A háziorvosok csak gyorstesztet kérhetnek, ám az a korai fertőzést nem mutatja ki – Válasz Online
 

A háziorvosok csak gyorstesztet kérhetnek, ám az a korai fertőzést nem mutatja ki

Élő Anita
| 2020.04.09. | Gyorshír

A jövőben kizárólag a kormányhivatal és a népegészségügyi központ rendelheti el az új típusú koronavírus jelenlétét kimutató laboratóriumi vizsgálat végzését. A háziorvosok csak a beteg szervezetében megjelenő ellenanyagot jelző gyorstesztet kérhetnek. Korai fertőzés esetén ez utóbbi találati pontossága nemzetközi adatok alapján alacsonyabb negyven százaléknál.

hirdetes

A Válasz Online értesülése szerint mostantól kizárólag a kormányhivatal, illetve a népegészségügyi központ rendelhet el laboratóriumi vizsgálatot, a háziorvosok csupán gyorstesztet kérhetnek. Mindez azért problémás, mert a két vizsgálati módszernek más a funkciója. 

Az orr- és torokváladékból vett mintán végzett laboratóriumi vizsgálat a vírus jelenlétét (örökítőanyagát) mutatja ki. Az úgynevezett PCR-vizsgálatok hatékonysága 67 százalék, ezen úgy javítanak, hogy a tesztet negatív eredmény esetén néhány nap múlva megismétlik. A PCR-tesztek rendkívül elterjedtek, világszerte ezt használják a vírus kimutatására – számos sajtófotón látható az ehhez szükséges mintavétel Dél-Koreától Olaszországon át. Az országos tisztifőorvos is ezt nevezte korábban a vírus kimutatására alkalmas módszernek.  

A másik vizsgálati mód vérből, az ujjbegyet megszúrva történik, ilyenkor nem magát a vírust keresik, hanem az ellenanyagot, amit védekezésül a fertőzött ember szervezete termel. Az ellenanyag viszont csak akkor jelenik meg, ha a vírus tömeges jelenléte ezt kiváltja. Találati pontossága az első héten mindössze 38 százalékos.

Az ellenanyag detektálásán alapuló szerológiai teszt másra való – arra használják, hogy egy adott populáció átfertőzöttségét mérjék. Svédországban ezért postáztak ezer ilyen gyorstesztet a lakosságnak, hogy megtudják, közülük hányan estek át – észrevétlenül vagy a fertőzést megfázásnak, influenzának gondolva – a vírussal való találkozáson. Németországban százezres mértékben kezdtek szerológiai tesztekbe.

A gyorsteszt tehát – mint Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban több alkalommal is elmondta – csak erős tünetek, már kifejlődött betegség mellett alkalmas diagnosztikai célokra.

Az ujjhegyvérből történő vizsgálat hasonló egy terhességi teszthez, itt a csíkok az ellenanyag két fajtájának meglétét mutatják. Ha csak az úgynevezett IgM jelenik meg, akkor 7-14 nappal a fertőzés után járunk, ha másik, az IgG is, akkor a beteg egy hónapon belül fertőződött. 

Magyarországra az elmúlt hetekben tömegével érkeztek Kínából gyorstesztek, vélhetően ezek segítségével sikerült a napi tesztek számát az utóbbi napokban megduplázni.


Nyitókép: koronavírus-mintákat tesztelnek az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán Budapesten 2020. április 3-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#teszt