Indul a HetiVálasz: hangos hetilap a Válasz munkatársaitól! – Válasz Online
 

Indul a HetiVálasz: hangos hetilap a Válasz munkatársaitól!

Borbás Barna
| 2019.12.12. | Podcast

Születésnapi cikkünkben megígértünk, ma pedig nagy örömmel mutatjuk be olvasóinknak új „termékünket”, a HetiVálaszt! Hangos hetilap, online hallgatható rádió – vagyis podcast – a Válasz munkatársaitól. Az első adásban kibeszéljük lapunk elmúlt egy évét és a magyar sajtópiac helyzetét. A HetiVálasz elérhető Soundcloudon, Spotify-on és hamarosan egyéb csatornákon is.

hirdetes

„A bennünk lakozó troll úgy határozott: a hamarosan induló podcastcsatornánk a HetiVálasz nevet kapja” – írtuk keddi, születésnapi cikkünkben. Mivel néhai hetilapunk mindig csütörtökön került az újságos standokra, így a HetiVálasz első adását is csütörtökön lőjük az éterbe. A bő 45 perces műsor témája – kivételesen, az évforduló alkalmából – a Válasz Online, illetve történetünkből kiindulva a magyar sajtó(piac) helyzete. A műsor az alábbi Spotify-lejátszóablakban indítható el (közvetlen link az adáshoz itt), de elérhető Soundcloudon is.

Podcastunk RSS-eléréséhez ezt a linket használják! Az adás podcastszerverünkön is meghallgatható. A HetiVálasz elérhető iTunes platformon is.

A Válasz Online mai formájában talán az ország legkisebb szerkesztősége: 6+2 fős újságírócsapat iroda, kiadói személyzet és hasonló infrastruktúra nélkül. A HetiVálasszal szeretnénk kiterjeszteni „mini” médiumunkat; szolgáltatni szeretnénk azoknak az olvasóknak, akik naponta több órát töltenek kocsiban, utazással vagy más rádióképes helyzetben, és hallgatható formában szeretnék követni munkánkat, témáinkat.

HETIVÁLASZ [1×01] A Válasz Online első éve

A műsorban Élő Anita, Ablonczy Bálint, Bódis András és Stumpf András kollégák beszélnek. Néhány idézet:

Bódis András: „A Válasz Online megalapítása azért ötlött fel bennünk egy évvel ezelőtt, mert szerettük volna folytatni egykori lapunk, a Heti Válasz legjobb hagyományait. Miután ez egy sajtó »startup« vállalkozás, akárhogy is nézzük, az erőforrásaink szűkösek, abból élünk, hogy van egy bővülő közösség körülöttünk, az olvasó- és előfizetőbázisunk, akik havonta bizonyos összeggel támogatják a munkánkat, a mi felelősségünk pedig az, hogy ebből a mi kis médiumunkból minél nagyobb médiumot építsünk. És miután úgy éreztük, hogy a hetilappiacról kínzóan hiányzik a Heti Válasz, ezért csináltunk valamit, ami a büdzsénkbe és a kreativitásunkba belefért: egy hangos hetilapot. Ez az általunk, a Válasz Online-on feldolgozott cikkek, témák háttérelemzése, néha vendégekkel, néha saját magunkkal. Az első ilyen lesz: csak magunkról fogunk beszélni, de higgyék el a hallgatók, ez a legkínosabb az újságíróknak, amikor a saját médiumukról beszélnek, ilyet most egyszer fogunk csinálni.”

Ablonczy Bálint: „Egész Európában és talán a világon is mindenütt van egy küzdelem a sajtó jövőjéért. Valójában válaszok arra, hogy mi is lesz a sajtó jövője, nincsenek. Amikor az Egyesült Államokban voltam 2016-ban ösztöndíjjal, és médiatanszékeket jártam végig, mindenki ugyanazokat a kérdéseket tette fel, amiket mi is felteszünk. Mi a teendő, amikor a Google és a Facebook felzabálja a hirdetési piacot? Hogyan lehet elérni az olvasót a 21. században? Miképpen lehet olyan témákat behozni, amelyek egy-egy réteget érintenek, és valahogy a nagy médiazajban figyelmet kelteni?”

Stumpf András: „Közösséget kell építeni. A hagyományos, hirdetők által eltartott médiának vége. Van, aki vitatkozik velem ebben az állításban, de szerintem ez nem a jövő, szerintem már itt tartunk. Magyarországon már nem létezhet úgy, nem állam által eltartott médium, hogy ne fizessen érte a fogyasztó.”

Műsorvezető: Vörös Szabolcs. Szerkesztette: Borbás Barna

Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Heti Válasz