„Hasznos baromság a román elnök magyarozása” – Pesty László a székely esélyekről [HetiVálasz 1×20] – Válasz Online
 

„Hasznos baromság a román elnök magyarozása” – Pesty László a székely esélyekről [HetiVálasz 1×20]

Vörös Szabolcs
| 2020.04.30. | Podcast

Csütörtök van, újra itt a HetiVálasz, a Válasz Online hetente jelentkező podcastadása. Megszakítjuk az elmúlt hetek hagyományát, ezúttal nem a koronavírusról lesz szó, hanem egy kezdeményezésről, amely az elmúlt évtizedekben nem tapasztalt egységet teremtett a politikai szekértáborok között: van olyan ügy, amely mellé az igazságügyminiszter és a Momentum elnöke is odaállt, az első nagynevű támogatók egyike pedig Budapest főpolgármestere volt.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséről van szó, melynek célja, „hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.” Magyarra fordítva tehát: írjunk alá, és több pénzt kapnak a székelyek! Ennek a mondatnak a kifejtéséhez hívtuk vendégül Pesty László dokumentumfilmest, a kezdeményezés kampányfőnökét, akit Stumpf András és Vörös Szabolcs kérdezett.

https://open.spotify.com/episode/1LNuKGLEb2O9aSyXHXgfaL

Az adás újfent online eszközök segítségével készült, a hangminőségért elnézést kérünk. Meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Idézetek a műsorból:

A relatíve kevés székelyföldi aláírásról:

„Ha valamiről nem tudsz, mert oly mértékben nem jutott el hozzád a kezdeményezés híre, akkor se papír alapon, se online nem tudod aláírni. Nem arról van szó, hogy az a 800 ezer székely, pontosabban annak a szavazókorú része, ne akarná aláírni ezt – mert nem elég lelkes vagy nem ért vele egyet –: elképzelhetőnek tartom azt a verziót, hogy a jelentős részük még nem értesült erről.”

A magyar ellenzéki politikusoknak az ügy mellé állásáról:

„Kellemes meglepetést okoztak azok, akik az ellenzéki térfélről aláírták, és el kell, hogy oszlassam azt a tévhitet, hogy itt valami taktikázás lenne szó a baloldal részéről. Azokkal a baloldali politikusokkal, akikkel volt szerencsém egy kampányvideóban elbeszélgetni – mielőtt a kamerát bekapcsoljuk, előtte és utána is beszélgetünk –, azt vettem ki a szavaikból, hogy tök őszintén írták alá. Tehát azt akarják ezzel üzenni a magyar választóknak, hogy őket érdekli a határon túli magyarság sorsa, csak legfeljebb azzal a retorikával, amit a jobboldali politikai erők ennek kapcsán mondani szoktak, nem értenek egyet. De a téma érdekli őket és fontosnak tartják.”

Az ellenzék – a Válasz Online számára elfogadhatatlan – lehazaárulózásáról:

„Kövér László habitusa egy nemzetet féltő és gyakran radikálisan fogalmazó politikusé. (…) Kövér Lászlótól tíz meg húsz éves is hallottunk kemény dolgokat. Ő teszi a dolgát, és képviseli azt, amit képvisel. Mint ahogy Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is. Egy politikus teszi a dolgát, és ezért nem kárhoztathatjuk: neki megvan a célközönsége és a választói, és üzen nekik. Mi más a politikus dolga? Kövér László nem követ el hibát, amikor ezt teszi.”

Klaus Iohannis román elnök minapi magyarorzásáról:

„Egy ilyen szélsőjobbos, soviniszta kijelentés egy kisebbséget összekovácsol, mert felvillantja azt, hogy »gyerekek, baj van, veszély van: 2020-at írunk, és még elhangozhatnak felelős politikai vezetőtől ennyire felelőtlen és keményen nacionalista-soviniszta kijelentések, akkor fogjunk össze!« Ha kampányszempontból nézem, akkor nekem egy ilyen baromság hasznos.”


A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését itt lehet aláírni.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Európai Unió#Románia#Székelyföld