Miért rontott ránk Bayer Zsolt? [HetiVálasz 1×11] – Válasz Online
 

Miért rontott ránk Bayer Zsolt? [HetiVálasz 1×11]

Vörös Szabolcs
| 2020.02.27. | Podcast

Újra jelentkezik online rádióadásunk, témája pedig a nagy visszhangot kiváltott múlt heti cikkünk a magyar vérplazma eladásáról, melynek fő érintettje Bayerné dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vezetője. Írásunkra férje, Bayer Zsolt válaszolt, amelyből új részleteket tudhattunk meg az állami plazmaeladásról – pont olyasmiket, amiket az OVSZ a kérésünkre nem adott ki –, majd a fideszes publicista „kilóra megvett, becstelen gazembernek” nevezte a Válasz Online újságíróját, Élő Anitát, és azt írta: „jobb helyeken ezeket a gazembereket börtönbe zárnák”. Miért nonszensz, hogy egy állami intézményvezető a férjének adja ki a mások elől eltitkolt adatokat? Miért fontos a plazmaeladás az államnak? Ki veszélyeztet és mit, amikor erről ír? Aki válaszol: Élő Anita és Bódis András. A műsorvezető Vörös Szabolcs.

https://open.spotify.com/episode/3KR8Q1NSHEgSjKcicY87FM

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat, esetleg kattintsanak a Soundcloud-hangtárunkra (itt mindig csupán az utolsó három adást tároljuk). Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Részletek a beszélgetésből:

Élő Anita: „Ez egy közérdekű adat, amiről törvény szól, hogy ki kell adni. Ebben semmi különösen nem lenne, ha normálisan működne. (…) A normális az, hogy ha valamilyen állami tulajdont értékesítenek, akkor azt nyilvánosan hirdetik meg, majd nyilvánosságra hozzák. De itt a nagy harcos Bayer-cikk meg az indulatmenet azt fedi el, hogy még mindig nem láttuk a szerződést, azt továbbra sem hozták nyilvánosságra. (…)

Amit tudunk, hogy miközben a világpiaci ár 130 euró, mi 78 euróért adjuk el a vérplazma kilóját. (…) Nem tudjuk, mekkora kár éri a költségvetést. A normális menet az, hogy meghirdetnek egy pályázatot, azon elindulnak pályázók, és utána kialakul egy piaci ár. (…) A nyilvánosságnak pont az a lényege, hogy ne kelljen nekünk számítgatni, hanem lehessen azt mondani, hogy »hirdettünk egy pályázatot, nem adtak 130 eurót, csak 120-at, és akkor senki nem ír tényfeltáró cikket«. (…)

Bayer cikkének egészen penetráns a vége. Értem, hogy van az a modell, amikor indulatokat bocsátunk ki magunkból, gyűlöletet keltünk, ócsároljuk a másik felet, és ezt elnevezzünk újságírásnak, de ilyen fenyegető mondatok egyáltalán hogyan hangozhatnak el?”

Bódis András: „Ez egy versenypiac. Lennének olyan globális nagyvállalatok, akik vérplazmát szívesen vennének az államtól. Pont arról szólt a cikkünk, hogy olyan helyzetet teremtett a magyar állam meg az Országos Vérellátó Szolgálat vezetése, hogy volt egy régi szerződés, amit versenykiírás nélkül meghosszabbítottak, úgy, hogy közben megy fel a világpiaci ár, tehát racionális ok nem látszik mögötte. (…)

Teljesen nonszensz, hogy egy újságíró kérdez valamit, nem adják ki neki az alapadatokat, majd utána hazamegy az intézményvezető és a férjének megmutatja, hogy írjál belőle cikket. (…)

Én, magyar állampolgár Bayer Zsolttól tudom meg, hogy a felesége olyanokkal szerződött, akik már nincsenek is. És ezt nem a felesége által vezetett intézmény honlapjáról tudom meg a hivatalos adatok közül. (…) Bayer Zsoltot az az egy érdekli, hogy ő legyen a Fidesz-holdudvar legélesnyelvűbb publicistája, és ezt az érdeklődést maga iránt egy életen át fenntartsa. Csak ebben gondolkozik.

Az a sugalmazás, hogy Élő Anita a magyar nemzetbiztonságot veszélyezteti meg távoltartja a véradókat az intézményektől – minthogyha az én kolléganőm lenne a bűnös, és nem az az intézmény veszélyezteti a magyar nemzetbiztonságot, amelyik nem működik átlátható módon. (…) Az a profit, ami most a magyar államnál képeződhetne le, nem ott képeződik le, hanem annál a cégnél, amelyik a vérplazmát megveszi.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Bayer Zsolt#egészségügy#vérplazma