Az Orbán-taktika Európában: ezért nem zárták ki a Fideszt [HetiVálasz 1×09] – Válasz Online
 

Az Orbán-taktika Európában: ezért nem zárták ki a Fideszt [HetiVálasz 1×09]

Vörös Szabolcs
| 2020.02.13. | Podcast

Csütörtök van, ismét itt a HetiVálasz. Online podcastcsatornánk legújabb adásának témája az európai politika és ebben a Fidesz mozgástere. Az apropó: Orbán Viktor közelmúltbeli brüsszeli, római és berlini útja, illetve a közben kibukó vezetőválság a német kereszténydemokratáknál. Meddig lesz tag a Fidesz az Európai Néppártban (EPP)? Miért nyert brüsszeli csatát a miniszterelnök? Hogyan alakul a viszony a Berlinnel? Aki válaszol: Ablonczy Bálint és Sztankóczy András. A műsorvezető Vörös Szabolcs.

https://open.spotify.com/episode/2F2z2UeXSOrF2EkZ8n0wu1

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat, esetleg kattintsanak a Soundcloud-hangtárunkra (itt mindig csupán az utolsó három adást tároljuk). Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

A magyar miniszterelnök egy héten belül megjárta Brüsszelt, Rómát és Berlint, miközben Németországban – pártja és a szélsőjobbos AfD türingiai összebútorozása miatt is – lemondott a kormányzó CDU elnöke, akit Angela Merkel utódjának tekintettek. Mi következik ebből? Erősödik-e Orbán Viktor alkupozíciója?

Sztankóczy András: „Azért volt nehéz dolga [Annegret Kramp-Karrenbauernek (AKK)], mert azt a bűvészmutatványt kellett volna megcsinálnia, hogy nem megy szembe Merkellel, és mégis újat mutat. (…) Türingia az utolsó csepp volt a pohárban. Amióta AKK volt a vezetője a CDU-nak, azóta folyamatosan erodálódott, egyre népszerűtlenebb lett. Türingia azt mutatta, hogy már sokan a pártból is úgy gondolják, hogy szembe lehet menni vele.”

Ablonczy Bálint: „Türingia és a CDU belső válsága kicsiben megmutatja azt, ami nagyban az EPP-ben történik a Fidesszel. Róka fogta csuka-helyzet, ami előállt (…), létrejött egy status quo, de a status quón kívüli világ még nem állt össze. Orbán Viktor jól láthatóan arra játszik, hogy a Néppárt környékén, amíg csak lehet, ott kell maradni, mert az jelenti a befolyást, az jelenti például a CDU-val való kapcsolatot, ami neki nagyon fontos – de ha menni kell, legyen készen egy Néppárton kívüli világ. (…) Ebben a helyzetben Orbán Viktor van előnyösebb helyzetben: számára ez belpolitikai szinten nem jelent problémát (…), Európai színtéren pedig hátradőlhet, és várhatja, hogy mi fog kialakulni. Amíg neki a CDU-s hátország megvan – és láthatóan arra a legnagyobb figyelmet fordította mindig is (…) –, addig ott lesz a néppárti világ környékén.”

Meddig lehet halasztani a végső döntést a Fidesz néppárti tagságáról, vagy mindkét félnek jó ez így?

Ablonczy Bálint: „Az európai belpolitika meg fog bénulni, a 2021-es német választást várja mindenki, Franciaországban ’22-ben lesz elnökválasztás, legkésőbb ’23-ban Olaszországban is lesz változás. Orbán Viktor csak akkor hagyná ott a Néppártot, ha már kizárásközeli helyzet alakul ki. El lehet ezt húzni nagyon sokáig, habár Donald Tusk EPP-elnök európai pártcsaládvezetőtől szokatlanul egyenes mondatokat mondott: amíg ő itt van, addig a Fideszt nem fogják visszavenni. Ebből azért nehéz visszalépni, akárhogy alakul a Fidesz–CDU és az európai belpolitikai viszony.”

Sztankóczy András: „Nagyon is van valóságalapja annak a narratívának, amit Orbán Viktor mond: hogy őt a migráció miatt támadják. Egész más lett volna a helyzet, ha a fősodratú nyugati média vagy a szakértők végig azt mondták volna, hogy Magyarországgal és Orbánnal az a fő baj, hogy »leépíti a jogállamiságot és végtelenül korrupt«, ehelyett végig arról volt szó, hogy az a legnagyobb baj, amit a migrációról gondol. Mivel nagyon sokféle a támadás, a magyar kormány minidig megteheti, hogy kiemeli azt az igazságtalan részt, amivel meg tudja győzni a nyugati szövetségeseit (…), akik nem tudnak világos narratívát felállítani, ami megmagyarázná a szavazók többségének is, hogy mi a baj Orbán Viktorral. (…) Nem látok visszautat. Ha el fog dőlni egyik irányba [a Fidesz néppárti tagsága], akkor az a távozás lesz.”


Nyitókép: Ablonczy Bálint, Sztankóczy András és Vörös Szabolcs

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Angela Merkel#Európai Néppárt#Fidesz#Németország#Orbán Viktor