Víruskezelés: nemzeti egység helyett habonyi trükkök [HetiVálasz 1×15] – Válasz Online
 

Víruskezelés: nemzeti egység helyett habonyi trükkök [HetiVálasz 1×15]

Vörös Szabolcs
| 2020.03.26. | Podcast

Csütörtök van, újra itt a HetiVálasz, a Válasz Online hetente jelentkező podcastadása; műsorunkat ismét online konferenciabeszélgetéssel abszolváltuk. Adásunk témája az Országgyűlésben jövő kedden megszavazandó felhatalmazási törvény, illetve az e körül kialakult jogi viták – és álviták. A témáról a Válasz Online két újságírója, Stumpf András és Vörös Szabolcs beszélget.

https://open.spotify.com/episode/5h9ubmneCFnG1r3636LQu4

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

Idézetek a műsorból:

„Ahhoz, hogy hatályban maradjanak azok a rendkívüli rendelkezések, amiket nagyon helyesen meghozott a kormány, nem volt és nincs szükség ma sem semmiféle ellenzéki és semmiféle parlamenti felhatalmazásra. Az a bábszínház, amit hétfőn láttunk – az a szégyenteljes akció –, semmi másról nem szólt, mint az ellenzék ledarálásáról, egy csapdaállításról. Az ország és a rendelkezések egy másodpercre nem voltak veszélyben (…): annyit kell tennie a kormánynak, hogy hatályon kívül helyezi őket, majd egységesítésre hivatkozva hoz egy új rendeletet, amibe szó szerint bemásolja a ma érvényes rendeleteket. (…) És ezt a kormány bármikor megteheti, mert a veszélyhelyzet nem múlt el.”

„Most derült ki, mikor ilyen éles helyzet van, hogy sajnos jogosak azok a kritikák, amelyek 2011-ben elhangzottak. Mikor 3-4 hónap alatt akarunk alkotmányozni tableteken, vonaton meg repülőút alatt (Szájer képviselő úr büszkélkedett ezzel), akkor bizony lesznek koherenciazavarok meg rossz megoldások, és ha egyszer jön egy valódi probléma – mint most a koronavírus-járvány –, akkor gondot okoznak. Hirtelen látszik, hogy a veszélyhelyzet rosszul van megfogalmazva, és benne van egy 15 napos, a járványhelyzetre teljesen értelmezhetetlen passzus.”

„Civilizációs alapon semmiféle ellenzék – de valójában fideszes képviselő sem – adhatná a nevét ahhoz, hogy a törvényhozás örök időkre deklaráltan lemond arról, hogy felügyelje a kormányt.”

„Szájtátva láttam, Habony Árpád hogyan vette át az operatív törzs vezetését: rendkívül sikeresen. Zseniális csapdát sikerült állítani: ha az ellenzék a másik másik utat járja [és megszavazza a felhatalmazási törvényt vagy hétfőn a sürgősségi elfogadását lehetővé tévő négyötödös ügyrendi eljárást], akkor sem tud jól kijönni belőle. Azért, hogy a nagy nemzeti egység, amiről a papolás volt, nem valósult meg, ebben a helyzetben a kormányt terheli a felelősség, senki mást: hogy behozták a pártpolitikai csatározást, a sajátjaik totális felhergelését. (…) Amikor megvan a nemzeti egység, mert mindenki egyetért igazából mindenben, akkor kreálni egy olyan helyzetet, hogy ezt szétverjék és kormányra-ellenzékre, jóra-rosszra-hazaárulóra osszák azt, ami most még csak véleménykülönbség alapon sincsen, az tényleg elkeserítő.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!


#ellenzék#Habony Árpád#koronavírus#Orbán Viktor