„Dedó szint” Toroczkainak Pride-zászlót vinni: vendégünk Kerpel-Fronius Gábor [HetiVálasz 36] – Válasz Online
 

„Dedó szint” Toroczkainak Pride-zászlót vinni: vendégünk Kerpel-Fronius Gábor [HetiVálasz 36]

Borbás Barna
| 2020.08.27. | Podcast

Miért kell az identitáspolitikai háborút a közintézmények zászlórúdján vívni? Van-e annál durvább relativizáció, mint amikor a Momentum azt mondja, hogy „család az, amit annak tartasz”? Ezekkel a kérdésekkel indítjuk a HetiVálasz, a Válasz Online hetente jelentkező podcastadásának új epizódját, melynek vendége Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, momentumos politikus.

https://open.spotify.com/episode/4nlaTRL4XT3iM23026LKIR

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból

A Momentum és a Mi Hazánk politikusai intenzív zászlóharcot folytatnak a Budapest–Ásotthalom-tengelyen. Ezzel ismét sikerült gumicsontot dobni a politikára fogékony Facebook-kommentelőknek, és megint olyan helyre került egy identitáspolitikai háború, ahová nem való: a közintézményeink falára. Mit gondol erről?

Kerpel-Fronius Gábor: Fontos szimbolikus lépés, hogy a város ott áll az LMBTQI emberek mellett. Miközben a szexuális felvilágosítás az iskolákban amúgy is visszaszorulóban van, ezeknek az embereknek a problémáiról egyáltalán nem beszélnek az iskolai felvilágosítási alkalmakon. […] Ők a kormányzati politika részéről az elmúlt években iszonyatosan sok gúnyt kaptak. A miniszerelnök is a szivárványos zászlót alapvetően negatív kontextusban említette az augusztus 20-i beszédében. […]

Míg például a székely zászlóban Kövér Lászlótól Karácsony Gergelyig tartó politikai konszenzus van, addig a szivárványos zászló mögött ilyesmi nincs. Ezt érzékeli?

Kerpel-Fronius Gábor: Ezt érzékelem, de kérem, hogy valaki fogalmazza meg, hogy mi a probléma azzal a zászlóval! Mi az, amit kifejez, ami miatt az emberek nem akarják a városháza falán látni? Ez nem zár ki senkit, ez valakik iránti elfogadást jelent, akik viszonylag komoly üldöztetésben vagy el nem fogadásban részesültek az elmúlt évtizedben, évszázadokban. […]

Párttársai egészen Ásotthalomig rohantak, és ott látványos, a melegeken egyáltalán nem segítő politikai akcióba kezdtek. Az Mi Hazánk-os leszedi a zászlót, a momentumos meg kiteszi: ez ugyanaz a szint.

Kerpel-Fronius Gábor: A Momentum meglehetősen sokszínű mozgalom, az effajta csibészségek, amikor egy-egy ilyen Toroczkai László-féle emberhez elvisszük a problémát, ez nem volt a Momentumtól sosem idegen. Személy szerint azt gondolom, hogy ez nem volt annyira jó, mert pontosan erre a dedó szintre viszi le a dolgot. Azt tartom fontosnak, hogy egy elhatározás után a szivárványos zászló a városházánkra kikerült, Karácsony Gergely beszédet mondott a Pride-hét elé. […]

A Momentum 2017-ben megfogalmazta az akkori Pride-videóban a vonatkozó szlogenjét: „Család az, amit annak tartasz.” Ennél durvább relativizációt nehéz elképzelni.

Kerpel-Fronius Gábor: Ez olyan szlogen volt – jelzem, abban időszakban, amikor én még nem voltam sehol a Momentum környékén, tehát nem emlékszem, hogy ez hogyan jött létre –, amely arra reflektált, hogy az állam kiket ismer el családnak. Ez nem csak a heteronormativitásról szól: csonka családokról, gyermeküket egyedül nevelőkről stb. A kormány családpolitikája sok embert megfosztott a kedvezményrendszertől, amit a család fogalmához kötöttek. Az a szlogen erre volt egy – megengedem, egyszerűsítő – reakció. […]

A Pride-zászlós Momentum és a korábban antiszemita kijelentéseket tevő jobbikos politikust támogató többi ellenzéki párt konglomerátumából fog kijönni a kormányválót erő 2022-re?

Kerpel-Fronius Gábor: Kinyilvánította az az ellenzéki megállapodás, hogy a 106 körzetben olyan jelölteket fognak találni, akiket egyaránt támogatnak. Én innentől azt gondolom – de ez nem a Momentum-vezetés hivatalos álláspontja – , hogy az együttműködés valamennyire megvan. Lehet persze mondani, hogy ez célszerűségi, szavazatmaximalizálási kérdés. […]

Ön sikertörténetnek tartja a Karácsony Gergely-féle városháza kommunikációját?

Kerpel-Fronius Gábor: Például a nagykörúti biciklisávokkal, azt hiszem, nagyon jó dolgot csináltunk, úgy, hogy nagyon későn kezdtünk el róla kommunikálni. Akkor kezdtünk el arról beszélni, hogy ez nem is autós-biciklis konfliktus, hanem nagykörúti élhetőségi kérdés. […] Biztos, hogy meg kell hallgatni azokat a véleményeket is, akik problémásnak tartják a biciklisávokat. Szerintem a bicikliutak nagy része maradni fog. […] A körúti biciklisáv kicsit olyan kísérlet volt. Festékkel oldottunk meg, gyorsan valamit, amit voltaképpen külön bicikliutak konstrukciójával kéne. Ez is rávilágít arra, hogy jól kell kommunikálni, és az embereknek is el kell tudni mondani a véleményüket.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Budapest#Momentum