Nem rakhatsz tüzet polisztirol hasábokból (x) – Válasz Online
 

Nem rakhatsz tüzet polisztirol hasábokból (x)

Támogatott Tartalom
| 2019.11.25. | támogatott tartalom

Újra meg újra fellángol a vita a polisztirol hőszigetelés éghetősége és tűzterjedésben betöltött szerepe körül – nem is annyira a szakértők, mint a közösségi oldalak fotelharcosai között. Fenyegető víziók terjednek a homlokzati hőszigetelésként alkalmazott polisztirol miatt máglyaként égő házról, a homlokzati hőszigetelésen keresztül a falon felfutó tűzről, és az égés során a levegőbe kerülő mérgező gázok garmadájáról. Valóban van okunk félni a legszélesebb körben alkalmazott szigetelőanyagtól? Lássuk, mi az igazság!

Égéskor kevesebb szénmonoxidot termel, mint a fa

Talán meglepően hangzik, de a polisztirol (EPS) kevesebb szénmonoxidot termel égése során, mint a fa – az állítás igazát vizsgálatok támasztják alá. Az égés közbeni, egészségre káros gázok felszabadulásáról egészen konkrét adatok állnak rendelkezésre: az EPS által 300 °C hőmérséklet mellett fejlesztett füstgáz 10 ppm szén-monoxidot tartalmaz (ppm = parts per milliom, vagyis egy millió részecskében hány részecske van az érintett anyagból). Ugyanez az érték a fenyőfánál 400, parafánál 1000, fagyapotnál pedig 14.000 ppm szén-monoxid. Magasabb hőmérsékletnél ezek az értékek emelkednek, de az EPS még 600 °C fokon is kevesebb szén-monoxidot termel, mint a fa: az EPS 1000 ppm értékével szemben a fenyőfa 15.000, a parafa 29.000, míg a fagyapot 69.000 ppm szén-monoxidot termel.

A forgalomban lévő EPS hőszigetelő anyagok természetesen rendelkeznek a tűzzel szembeni viselkedésüket vizsgáló kísérletek eredményeivel. Ezek alapján, amennyiben a kivitelezés szabályait betartjuk, az EPS-sel hőszigetelt épület nem veszélyesebb, mint bármely más szigetelőanyag esetében. (Az EPS hőszigetelő lapok hatályos tűzvédelmi besorolásuk szerint „E” kategóriába tartoznak, tűzzel szembeni viselkedésüket az ÉMI Nonprofit Kft. Tűzvédelmi Laboratóriuma is vizsgálta, és az eredmények azt mutatják, a tűzterjedés szempontjából a polisztirol hőszigetelő rendszerek biztonságosak.)

Nem csomagolod a házad csomagolóanyagba

A hőszigetelésre használt anyag és az élet számos területén használt polisztirol között ég és föld a különbség. A hétköznapokban polisztirolból készült ételhordót, hűtőládát, csomagolást, eldobható tányért és poharat, sőt, méhkaptárt is találunk. Ezek a tárgyak nem estek át tűzvédelmi kezelésen, ezt nem is indokolja semmi – és ez nagyon fontos különbség ez a napi életben és a hőszigetelésként használt polisztirol táblák között. Próbáljunk meg egy csikket vagy egy parázsló pálcát elnyomni rajtuk! A parázs lyukat olvaszt ugyan a polisztirolon, de nem gyújtja fel azt. A közvetlen tűznek kitett polisztirol sem viselkedik sokkal másképp: amíg tűzhatás éri, addig reagál rá, ez mutatkozik meg az olvadásban.

Polisztirol gyöngyök

Ahhoz, hogy a polisztirol tűzzel szembeni viselkedését megértsük, vessünk egy pillantást a szerkezetére: a polisztirol egymással szorosan összetapadó buborékokból áll, így az anyag 98% levegő és 2% szárazanyag. Emiatt is olyan kicsi a súlya, és pontosan a minimális szárazanyag-tartalom teszi lehetővé, hogy tűz hatására kevés égésgázt fejlesszen!

Polisztirol hőszigetelés tűzközelben

Kívülről nem látszik, így a laikusok többsége nem feltétlenül tud róla, de a hőszigetelésre használt polisztirolt a biztonság érdekében a gyártás során égéskésleltetővel is ellátják – már csak azért is, mert a magyar tűzvédelmi követelmények (OTSZ) és európai termékszabványok ezt kötelezően előírják. Ennek az „életvédelmi” szerepe, hogy tűz hatására először ez anyag ég ki belőle, s közben valamelyest el is fojtja a tüzet; ezáltal elkerülhető a tűz terjedését lehetővé tevő láncreakció.

Az égéskésleltetőn kívül más tényezők is gondoskodnak a polisztirollal hőszigetelt házban lakók biztonságáról: a legfontosabb, hogy a hőszigetelés nemcsak hőszigetelő anyagból áll, hanem rendszerként valósítják meg – a hőszigetelő lapokon kívül ennek a rendszernek a része a homlokzaton a megfelelően alkalmazott ragasztóanyagok, dübelek, indítósínek, a lapokra applikált üvegszöveg, valamint az egész rendszert lezáró vakolat. A tűznek tehát ahhoz, hogy eljusson a polisztirolig, még a vakolatrétegen, a nyílászárók körül alkalmazott kérgesített ragasztón is át kellene törnie. Ez jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszernél nem történhet meg!

Minden ellenkező híresztelés ellenére nem véletlen, hogy a tűzoltóság egyetlen olyan esetet sem tart nyilván, amikor a polisztirol magú ragasztott homlokzati hőszigetelésen keresztül történt volna a tűz terjedése.

A polisztirol hőszigetelés nem feltétlenül marad sértetlen a tűzeset után, mert a vakolat alatt a magas hő hatására roncsolódhat az anyag szerkezete, így a tűz által sújtott területen – mint ahogy más hőszigetelő anyagokkal is tennénk – mindenképpen cserélni kell.

Szabvány szerint, megbízható forrásból

Összegezve a fentieket, a polisztirol hőszigetelési rendszerek – amennyiben a kivitelező szabványok szerint gyártott, megbízható gyártótól származó hőszigetelő anyagot használt, és azt az előírásoknak megfelelően alkalmazta – nem tűzveszélyesebbek más hőszigetelő rendszereknél, és az égés során felszabaduló mérgező gázok veszélyforrásait is máshol kell keresni.

Várhatóan ezen a télen is sok család veszi fontolóra a hőszigetelés fejlesztésébe való befektetést a közeljövőben, és kedvező ára, könnyű kezelhetősége miatt a táblás hőszigetelő keményhabok használata kézenfekvő választás lehet számukra a korszerűsítésre. Nem szükséges városi legendákkal démonizálni egy olyan hőszigetelő anyagot, ami a kisebb büdzsével rendelkezők számára is lehetővé teszi a minőségi hőszigetelés megvalósítását – méghozzá olyat, ami megfelel az alig több mint egy éven belül élesedő szigorúbb előírásoknak is.

Hőszigetelésről közérthetően: hoszigeteljaholnapert.hu