Lőttek az orvosbáróknak? Vendégünk Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, politikus [HetiVálasz 43] – Válasz Online
 

Lőttek az orvosbáróknak? Vendégünk Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, politikus [HetiVálasz 43]

Borbás Barna
| 2020.10.15. | Podcast

Volt már Lázár János és Bajnai Gordon embere, pár éve félmilliós olvasottságú cikket írt az orvosbárókról, most pedig politikus lesz Pálinkás József új pártjában. A HetiVálasz, a Válasz Online podcastjának vendége Lantos Gabriella egészségügyi menedzser.

https://open.spotify.com/episode/5kbASIYyOBsKPNsEqtUhVL

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Interjúalanyunk pályáját újságíróként kezdte – 12 évig volt a Magyar Rádiónál –, majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél folytatta, később dolgozott Bajnai Gordonnak és Lázár Jánosnak is (előbbinek minisztersége idején közpolitikai igazgatóként, utóbbinak polgármestersége idején városfejlesztési tanácsadóként), aztán volt a Róbert Károly magánkórház vezetője. 2016-ban Az orvosbárókra megy el a pénz című, eredetileg a Hegymenet című kötetben megjelent cikkét közölte az Index, nevét sok olvasó akkor ismerte meg (az írást nagyjából félmillióan olvasták).

Néhány idézet a műsorból

A Pálinkás József által alapított új pártról:

„Az Új Világ Néppárt pragmatikus párt lesz, melyben konzervatívok, szabadelvűek, zöldek is szerepet vállalnak. […] Az ellenék ma nincs akkora és semmiképpen sem annyira kormányzóképes, hogy le tudja váltani ezt a hatalomtechnikai zsenit, az Orbán-kormányt. De ez azért nem fatális. Mi olyan embereket vonzunk a politikába, akiknek komoly szaktudása van – ez nagyon jelentős különbség a jelenleg az ellenzéki térfélen mozgó politikusokhoz képest – , és komoly erkölcsi integritás birtokában is vagyunk. Mi azok szeretnénk lenni, akikről mindenkinek az jut az eszébe, hogy nem lopunk és nem hazudunk. És ezt komolyan is gondoljuk.”

Az orvosbárókról és az orvosi béremelésről:

„Nagyon boldog vagyok, hogy veszélyes fantasztából most hirtelen kormányprogram forrása lettem a hálapénzellenes nézeteimmel. […] Az is nagy eredmény, hogy az ellenzék is beállt emögé az egészségügyi reform mögé. […] A hálapénz nem csak azért ártalmas, mert nem legális. Nem a NAV-tól jöttem, hogy bárki zsebében turkáljak. A hálapénz azért veszélyes, mert toxikus elem a rendszerben, és az egész ellátásszervezés ennek a logikájára épül. […] Betegbiztonsági szempontból elképesztően aggályos, hogy van Magyarországon elméletileg 160 kórház, de csak 25-re való személyzet. Nagyon nem szeretnék abban a kórházban feküdni, ahol a sürgősségi osztályon egy fül-orr gégész vagy egy bőrgyógyász az, aki engem ellát. Az nem ellátás, hanem az ellátás illúziója.”

Arról, hogy mit old meg a béremelés és mit nem:

„Kiszámoltam, nettó 300 milliárd forintba kerül az orvosi béremelés – ezt egyszerűen bele kell tenni. De még ezen felül bele kell tenni másik 300 milliárdot a szakdolgozók bérezésére. Ha mindez megtörtént, akkor fogjuk súrolni költésben az Európai Unió átlagát.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy