Íme minden idők legsikeresebb kortárs vonószenei albuma! – Válasz Online
 

Íme minden idők legsikeresebb kortárs vonószenei albuma!

Támogatott Tartalom
| 2020.04.09. | támogatott tartalom

Egy vajdasági vonós fenomén és hozzá még öt lengyel vonós virtuóz. A koncepciójában sem mindennapi Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze igazi unikumként robbant be a piacra 2019 májusában új szempontokat és új zenei minőséget mutatva a vonós muzsikában és gyűjtött be szinte minden létező elismerést külföldön és itthon. Az album dupla Fonogram-díjas lett: elnyerte a lengyel Fonogram-díjat, majd az itthoni legnagyobb elismerést, a Fonogram – Magyar Zenei Díjat is megkapta! A Songlines ma tette közzé a Songlines Music Awards 2020 jelöltjeit, amelynek európai kategóriájában – lassan már meg sem lepődünk rajta – jelölték a lemezt.

„Azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (…) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét.” (Végső Zoltán, ÉS)

Horváth László, a lemez producere, a Fonó igazgatója elmondta: „Mindig tudtuk, hogy a hazai alkotók, az új generáció képviselői olyat tudnak letenni az asztalra, melyek már inkább a nemzetközi irányokat is befolyásolják. Példátlan ez az új kortárs zene, amelyet Lajkó és a VOLOSI képvisel – újraértelmezték saját népzenei hagyományukat, újragondolták a közép-európaiságot és a vonós kamarazene határait. Szabad és önfeledt zenét hoztak létre – most már csak azt kell tudnunk bizonyítani, elsősorban itthon Magyarországon, hogy ez a követendő példa, ezt kéne játszania a médiának és ezt az irányt érdemes a kultúrpolitikának is szárnyai alá vennie, mert kiállja a kor kihívásait, bírja a kritika és a közönség támogatását is.”

A lemez rögtön megjelenése után minden nemzetközi fórumon gyűjtötte az elismeréseket: A Songlines beválogatta Top of the World lemezére, majd a 2019-es év legjobb lemezei között – Best of 2019 – hozta, valamint – egyetlen magyar kiadású albumként – az elmúlt 5 év legjobb 50 lemeze közé is beválogatta a Lajkó Félix & VOLOSI albumát.

A teljes világzenei piacot szemléző európai világzenei toplista, a World Music Charts Europe dobogósa volt hónapokon át a lemez, ahogy a régió zenéjét szemléző Balkan World Music Charts listáján is tarolt, ahol 2019 legjobb albumai között hozták.

Lajkó Félix és a VOLOSI lemeze most ingyen meghallgatható ezen a linken április 13-ig:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLNvt8ytVGYDjOCHT609b0iQId6gXTrjlt

A lemez megtalálható a Spotify-on, a Deezeren és az Apple Musicon, a Fonónál pedig itt található.

Végül egy koncertfelvétel:

#Lajkó Félix