni Polska – feliratú szurkolói sál részlete látszik.)

Tartalom és forma ellentmondásban.

Az ultráktól biztonságos magasságban parádézó felvonulók a szélsőjobbos Konfederacja pártszövetség emeletes buszán. A fedélzeten feltűnnek a szövetség egyik tagja, a Ruch Narodowy (Nemzeti Mozgalom) zászlói is – a párt magyar szemmel is releváns, ugyanis a Jobbik még a néppártosodása kellős közepén is együttműködött velük (és nincs arról hír, hogy ez azóta megszakadt volna).

Piromán antifeminista a Nemzeti Stadion előtt.

„Hazamennek a legények.” Az abortusz-tüntetések jelszavai mellett. Lengyelország, 2020. november 11.


Ez a galéria olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!