Mit jelent, ha összeomlik az egészségügy? Vendégünk Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke [HetiVálasz 47] – Válasz Online
 

Mit jelent, ha összeomlik az egészségügy? Vendégünk Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke [HetiVálasz 47]

Borbás Barna
| 2020.11.12. | Podcast

„Ha van 100 repülőgépem, de csak 20 pilótám, akkor valójában 20 repülőgépem van” – érzékelteti a magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb problémáját műsorunkban Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Vagyis: nem lélegeztető- és légzéstámogató-gépből van kevés, hanem szakemberből. A MOK-alelnök szerint már most van kórház, ahol alapvető munkákat (például a súlyos betegek szakszerű forgatása) sem képesek elvégezni, a halottasházak pedig telnek. Hetente jelentkező podcastadásunkban a járványhelyzet miatt újra elővett és kibővített rendkívüli jogrend életbe léptetésének napján, azaz szerdán beszélgettünk a Magyar Orvosi Kamara alelnökével, aki Szegedről csatlakozott a műsorba Skype-on.

https://open.spotify.com/episode/1HrxMzHzWvkkFyeWXs76tC

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból

A magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásairól

„Több helyről kaptunk olyan jelzést, hogy a hűtési kapacitások a végükre értek. Vannak halottas házak, ahol alternatív megoldásokat kell keresni a hűtésre a halálozások nagy száma miatt. Egy halottasház kapacitása arra van kitalálva, hogy mennyien szoktak meghalni adott időszakban. Ha bárki megnézi a halálozási statisztikákat, akkor látja, hogy most már Magyarországon a vezető halálok a COVID lett.”

„Az egészségügy összeomlását nem úgy kell elképzelni, hogy mindenhol bezárnak a kórházak, és a betegek kint kopogtatnak. Ilyen is lehet, de inkább az fordulhat elő, hogy akiket felvettek, azoknak az ellátási minősége romlik. Ezt mutatják a tavaszi adatok Olaszországból. Amikor az ellátórendszer túlterhelődött, a halálozás rendkívüli módon megugrott. […] Arról is futott be hozzánk információ, hogy van olyan magyar kórház, ahol nincs idő és energia arra, hogy hasra fordítva lélegeztessék a pácienseket.”

A tudás- és információmegosztásról

„Amit nagy problémának tartunk, de javítható lenne, az a protokollok hiánya, illetve a nagyon esetleges protokollok. A legutóbbi kézikönyv, amit kiadtak a COVID-ellátásról országosan, június 26-án kelt. […] A frissítésére nagyon nagy szükség lenne, mert sok olyan orvos dolgozik vírusfertőzött páciensekkel, akiknek ez nem szakterületük.”

„Az Operatív Törzs és a Kamara, valamint az illetékes minisztérium és Kamara között sincs szakmai egyeztetés sajnos. És az egyik legnagyobb probléma éppen az információáramlás hiánya, illetve a torz információáramlás. A mostani, kissé kapkodó kormányzati intézkedések mögött ezt látjuk. […] Hirtelen szakad be a rendszer, mert lehet, hogy van rengeteg lélegeztetőgép, de nincs annyi szakértő, szakképesítés, amennyi papíron létezik.”

Arról, hogy van-e elég lélegeztetőgép

„Ha van 100 repülőgépem, de csak 20 pilótám, akkor valójában 20 repülőgépem van.”

Az új egészségügyi törvényről és az azzal kapcsolatos egyeztetésekről

„Hollik István államtitkár úr azt mondta az ATV-ben, hogy folyamatosan zajlanak az egyeztetések a Kamara és a kormány között, de ez nem igaz. Ezt cáfolom. Semmilyen egyeztetés sincs az egészségügyi törvény módosításáról velünk. És döbbenten állunk. Miközben ilyen súlyos a járványhelyzet, rengeteg orvosnak az forog a fejében, hogy mi lesz velük január elsejétől, és szabadságjogokért kell harcolni, miközben a betegekért kellene.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy#koronavírus