Pinceképviselet: Borválogatás az Ön ünnepi asztalára, a Válasz ajánlásával! – Válasz Online
 

Pinceképviselet: Borválogatás az Ön ünnepi asztalára, a Válasz ajánlásával!

A szerk.
| 2019.12.13. | Egyéb

Kis családi borászatok különleges borainak előretolt helyőrsége – így határozza meg magát Koncsik Zoltán, a Pinceképviselet vezetője. A Válasz Online klubestjeinek borkóstolóit szervező borértő (sommelier) most a karácsonyi és a szilveszteri asztalra válogatott borokat és pezsgőket, amelyet hat palackot elérő rendelésnél házhoz szállítanak Budapesten, a vidéki megoldásról pedig személyesen egyeztetnek.

2010-ben született meg az ötlet néhány borásszal közösen, hogy mi lenne, ha ezentúl Koncsik Zoltán közvetlenül képviselné őket, elhárítva az újonnan induló kis-, családi pincészetek elé gördülő értékesítési akadályokat.

Ezeknek a hatására gondolták ki – talán idehaza elsőként –, hogy a borászatok egyfajta előretolt helyőrsége lesz, és az ő közvetlen áraikon ajánlja és mutatja be boraikat. Így mindenki a lehető legjobban jár: a borász, mert tisztességes árat kérhet; a kereskedő, mert általában olcsóbban vásárolhat, mint egy nagykereskedőtől; és persze a végső fogyasztó is, aki így jobb áron emelheti le a polcról a borokat. Koncsik Zoltán ezt „wine fair trade”-nek hívja, és örül, hogy egyre nagyobb ismertségre tesz szert a kereskedők, pohárnokok, borfogyasztók körében.

×××

Koncsik Zoltán az év közben, a Válasz Klubban kóstolt borokból és újdonságokból álló válogatással készült. A választékot itt lent találják, a rendelési feltételeket pedig rögtön utána!

Válasz Online Ünnepi Borválogatás

BRONZE SELECTION

Sike Sauvignon Blanc 2019 – 1.500 Ft/palack

Tokaj-Nobilis Birtok Furmint 2018 – 3.000 Ft/palack

Vincellér Rosé 2019 – 1.390 Ft/palack

Bakonyi Kékfrankos 2017 – 1.900 Ft/palack

Bodor Cabernet Sauvignon 2013 – 3.000 Ft/palack

Ebner Borzongás 2018 (gyöngyöző bor) – 1.800 Ft/palack

Bronz Selection csomag: 12.590 Ft, Válasz Online olvasóknak: 11.590 Ft

SILVER SELECTION

Babiczki Irsai Olivér 2019 1.500 Ft/palack

Csetvei Napholdcsillag 2018 3.000 Ft/palack

Sike Syrah Rosé 2019 1.500 Ft/palack

Ebner Pinot Noir Idill 2018 2.500 Ft/palack

Havas&Tímár Franom 2016 4.000 Ft/palack

Préselő Habzó Hárs 2018 (gyöngyöző bor) 3.500 Ft/palack

Silver Selection csomag: 16.000 Ft, Válasz Online olvasóknak: 14.490 Ft

GOLD SELECTION

Molnár Titi Selection Zenit 2016 3.490 Ft/palack

Pastor Rosé 2019 1.700 Ft/palack

Németh Kadarka 2018 3.300 Ft/palack

Ebner Merlot 2018 2.500 Ft/palack

Tokaj-Nobilis Amicus 2013 (kései szüret, édes) 4.500 Ft/palack

Rácz Lilla pezsgő (brut nature) 6.000 Ft/palack

Gold Selection csomag: 21.490 Ft, Válasz Online olvasóknak: 19.490 Ft

Rendelésüket feladhatják zkoncsik@gmail.com címen vagy a +36 70 311 7062-es telefonon, ahol a szállítás részleteit is megbeszélhetik. A Pinceképviselet december 23-án szállít ki utoljára karácsony előtt, de a két ünnep között is várják a megrendeléseket.

Az „előretolt helyőrség” igyekszik jelen lenni a borok születésétől kezdve a palackozáson át az értékesítésig. Fontosnak tartja, hogy naprakész legyen az adott borászatok történéseiben, ismerje minden rezgésüket. Sokszor kóstolják újra és újra az adott borokat, tartály- és hordómintákat. A közös kóstolások alkalmával segít támpontot adni a borásznak az esetleges házasítások, stílusok kialakításához, figyelembe véve a termőhelye adottságait, és az ő stílusát, no meg a fogyasztók, kiskereskedők igényeit. Mert nagyon fontos, hogy ezek megjelenjenek a borokban.

Olyan borászokkal szeret dolgozni, akik törekszenek arra, hogy minél természetesebb, a termőhelyet és az adott évjáratot leginkább kifejezőbb borokat készítsenek. Akik tisztelik a természetet és ennek függvényében dolgoznak a szőlőkben. Többségük organikus, vagy éppen már-már bio szemlélettel műveli a szőlőket, nem használ gyomirtókat, ha nem szükséges, akkor felszívódó szereket sem az ültetvényeken. Kerülik az enzimek, tápsók, tartósítószerek (a kötelező minimális kénhasználat feletti) alkalmazását, de sokan kizárólag saját élesztőkkel dolgoznak még a reduktív tételeknél is. Mindez rendkívüli felelősség, mert ez a nehezebb borkészítési út, de az őszintébb és a természetesebb is. Láthattuk a klubestjeinken borértő vendégeink meglepett arcát, amikor egy számukra ismeretlen kis pincészet boránál váratlan ízekkel találkoztak: a jó értelemben vett kézművesség gyakran magas minőséggel társul. (És néha meglepő történetekkel. Kedvencünk talán a garázspincészet volt, a nagy techcégekhez hasonlóan ugyanis a Havas&Tímár pincészet is egy garázsból indult. Pesti értelmiségi fiatalok Egerben vásárolt szőlővel egy XVI. kerületi garázsban próbálták ki először, van-e tehetségük a borászathoz, csak miután kiderült, hogy igen, akkor vettek pincét az egri borvidéken.)

Amire igazán büszke, hogy őszinte, borhibáktól mentes, sokszor organikus, vagy bioművelésű alapanyagból, a termőhelyet, fajtát és a borász stílusát is kifejező, minimális beavatkozással készülő borokat – és pezsgőt, valamint szörpöket – kínálnak magas minőségben, s mivel közvetlenül a borászatoktól érkeznek a palackok, nagykereskedelmi árrés nélkül!

A Válasz Online-csapata ezzel a cikkel szeretné megköszönni a Pinceképviselet borászainak az egész éves támogatást. Várjuk őket jövőre is!


Nyitókép: Photononstop/Emilie Chaix