A láthatatlan COVID-krízis, amire nem lesz vakcina [HetiVálasz 46] – Válasz Online
 

A láthatatlan COVID-krízis, amire nem lesz vakcina [HetiVálasz 46]

Borbás Barna
| 2020.11.05. | Podcast

A járvány és a rendkívüli helyzet állandósulása nemcsak gazdasági és politikai, hanem lelki kríziseket is okoz, és erről beszélünk a legkevesebbet. A vírus március óta fejre állította a rendet Európában is, óriási változásokat okozva sok millió ember (magán)életében, ezek következményeire pedig nem lesz semmilyen vakcina. Hogyan maradjon talpon, aki úgy érzi, megborult körülötte a világ? Segítő szakember beszélgetőtársaink szerint a kulcs: a szabadság megtalálása. A Válasz Online hetente jelentkező podcastja, a HetiVálasz vendége ezúttal Kató-Bellavics Ágota és Kató Csaba.

https://open.spotify.com/episode/1jJTPVEKJS5RKjMbFWfrJF

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Régóta szerettünk volna egy podcastadást, ami megszakítja kicsit a heti darálót, és úgy foglalkozik aktuális témával, hogy közben – fogalmazzunk úgy – lélekre megy. Március óta a COVID-helyzet miatt a modern történelmünkben nem látott változások következtek be az emberiség, azon belül is elsősorban a nyugati ember létmódjában, és ennek egyelőre alig feltárt lelki következményei vannak. Erről beszélgettünk Kató-Bellavics Ágota mentálhigiénés szakember-lelkigondozóval és Kató Csaba coach-diakónussal.

Néhány idézet a műsorból

Kató-Bellavics Ágota: „Akkor tudunk komfortosan létezni, ha vannak fix pontok az életünkben. A járványhelyzet pedig bizonytalanságokat okoz: van, ahol felőrli a fix pontokat. És a bizonytalanhoz nagyon nehéz kialakítani a hozzáállásunkat. Nagyon sokan, úgy látom, talajvesztettek lettek, mert nem tudják, hogy mihez viszonyítsák az életüket, a jövőképüket. Akinek nincs az életében stabil közösség, stabil kapcsolatok, erőforrások, annál sok szorongás, akár leépülés is következhet.”

Kató Csaba: „A rendkívüliség állandósulásával a járványhelyzet egyértelműsített valamit, ami a kultúránknak egy ideje már része volt. A gazdaság és a szervezetek világában legalábbis én régóta ezt látom: bizonytalan, beláthatatlan, tervezhetetlen környezetben élünk – a szervezetfejlesztésben ezt hosszú ideje tényként kezelik. Olyan világban élünk, amely annyira összetett és annyira gyorsan változik, hogy klasszikus eszközökkel már nem lehet egy szervezetet menedzselni. Ki mer ma 5 évre tervezni? A nagy kulcsszó ez lett: rugalmasság. Én úgy látom, hogy eddig is ebben éltünk, most pedig bekövetkezett valami, ami egyértelműsítette ezt. Az élet egyik legfontosabb kérdése az: ha nem így, akkor hogyan lehet másként? Ennek megválaszolásához nem szabad eltolnunk magunktól a felelősséget.”

Kató-Bellavics Ágota: „Eszembe jut Virginia Satir amerikai pszichológustól egy gondolat: az emberek rengeteget várhatnának az élettől, de nagyon sokan csak elviselik az életet. Ha csak túlélem, elszenvedem, akkor passzív vagyok. Ez az egyszerűbb út: valaki oldja meg helyettem. A járványhelyzet közepette is tudatosítani kell: nekem is van szabadságom, nekem is van felelősségem.”

Kató Csaba: „Egyfelől a járványhelyzet felerősíti az individualizálódást, az elszigetelődést, de felerősíti az igényt arra, hogy kapcsolódjunk egymáshoz. És keressünk valamilyen módon közösséget – mert különben a túlélési esélyeink csökkennek.”

Kató-Bellavics Ágota: „Nagyon sokan úgy léteztek eddig, hogy egy külső rendszer működtette az életüket és az időkeretüket: iskola, munkahely, edzés stb. Nem is nagyon gondolkodtak azon, hogy ebből mi az ő részük. Most pedig, hogy sok dologra a járvány miatt nincs lehetőség, ki kell alakítani, hogy mi az ember ritmusa. Hogy ne az idő uraljon minket, hanem mi uraljuk az időt.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#lelkigondozás