Mi lesz az éttermekkel, szabad-e rendelni, mit mond a NÉBIH? Körkép és konkrét intézkedések

·2020.03.15

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján egyelőre nincs nyoma a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos útmutatásnak, de kérdésünkre elárulták, hogy erősen dolgoznak az élelmiszerforgalmazóknak, vendéglőknek szánt tájékoztatókon. Időközben néhány budapesti étterem – saját szakállára – átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki a vendégek védelmére. Az egyik fővárosi ételfutárcég pedig „érintés nélküli kiszállítást” vezetett be.

Az éttermek „békeidőben” is szigorú higiéniai előírásokkal működnek, a koronavírus-járvány azonban a vendéglátó-helyeket is új kihívások elé állítja. Olaszországban, Franciaországban és néhány más országban már be is záratták őket, Ausztriában pedig csak délután 15 óráig lehetnek nyitva. Itthon még nincs korlátozás, de a forgalom szemmel láthatóan drasztikusan csökkent.

A külföldi vendégekre a legnagyobb mértékben támaszkodó fine dining éttermek közül van, amelyik önként bezárt (például a Laurel, ahol a személyzet receptötletek kidolgozásával, fotózással, olvasással tölti a következő napokat). A két Michelin csillagos Onyx a fokozott fertőtlenítés mellett többek között a vendégek nagyobb térközzel való szétválasztásával védekezik.

Eddigi tapasztalataink alapján a Hokedli nevű terézvárosi leves- és főzelékbár volt a legalaposabb. „Tekintve, hogy a NÉBIH semmilyen információval nem látta el a vendéglátó egységeket, hogy hogyan járjanak el a koronavírus kapcsán, felkértük Soós Zsuzsannát (aki népegészségügyi ellenőr, élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök), hogy írjon nekünk pandémiás tervet. A pandémiás terv alapján alkalmazottaink külön oktatást kaptak” – írták Facebook-oldalukon.

A NÉBIH honlapján és Facebook-oldalán a cikk írásakor valóban nem volt tájékoztatás a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. A Válasz Online kérdésére a hivatal a következő tájékoztatást adta: „A Nébih a jelen járványhelyzetben is szorosan együttműködik az érintett társhatóságokkal. Ennek részeként tájékoztató anyagok készülnek az élelmiszer-forgalmazók és vendéglátó-ipari egységek számára. Ezen tájékoztatók a járvánnyal kapcsolatos hivatalos gyűjtőoldalakon lesznek elérhetőek.”

A Hokedli a vendégek felé is megfogalmazott néhány kérést és tanácsot, amelyek a Nébih szerint „a jelen járványhelyzetben ésszerűek”. És hogy melyek ezek a kérések?

 • Helyi fogyasztás helyett elvitelre kérjék az ebédet.
 • Készpénz helyett bankkártyával fizessenek.
 • Várakozás az utcán, egyszerre csak pár ember legyen a pultnál.
 • Kutyák, háziállatok nem léphetnek a vendégtérbe.
 • Akinek megfázásos, influenza-szerű tünetei vannak, inkább rendeljen ételt házhoz.
 • Aki elvitelre vásárol, otthon is alaposan elmosott evőeszközzel egyen.

A népszerű hamburgerező-lánc, a Bamba Marha ugyancsak részletes terveket tett közzé a járványügyi intézkedésekre.

 • A munkatársak minimum óránként fertőtlenítik a kezüket, kerülik az érintkezést.
 • A konyhán továbbra is gumikesztyűt használnak, és csak fertőtlenített felületekkel érintkeznek.
 • A mellékhelyiségeket, kilincseket, felületeket minimum óránként takarítják, fertőtlenítik.
 • A pultosok a kasszában a pénzt az asztalra téve kezelik.
 • Fertőtlenítették a szellőztetőket, növelték a szellőztetés gyakoriságát.
 • Az evőeszközöket bevették az asztalokról, külön adják oda a vendégeknek.
 • Az asztalokra helyezett papírtörlő helyett a rendelések mellé adják ki a szalvétát
 • A külföldön járt kollégák két hétig vendégként sem mehetnek be az éttermekbe.

Mindezzel nem a Hokedlinek és a Bamba Marhának akarunk ingyenreklámot csinálni, azért tesszük közzé ezeket a tanácsokat, intézkedéseket, mert hasznosak lehetnek más vendéglátóknak is a vírus terjedésének lassítására, amíg meg nem érkezik a hivatalos tájékoztatás (vagy korlátozás).

További opció a házhozszállítás, ami akár azoknak is hasznos lehet, akik otthon dolgoznak vagy vigyáznak az iskolákból hazaküldött gyerekekre. Budapesten két nagy ételfutár-cég működik: a Netpincér és a Wolt. Közülük az utóbbi az elmúlt napokban bevezette az „érintkezés nélküli kiszállítás” opciót: ez esetben a futár az ajtó előtt hagyja a szállítmányt, és nem kell érintkezni vele egyáltalán. (Fizetni ennél a cégnél eleve csak online lehet.)

A Wolt egyébként a felhasználóknak írt körlevélben azt írta, hogy kézfertőtlenítővel szerelték fel a futárokat, amit minden szállítás előtt javallott használniuk. Azt is írták, hogy vírus idején az ételkiszállítás a legbiztonságosabb ételbeszerzési lehetőség a többi alternatívához képest az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint. Mi ennek nem találtuk nyomát a hivatal honlapján, de annak igen, hogy ételek útján nem terjed a koronavírus. Vagyis az éttermekben, élelmiszerboltokban is elsősorban a többi ember veszélyes ránk.


Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

hirdetés

Kategória: Nagytotál