A nagy Black Lives Matter-vita: Sárosi vs Sztankóczy [HetiVálasz 1×28] – Válasz Online
 

A nagy Black Lives Matter-vita: Sárosi vs Sztankóczy [HetiVálasz 1×28]

Borbás Barna
| 2020.06.25. | Podcast

A még mindig mindent átható amerikai rasszizmus vezet olyan tragédiákhoz, mint George Flyod halála? Erről nyitunk vitát podcasunkban, a HetiVálaszban. Vendégünk Sárosi Péter jogvédő és Sztankóczy András, a Válasz Online munkatársa. A kedélyes nyitókép ne tévesszen meg senkit, kemény vita következik!

https://open.spotify.com/episode/6M44XXo8zf9aWQ0m7kMbVU?si=h6boLqIkR62tcGX9OgKoSg

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Csak a feketéket lövik le, ugye? Nem rasszizmus-, hanem brutalitásprobléma van Amerikában címmel közöltünk írást két héttel ezelőtt a Válasz Online-on. Sztankóczy András cikkének statisztikákon alapuló következtetése az volt, hogy az amerikai rendőrség brutalitása nem faji alapon válogat. Erre írt válaszcikket Sárosi Péter jogvédő A színvak Amerika mítosza címmel. Szerinte más adatsorokból és elemzésekből pedig világos, hogy az amerikai feketéket még mindig rendszerszintű diszkrimináció sújtja.

Műsorunkban a két írás szerzője vitatkozik. A rasszizmuson, faji előítéleteken és a rabszolgatartó múlt terhes örökségén kívül szóba kerül a fegyvertartási vita és az is, vajon a mostani tüntetések használnak-e a feketék ügyének vagy sem.

Nyitókép: Robin VAN LONKHUIJSEN / ANP / AFP


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Black Lives Matter#Egyesült Államok