Csaló orvos fényezi magát a Mandineren – Válasz Online
 

Csaló orvos fényezi magát a Mandineren

Élő Anita
| 2019.11.22. | sztori

Egy petesejt-kereskedelem gyanújába keveredett, bírósági ügyei miatt eddig is hírhedt magánklinikavezető keresztény mezt húzott, aztán megindító életvédő cikket írt. A Mandiner pedig gond nélkül közölte a szép sorokat. Muszáj szólnunk, milyen figura kapott ingyenreklámot.

hirdetes

Vereczkey Attila megindító cikket írt a Mandinerre Joguk van életben maradni! címmel. Az orvos szerint „a terhesség megszakítása nemcsak egy apró orvosi beavatkozás, hanem véres és kegyetlen megsemmisítése egy emberi életnek”. Hitelesen hangzik egy nőgyógyász szájából. Hát még egy olyan nőgyógyászéból, aki, ha igaz, némi hősiességért sem megy a szomszédba. Magáról mindenesetre így ír a cikkben: „Az elmúlt 20-25 év minden napját kollégáimmal azzal töltöttük, hogy küzdöttünk a meddő párokért, a minél sikeresebb, hatékonyabb és biztonságosabb kezelésekért, ha kellett, akkor a szakmai környezettel, az engedélyező vagy korlátozó hatóságokkal és a megosztó társadalmi véleményekkel.”

És itt kezdődnek a bajok. Vereczkey Attila ugyanis régi ismerőse a magyar olvasónak, ám arra, ami a pályáját jellemzi, korántsem a hősiesség és az önzetlen küzdelem a legtalálóbb kifejezés.

Kezdjük azzal, hogy a Magyar Orvosi Kamara több rendben marasztalta el, részint azért, mert meghamisította saját életrajzi adatát. Vereczkey a Nyírő Gyula Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetéséről is azért mondott le, mert a Pesti Központi Kerületi Bíróság megrovásban részesítette okirat-hamisítás miatt.

2014-ben aztán első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték: akkor már csalás miatt. A vádirat szerint több mint 80 esetben kért pénzt egy közkórházban nőgyógyászati betegeitől, azt állítva, hogy a műtétet nem finanszírozza a társadalombiztosító. A bíró igazolva látta a vádat. Jogerősen végül enyhítették a büntetését, de csalásért 1,8 milliós pénzbüntetésre ítélték.

Vereczkey Attila (forrás: TV2)

Már folyt a per, amikor az Egészségügyi Tudományos Tanács „petesejt-kereskedelem és nem szerinti diszkrimináció” veszélyét jelezte egy fővárosi magánklinikán. A Heti Válasz tárta fel akkor, hogy az eset a Versyshez, a Vereczkey által alapított és ma is általa vezetett magánklinikához köthető. Akkori riportunkból kiderül: „S. Erika volt az a beteg, aki gyermeket szeretett volna, és Vereczkey azt mondta neki, »ő lát esélyt arra, hogy saját biológiai utódjuk legyen. Mindez hat-nyolcszázezer forintba kerülne, ám petesejt-donáció is szóba jöhet. […] Rendelkezésre áll 12-15 donor, egészséges, megbízható, de ennek van anyagi vonzata is, egymillió forintba kerülne« – idézi fel S. Erika az orvos szavait. »Leírta, hogy van szőke, kék szemű, magas, vékonyabb – az igényeinknek megfelelő petesejtdonort választhatunk.«” A rendőrség ugyan nem keresett fel minket a bizonyítékért, de idén áprilisban házkutatást tartottak Vereczkey lakásán és az általa vezetett klinikán. Akkor azt közölték a sajtóval: ismeretlen tettes ellen nyomoznak emberi test tiltott felhasználása miatt.

Ez a petesejt-kereskedelem jogi elnevezése. S hogy mi a gyanú lényege? Szegény nőktől vásárolják meg a petesejtjeiket, akik cserébe kellemetlen hormonkezelésen és bódításban végzett beavatkozáson vesznek részt.

Vajon hova lesz az testét pénzért kizsákmányoló nő emberi méltósága? A kérdés költői. Arról nem is szólva, milyen szűk kör Magyarországon, amelynek tagjai egymillió plusz forintot tudnak fizetni egy preembrióért. Bármilyen fekete ügylet azért is veszélyes, mert nem teljesen elhanyagolható annak veszélye, hogy ezek a gyerekek 20-30 év múlva párt alkotnak, nem tudva arról, hogy egymás féltestvérei.

A Válasz Online most tehát a rendőrséghez fordult, hogy megkérdezze, hogyan folytatódott a tavaszi nyomozás. Megszüntették volna az eljárást azóta?

Az ORFK-tól az alábbi választ kaptuk:

„Az ügyben a Készenléti Rendőrségi Nemzetei Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

Vagyis: nyomoznak tovább.

Vereczkey eközben szívhez szóló cikket írt életekről, kereszténységről. A Mandiner meg közölte. Ingyen hirdetéshez juttatva a nyomozati eljárás alatt álló magánklinikát és amorális orvosát.

Amivel további gond is akad. Azok a meddő nők ugyanis, akik segítségre vágynak, gyanútlanul egy csalásért elítélt doktor magánklinikáját fogják felkeresni végső elkeseredésükben. Bízva a meddőség ellen küzdő, mélyen keresztény jótétlélekben, aki az élet pártján áll.

Ezért szóltunk most. Hogy egyértelmű legyen: inkább a pénz pártján.

×××

Frissítés: Vereczkey Attila tárgyalt írását a Mandiner cikkünk hatására közleménnyel egészítette ki, mely rögzíti a folyamatban levő nyomozás tényét.

Nyitókép: illusztráció, megtermékenyített petesejt felvétele (fotó: AFP)

Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy