Exkluzív! Itt az első kormány–főváros-vita: Baán vs Bardóczi a Ligetről [HetiVálasz 1×13] – Válasz Online
 

Exkluzív! Itt az első kormány–főváros-vita: Baán vs Bardóczi a Ligetről [HetiVálasz 1×13]

Stumpf András
| 2020.03.12. | Podcast

Szenvedélyes, erőteljes politikai vita a kormány és a főváros képviselője közt – amely azonban nem nélkülözi a szakmai érveket, a buta szlogeneket és a személyeskedést viszont igen. Nem hiszi, hogy ilyen is van? Most már bizony van, mégpedig csupán egyetlen kattintásra: a HetiVálaszban, a Válasz Online hetente jelentkező podcast-adásának friss epizódjában. Sikerült összeültetnünk a Liget-ügy két fő illetékesét: a kormány képviseletében az ügyért felelős miniszteri biztos Baán Lászlót, a főváros részéről pedig Budapest leendő főtájépítészét, Bardóczi Sándort. Bár mindkét vitázó félnek szívügye a Liget, ebben a vitában nem civilek beszélgetnek: Baán titulusából adódóan is képviseli a kormány álláspontját, Bardóczit pedig a Válasz Online kérésére Karácsony Gergely főpolgármester jelölte meg, mint aki a főváros véleményét képviselni jogosult.

https://open.spotify.com/episode/5MnO0fiBxKmd0SADeoyQbJ

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat, esetleg kattintsanak Soundcloud-hangtárunkra (itt mindig csak az utolsó három adás érhető el). Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

Hárommillióval kevesebb látogató kellene évente a Városligetbe Budapest leendő főtájépítésze szerint, a Liget-projekt miniszteri biztosa viszont milliós növekedést tartana jónak.

Baán szerint még ha dupla annyian látogatnák a területet, mint ma, akkor is csak a sokat emlegetett Hyde Park és Central Park használtsági szintjén lenne a Liget. Bardóczi azzal vág vissza, hogy ott a tízszeresét költik a park fenntartására területarányosan, mint amennyit a kormány a Városligetre ad. „Önök nemrég megcsinálták a kutyafuttatót. A Vajdahunyadvár előtti részt is rendezték. Hogy néz az ki máris, miniszteri biztos úr?”

Baán szerint ez ilyen műfaj. „Ha kell, megcsináljuk újra és újra és újra. A kormány ezt vállalta, biztosítja a szükséges forrást.” Baán úgy látja, a Liget-projekt mindenben jobb állapotot eredményez a korábbiakhoz képest, a teljes értékű zöld is több lesz, mint korábban, Bardóczi szerint viszont a terület egyenesen elvesztené közparkjellegét a kormányzati beruházások következtében: közparkban ugyanis a beépítettség nem lehet 3 százaléknál magasabb, a zöldfelületnek pedig 70 százalék fölött kellene lennie. Csakhogy eddig sem volt. „Akkor tehát eddig sem volt közpark a Liget, főtájépítész úr?” – csapja le a magas labdát Baán. A miniszteri biztos elmondja, hogy a kormány szándéka nem változott, s bár utal rá, hogy a három vitás épületből kettőt elengedett a kormányzat, a Nemzeti Galériát szerintük továbbra is a Ligetben kellene megépíteni, s „a fővárosnak érdemes lenne felülvizsgálni az álláspontját”. Baán azt mondja, tartják magukat az ígérethez, hogy amíg ez nem történik meg, nem kezdik el építeni a japán sztárépítész által tervezett, ikonikusnak szánt épületet, úgyhogy nem érti, mi szükség volt a főváros által nemrégiben elrendelt változtatási tilalomra a Ligetben. „Semmilyen építkezést nem akadályoztak meg ezzel, főtájépítész úr – kizárólag a zöldfejlesztéseknek sikerült megálljt parancsolniuk.”

Bardóczi replikáz: minthogy nem érzékelték, hogy a Városliget Zrt. meg akarná vitatni a fővárossal, hogyan tovább Liget-ügyben, a főváros afféle tabula rasát akart a tilalommal, de addig is nyugodtan ültethet a kormány fákat a Ligetben. „A törvény ugyanis csak az értéknövelő változtatásokat tiltja, a zöldfelületnek viszont nincs értéke hivatalosan, az ugyanis nem számít vagyonelemnek.” Tehát hajrá, zöldítsen csak a kormány a Városligetben.

Baán erre: a jogszabály köznapi értelemben használja az értéknövelő kifejezést, tehát Bardóczi téved, nem fásíthat a Városliget Zrt. „Csak ezt sikerült megakadályozniuk, minden más fejlesztést folytathatunk. De mit szerettek volna elérni ezzel a változtatási tilalommal? Milyen változtatást akartak megakadályozni konkrétan, főtájépítész úr?”

Bardóczi: Vannak nem építési engedélyhez kötött beruházások a Városligetben, nem engedélyköteles például a kerti járda, a támfal, a lépcső, a burkolat, a térkő, a kutyafuttató. Ezekre nem kell engedélyezési terv. Márpedig ezek a fejlesztések úgy nyúlnak hozzá a Városliget legcsöndesebb, a fás növények szempontjából legértékesebb részéhez, hogy teljesen átalakítják azt. Oly módon, amellyel sem a környéken lakók, sem a főváros nem ért egyet.

Baán: Ha megkérdeztek volna a tilalom előtt, megmondtam volna, hogy ezek engedéllyel rendelkező fejlesztések, örökségvédelmi engedélyünk van rájuk. Tehát ezek tovább folyhatnak. Amit a fővárosnak sikerült megakadályoznia, az tényleg egyedül a zöldfejlesztések folytatása.

Bardóczi szerint az a gond, hogy nem ismerhetik a részletes műszaki terveket. „Miért nem kereste meg, főtájépítész úr, a nyertes tájépítészt, ha érdekelték a részletek?” – így Baán.

Bardóczi: Megkerestem én, de azt a választ kaptam, hogy titoktartási kötelezettség van. Miért titkosak egy közpénzből készülő beruházás részletes, műszaki tervei? Miért csak a látványterveket ismerhetjük?

Baán: Elkérték akár tőlem ezeket a terveket?

Bardóczi: El fogjuk kérni.

Baán: Tehát elismeri, hogy ez eddig nem történt meg.

A jó hír, hogy az adok-kapoknak ezen a részén végül Baán László ígéretet tesz, hogy megmutatják a részletes terveket a fővárosnak. Aztán folytatódik a csata arról, ki valójában a civil, ki elfogult és ki korrekt ezek meghatározásánál, s hogy mire való a Városliget valójában. A fenti ízelítő után hallgassák meg az egész csörtét – tartalmas és érdekes.

A rossz hír: 2020 márciusában nagyon úgy fest, hogy a patthelyzetnek csak a két év múlva esedékes országgyűlési választás vet majd véget, s addig nem épül ugyan még meg nem kezdett új épület a Ligetben, ám a terület rendezése is leáll.

Nyitókép: Vörös Szabolcs


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Budapest#Liget Projekt#Városliget