„Ez nem kereszténydemokrácia” – vendégünk Balázs Zoltán politikatudós [HetiVálasz 1×08] – Válasz Online
 

„Ez nem kereszténydemokrácia” – vendégünk Balázs Zoltán politikatudós [HetiVálasz 1×08]

Borbás Barna
| 2020.02.06. | Podcast

Műsorunkba ismét vendéget hívtunk: Balázs Zoltán konzervatív politikatudóst, akit a közelmúltban megjelent két könyve (Irányzatok a magyar politikai gondolkodásban, valamint Homérosz napja – Politikáról, morálról, civilizációról) apropóján arra kértünk, fejtse meg a Fidesz eszméit, a kereszténydemokrácia mibenlétét, Greta Thunberg politikai receptjét.

https://open.spotify.com/episode/1ufeg6n8z6GYqiFu99GEG4

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat, esetleg kattintsanak a Soundcloud-hangtárunkra (itt mindig csupán az utolsó három adást tároljuk). Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

Adásunk szűk háromnegyed órás. Az alábbiakban néhány idézetet közlünk vendégünktől, mellette a perc:másodperc, amikor a felvételen elhangzik.

3:50 „A Fidesz sosem volt konzervatív párt. Miért is akart volna az lenni? Egy néppárt nagyon ritkán tud egyetlen ideológiai regiszterben megszólalni. Lényegében a kilencvenes évek eleje óta a Fidesznek nincsen egyetlen ideológiai arcéle. Van benne konzervatív vonulat is, és azon lehet vitatkozni, hogy ez most mennyire domináns.”

7:23 „A konzervatív ember köthet politikai alkukat. De az integritása megőrzése szempontjából arra kell figyelni, hogy olyasmit emiatt ne adjon föl, ami föladhatatlan. Hatalomért és pénzért nem adhatjuk föl az elveinket.”

8:53 „A konzervatív nem riad vissza a harctól, ha arra van szükség. De ha a háborúskodás öncéllá válik, az destruktív, sehová sem vezet. Az nihilizmus. Ha a háborút életcéllá tesszük, azzal sehová sem jutunk. Az a radikális konzervativizmus, ami ezt támogatná, mindenképpen korlátozásra szorul.”

A két, közelmúltban megjelent kötet

19:10 „Én nem érzékelem, hogy a kereszténydemokrácia, mint karakteres politikai irányzat meg tudott volna jelenni Magyarországon. Ma is legfeljebb a szólamok szintjén jelenik meg. A minap belenéztem a kilencvenes évek eleji KDNP programjaiba. Mert a KDNP próbálkozott kereszténydemokrata profillal; az elsők között szerepelt a programjában a szubszidiaritás elve. Vagyis az a logika, hogy a problémákat azon a szinten kell megoldani, ahol azok felvetődnek. Ennek az első megnyilvánulása az önkormányzatok védelme lenne. És ha van valami, ami igen jelentősen korlátozódott Magyarországon az elmúlt évtizedben, az éppen ez a fajta autonómia. A kereszténydemokrácia ezen elve ordító ellentétben áll azzal, amit a kormányzat csinál.”

24:24 „A »muszlimok nem!« kereszténydemokrata programnak kevés. […] A mai Budapest amúgy tele van muszlimokkal. Nyilván ezt a kormánypárti sajtó nem fogja felfújni, de hát százasával támogatják a muszlimok budapesti tanulmányait, egyetemi emberként én ezt pontosan látom. […] A végeredmény az, hogy ez a bizonyos új kereszténydemokrácia nem állt össze. Nagyon ellentmondásosnak látszik.”

32:30 „Az egyik legerősebb emberi motiváció a félelem. Igazán jól akkor tudunk félni, ha nem tudjuk, hogy mitől félünk. A klímaváltozásról pedig nem tudjuk, hogy hova vezet. Ezt politikailag tökéletesen ki lehet aknázni. […] Amikor olyanokat hallok, mint amiket ez a svéd kislány (Greta Thunberg – a szerk.) mond: »I want you to panic!« Azt akarom, hogy pánikoljatok! – üzeni a világ vezetőinek. Ennél gyönyörűbb politikai mondat nincs. Ezt tanítani lehetne. Miközben a pánikban az emberek mit csinálnak? Rohannak. Nem gondolkodnak. A pánik ritkán megoldás. A zöld-ökológiai felfogás nagyon tisztességes irányzat. Talán több köze is van a jobboldalhoz, mint a baloldalhoz. Ezt én megkülönböztetném a klímapánik képviselőitől.”

Nyitókép: Vörös Szabolcs


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Fidesz#kereszténység#konzervativizmus#zöldek