Nyáry Krisztián: Utoljára az Iszlám Állam bánt így szobrokkal [HetiVálasz 1×27] – Válasz Online
 

Nyáry Krisztián: Utoljára az Iszlám Állam bánt így szobrokkal [HetiVálasz 1×27]

Borbás Barna
| 2020.06.18. | Podcast

Mennyiségi különbség van aközött, amikor az Iszlám Állam felrobbantja Palmyrát és amikor az amerikai tömeg lefejezi Kolumbusz Kristóf szobrát, de minőségi nincs nagyon – mondja adásunkban Nyáry Krisztián. Az író, irodalomtörténész liberális alapállásról fogalmazott meg erőteljes kritikát a Black Lives Matter romboló-fosztogató tagozata ellen, kiváltva sok baloldali olvasója nemtetszését. Erről is kérdezzük. Itt a HetiVálasz, a Válasz Online podcastjának új adása.

https://open.spotify.com/episode/2echVdROC30C5Z47QMsPGx?si=QVRsNsk8QK-Fu4iRZRS3EA

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Miért számít Magyarországnak néhány amerikai szobor?

„Vannak olyan tengerentúli történelmi alakok, akik a mi történetünknek is a szereplői. Mint Thomas Jefferson: a függetlenségi nyilatkozat megírásával az egész világ történelmére hatott. Nem lehet azt mondani, hogy az ő szobrának ledöntése amerikai belügy.”

Hogyan fogadta Nyáry Krisztián, amikor baloldali vagy liberális olvasói kritizálták állásfoglalásáért?

„Az a helyzet, hogy én tényleg liberális vagyok. Még akkor is, ha ez ma szitokszó több oldalon. […] Jobboldaliak liberálisnak nevezik a radikális baloldali akcionistákat, szobordöntőket és azokat is, akik a szobordöntésnek szurkolnak a foteltől. Pedig a helyzet az, hogy aki szobrokat dönt, az nem liberális.”

Mi van az egész hátterében?

„Azért történhet meg ez most, mert az amerikai társadalom nagy része elvesztette a kapcsolatát a saját történelmével. Ha volt egyáltalán ilyen kapcsolata. Mindent felülírnak az érzelmek és az ideológiák. Erre írtam – nyilván némi túlzással – hogy ez egyfajta új barbárság. Nem látok túl nagy különbséget aközött, hogy az Iszlám Állam felrobbantja a világörökségi Palmyrát és aközött, hogy lefejezik Kolumbusz Kristóf szobrát.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!