„Azt már nem tudtam vállalni” – vendégünk Dudás Gergely volt Index-főszerkesztő [HetiVálasz 1×33] – Válasz Online
 

„Azt már nem tudtam vállalni” – vendégünk Dudás Gergely volt Index-főszerkesztő [HetiVálasz 1×33]

Borbás Barna
| 2020.07.30. | Podcast

Az Index szétrobbanásához vezető legfontosabb esemény nem most történt, hanem már 2018-ban – mondja a HetiVálaszban, a Válasz Online podcastadásában Dudás Gergely, az Index szerkesztőségét 2013 és 2017 között vezető újságíró, kommunikációs szakember. Mi történt, kik és mit tettek azért, hogy az újság kiszolgáltatottá váljon? Miért mondja a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai Lászlóról, hogy szavahihetetlen ember? Műsorunkból kiderül.

https://open.spotify.com/episode/4UYOIKL6Hq4XNqx8quMAVb

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból

Három évvel ezelőtti felmondásáról:

„Igen, volt köze a politikának az én felmondásomhoz is, de nem direkt tartalmi beavatkozási kísérlet képében. Az a tulajdonosi struktúra volt az oka, amit akkoriban – 2017-ben – kialakítottak, és ami végső soron a mostani robbanáshoz vezetett. [..] Akkor megpróbáltam a lehető leginkább egyértelművé tenni a szerkesztőségnek, hogy a felmondás az én személyes döntésem, mely a pozíciómból fakad, illetve abból a megfontolásból, hogy ezzel a pozícióval olyan együttműködési kötelezettség és olyan nyilatkozattételi kötelezettség jár, amit én személyesen már nem tudtam vállalni. De a munka, amit egyébként csinálunk, folyhat tovább.”

A fordulópontról:

„Amikor 2018 szeptemberében az Index tulajdonosi jogait ma is gyakorló Bodolai László eladta a Nanga Parbat Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát (lényegében Oltyán József KDNP-tag üzletembernek – a szerk.), volt egy naugyém. És volt, illetve van egy szívfájdalmam is: soha, senki, azóta sem tette fel azt a kérdést Bodolainak, hogy ezt miért kellett. Miért adtad el a legfontosabb biztosítékot? Szerintem a helyzet az, hogy ezen keresztül lehet fogni a Bodolai Lászlót.”

A szerkesztőség felmondásáról:

„Ezt a helyzetet nem a szerkesztőség tudta volna elkerülni. Borzalmasan fáj, amikor a volt kollégáimat olyan vádak érik, hogy nem mentették meg az Indexet. Könyörgöm, megmentették már sok éven keresztül! Amikor látszik, hogy a tulajdonosi stukatúra nemcsak veszélyt hordoz magában, hanem reális lehetőséget, hogy az Index elveszíti a címlapját, és a szerkesztőség azt mondja, hogy: »Állj! Szeretnénk újabb biztosítékokat kérni arra, hogy a munkavégzésünk feltételei nem sérülnek!« És erre az a válasz, hogy kirúgják a főszerkesztőt? Erre nincs mit tenni.”

Az Index tulajdonosai jogait gyakorló Bodolai Lászlóról:

„Már elnézést, de Bodolai Lászlóval kapcsolatban talán nem én vagyok az egyetlen, akinek van olyan élménye, hogy akár egyetlen szerkesztőségi értekezleten belül is képes önmagát megcáfolni. Nekem van ilyen élményem.”

Saját főszerkesztői korszakának hibáiról:

„2015-ben az Index nem állt a helyzet magaslatán abban, hogy a menekültválságot ne a teljesen ránk kényszerített fekete-fehér osztatban, a demokraták versus fasiszták osztatban kezelje. Én ezt tartom a legnagyobb személyes kudarcomnak.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Index#média