„Maszkot fel, mindenkit fertőzöttnek kell tekinteni!” – Szlovákia már kapcsolt – Válasz Online
 

„Maszkot fel, mindenkit fertőzöttnek kell tekinteni!” – Szlovákia már kapcsolt

Bódis András
| 2020.03.16. | sztori

A magyar operatív törzs álláspontja szerint egészséges embereknek semmi szüksége szájmaszkra – ezt legutóbb a mai központi sajtótájékoztatón ismételte meg Müller Cecília országos tisztifőorvos. Csakhogy a koronavírus éppen azért alattomos, mert hosszan lappang, sokan lábon kihordják, viszont közben fertőznek. Vagyis alapból mindenkit fertőzöttnek kellene tekinteni, és ez alapján cselekedni. Szlovákiában a teljes politikai elit ezt vallja és demonstrálja.

hirdetes

„Nem azt mondom, hogy nem véd meg semmitől, csak azt mondom, hogy egészséges személynek nem kell maszkot viselnie. A betegre tesszük a maszkot, amikor köhög, tüsszent, hogy a nyálcseppekkel együtt ne távozzon a vírus a szervezetéből” – mondta határozott hangon az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Pontosabban ismételte, hiszen erről szól a magyar központi kommunikáció napok óta.

Ezen a ponton olvasóink figyelmébe ajánljuk a szlovák politikai elitet, amely a múlt hét második fele óta szinte sportot űz abból, hogy kizárólag szájmaszkban mutatkozzon. Nincs olyan szlovákiai médium, amelynek nyitóoldalán ne eltakart szájjal szerepelnének a leköszönő és a hivatalba lépő kormány főalakjai, a köztársasági elnök és szinte minden politikus. A Válasz Online Szlovákiában élő olvasója arra is felhívta figyelmünket, hogy egyre több település vezetése teszi kötelezővé a helyi és helyközi járatokon a szájmaszkot – és holnaptól a cseheknél ugyancsak ez lesz az alapszabály. A professzionális kellék többnyire mindenütt hiánycikk (vagy aranyáron mérik). Ennek hiányában otthon készített maszk, gyapjúzsebkendő vagy egyéb kendő használatát javasolják (továbbá a védőkesztyűt is ajánlják); több helyen nyugdíjas asszonyok önkéntes munkában varrják a védelmi felszerelést. A házilag előállított maszkok előnye, hogy ezeket ki lehet mosni és vasalni, tehát többször is használhatók.

Hogyan lehetséges, hogy ugyanarra a koronavírusra ennyire eltérő felfogásban reagál Magyarország és Szlovákia/Csehország? Mivel indokolják tőlünk északra a kötelező arcmaszkhasználatot?

A választ illetően Szlovákiában közmegegyezés van. Volt és leendő egészségügyi miniszterek, infektológusok hirdetik: a koronavírus legalattomosabb tulajdonsága, hogy akár két hétig is lappang, sokan pedig tünetmentesen átvészelik, vagyis érdemes mindenkit fertőzöttnek és egyben potenciális fertőzőnek tekinteni. És ennek szellemében cselekedni, azaz mindenkire maszkot parancsolni.

Ha azt nézzük, hogy Szlovákia napokkal előbb bezárta a templomait, iskoláit, boltjait, határait, mint Magyarország, talán hamarosan az arcvédelem kötelezettsége is begyűrűzik hazánkba. Legalábbis reméljük, a mi operatív törzsünk is elhiszi egyszer, hogy a koronavírus esetében nem feltétlenül egészséges, aki annak látszik. Másképpen: nem csak az fertőz, aki betegnek látszik.


Nyitókép: Zuzana Čaputová szlovák államfő megbeszélést folytat Peter Pellegrini miniszterelnökkel (k) és Igor Matovičcsal, a február 29-i parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek elnökével (b) a pozsonyi elnöki palotában 2020. március 16-án. Fotó: Prezident.sk/TASR/Michal Svítok

#koronavírus#Szlovákia