5G: Kiben bízhatunk? (x) – Válasz Online
 

5G: Kiben bízhatunk? (x)

Támogatott Tartalom
| 2020.11.09. | támogatott tartalom

A kínai vállalatok által épített 5G-hálózat jelentős kockázattal jár.

A közeljövőben az ötödik generációs (5G) vezeték nélküli technológia alkotja majd a világ gazdaságainak és közszolgáltatásainak gerincét. A megjelenés előtt álló 5G-s vezeték nélküli hálózatok átalakítják a világot, és életünk valamennyi területére hatással lesznek, a mobiltelefonoktól kezdve az önvezető autókon át egészen a villamos hálózatokat és vízvezeték-rendszereket magában foglaló kritikus infrastruktúráig. Az új, összekapcsolt alkalmazások forradalmasítják majd a vállalkozások működését, fejlesztik az infrastruktúrát és átalakítják személyes kommunikációnkat. Mivel ezek az applikációk központi szerepet töltenek majd be az életünkben, most fontosabb, mint valaha, hogy az 5G-hálózatokon keresztül folyó adatforgalmat biztonságban tudhassuk.

De mit tehetünk magánéletünk védelméért, az üzleti titkok eltulajdonítása ellen és a szolgáltatáskimaradások megakadályozása érdekében? Mint a modern társadalmakban általában, itt is az a döntő, hogy bízhassunk a telekommunikációs szolgáltatónkban.

Előnyei mellett az új 5G hálózati infrastruktúra nemzetbiztonsági kockázatokat is rejthet. Az egyik legkomolyabb aggály, ha a berendezéseket olyan vállalat telepíti, amelyet egy idegen állam kormánya irányíthat vagy befolyásolhat. Márpedig a fogyasztók joggal szeretnének bízni abban, hogy adataik biztonságban lesznek 5G-szolgáltatójuknál, amely kimaradások nélküli, folyamatos üzemelést biztosít. Ez több, mint egyszerű technikai kérdés.

A kínai telekommunikációs vállalatokra olyan konkrét törvények vonatkoznak, amelyek értelmében kötelesek a kínai kormány és hírszerző szervei érdekeit szolgálni. Emiatt, ha a Huawei, a ZTE vagy más kínai gyártó építi ki egy ország háttérben futó 5G-infrastruktúráját, akkor a kínai kormány számára nyitva áll a lehetőség, hogy befolyást gyakorolhasson az adott rendszer felett. Az általuk épített 5G-hálózat kiszolgáltatja adatainkat a kínai autoriter rendszernek, amely törvényekkel kötelezi az információk átadására ezeket a cégeket.

Van azonban biztonságos alternatívája a Kína által épített 5G-hálózatoknak. Több ország – köztük az Egyesült Államok, számos EU-tagállam, Ausztrália, Kanada, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Királyság – fejlesztett ki alternatív 5G-hálózatokat, vagy dolgozik jelenleg is ezen. Az adatvédelmen, a nemzetbiztonsági szempontokon, az emberi jogokon és a közösen vallott értékeken alapuló együttműködés keretében olyan rendszereket és berendezéseket fejlesztenek, amelyek biztonságot nyújtanak az ártalmas, autoriter szereplők szabad világot célzó fenyegetéseivel szemben. Finn, svéd és dél-koreai vállalatok már ma is kínálnak olyan 5G-szolgáltatásokat, amelyek versenyképesek a Huawei, a ZTE és más kínai cégek megoldásaival. Ugyanakkor, ellentétben a kínai vállalatokkal, ezek a cégek nem lekötelezettjei egyetlen autoriter rendszernek sem, amely kényszeríthetné őket felhasználóik adatainak eltulajdonítására vagy akár kritikus rendszerek leállítására.

Minél több ország, vállalat és állampolgár teszi fel a kérdést, hogy kire bízhatják legérzékenyebb adataikat, a válasz annál világosabb: semmiképpen sem a Kínai Kommunista Párt megfigyelő államára.

A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.

#támogatott tartalom