Így „kampányoltunk” mi – a Tarlós-meccsektől és a Puzsér–Karácsony-vitától a Borkai-botrányig – Válasz Online
 

Így „kampányoltunk” mi – a Tarlós-meccsektől és a Puzsér–Karácsony-vitától a Borkai-botrányig

Stumpf András
| 2019.10.11. | Válasz

Márciusban, amikor foglalkozni kezdtünk az idei önkormányzati választásokkal, még nem sejtettük, hogy minden idők legbotrányosabb politikai kampányának nézünk elébe. Ez azóta faktummá vált, de – végigkövetve az eseményeket – négy további megállapításra is jutottunk. Így „kampányoltunk” mi. Összefoglaló.

hirdetes

A főpolgármesteri küzdelem egyetlen valós kérdése: Tarlós vagy Karácsony?

Az egyik esélyes személye tavaly ősz óta nyilvánvaló volt: akkor derült ki, hogy a főpolgármester újra elindul a választáson. Tavasszal épp ezért Tarlós Istvánt kerestük meg elsőként, aki interjúnkban mondta ki a kampány később központinak bizonyuló témájával kapcsolatban: el akarta intézni a parkolásügyet, de ezt a pontját Orbán Viktor nem teljesítette. Márciusban még messze nem volt ez egyértelmű, ki lesz a kihívó: a Válasz Online akkor ezért egy asztalhoz ültette a balos pártok házi versenyén (lásd még: előválasztás első fordulója) győztes Karácsony Gergelyt és Puzsér Róbertet, aki civil jelöltként tervezett indulni, majd felsorakozott mögé az LMP és a Jobbik is. Itt látható, ahogy mindketten hitet tesznek az előválasztás mellett.

Puzsér aztán kifarolt az előválasztásból, amelyen Karácsony így Kálmán Olgával és a momentumos Kerpel-Fronius Gáborral mérkőzött – utóbbiaknak nem volt kifogása a lebonyolítás miatt, több mint ötvenezren szavaztak is, érvényes volt tehát az előválasztás. Kerpel-Froniusszal még az előtt a meccs előtt beszélgettünk, Török Gáborral meg rögtön az előválasztás után: az elemző a Válasz Online-nak elmondta, miért lett volna a legkönnyebben verhető jelölt a Fidesz szempontjából Puzsér Róbert, s hogy a legesélyesebb kihívó egyértelműen Karácsony. Örömmel moderáltunk volna természetesen egy Karácsony–Tarlós-vitát is, minthogy erre azonban végül nem nyílt lehetőség, interjút készítettünk az előválasztás-győztes esélyes kihívóval és a főpolgármesterrel is. Akárhogy igyekszik is sulykolni a kormánymédia, hogy Puzsér és Berki Krisztián egy súlycsoport, nyilvánvalóan nem ez a helyzet. A kérdés ezen a meccsen egyértelműen ennyi: Tarlós vagy Karácsony lesz Budapest főpolgármestere?

„Gusztusom volt odasózni egyet” – Tarlós István megafonokról, patkányokról és arról, amiben a Fidesz is esélytelen | Válasz Online

Nem elegáns szexvideót bedobni a kampányban, a József Nádor téri giccsfát el kellene vinni onnan, egy éven belül meg kell oldani a parkolásügyet a fővárosban… Tarlós István ezúttal is mond erőseket, a főpolgármester abba a játékunkba viszont nem megy bele, amelybe Karácsony Gergely néhány napja igen: villámkérdéseinkre csak részben válaszol.

Vasárnap este megszűnik a centrális erőtér

Legrészletesebben a Válasz Online vette górcső alá az ország polgármesteri küzdelmeit, majd a képviselő-testületi helyekért folyó harcokat is. Megállapíthattuk: vasárnap vége lesz a centrális erőtérnek. Figyelem, nem azt mondjuk, hogy vége lesz a Fidesz-uralomnak! Erről természetesen szó sincs. Arról azonban igen, hogy 167-ből 120 tízezernél nagyobb lélekszámú városban valódi küzdelem várható. Az ellenzék ugyanis egységesen indul a kormánypárti jelöltekkel szemben. Azaz: ha ez sem hoz sikert, gyakorlatilag eltűnik az ellenzék, nulláról kezdhet építkezni. Ha sikert hoz, akkor viszont újra kétosztatú lesz a magyar politika, s vége szakad annak a helyzetnek, amikor a hatalmas Fidesz uralja a centrumot, s tőle jobbra is, balra is szétaprózott, összefogásra képtelen kicsik vergődnek.

Október 13-án vége a centrális erőtérnek – és nagyon más jön helyette | Válasz Online

Hosszú évek óta most lesz először olyan választás, ahol a városok zömében ki-ki harcot folytathat a kormányoldal és az egységes ellenzék. A Válasz Online legutóbb csak a polgármesteri szintet vizsgálta, most azonban egészen az egyéni önkormányzati jelöltekig „lefúrtunk”, hogy lássuk, tényleg sikerült-e kivitelezni a Jobbiktól a DK-ig tartó összeborulást.

Kutatásunkat nemcsak itthon idézték, hanem a legnagyobb finn lap is ránk hivatkozott.

Ez a kampány volt a magyar politika mélypontja

Nem állítjuk, hogy nem lesz még ennél is durvább a jövőben. Természetesen mindig van lejjebb. Azt azonban, hogy eddig ilyen nem volt, határozottan állítjuk. Itt foglaltuk össze, miért. A kampányfinis legnagyobb bombája Győrben robbant – Borkai Zsolt fideszes polgármester jachtos-prostis partijának legfontosabb hozadéka, hogy az érdeklődés homlokterébe került, ami szex nélkül nem vitte át az ingerküszöböt: a maffiaszerű működés. A Válasz Online is felgöngyölített egy fontos, addig ismeretlen szálat: Borkai fiának havi egymilliós fizetését, amelyet épp a jachton kanoskodó ügyvédnek köszönhet. Az apanázs olyan cégből érkezett, amelynek semennyi bevétele nem volt.

A jachtos ügyvéd Borkai fiát is kiszolgálja: Ádám havi 1 milliós bért kapott a semmiért | Válasz Online

Működik egy luxemburgi hátterű cég a Borkai-botrány érintettjeként ismert, szintén a luxusjachton prostituáltak között mulató Rákosfalvy Zoltán (nyitóképünkön) hivatalos győri címén: az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. Az állami kaszinókoncesszió-kiosztáson jókorát szakító ügyvéd nemcsak befogadta, de aktívan menedzseli is ezt az offshore-talapzatra épített vállalkozást, amely 2016 és 2018 között semmilyen forgalmat nem bonyolított.

Léteznek helyek, ahol a konzervatívok mennek neki a Fidesznek

Nemzeti szabadelvű, konzervatív orgánumként különösen érdekesek voltak számunkra azok a helyek, ahol konzervatív profilú civilek indulnak el a Fidesszel szemben, ahogy az Budakalászon is történik. Velük azok után beszélgettünk, hogy ritka nagy melléfogásként gyurcsányista Soros-bérencként igyekezett lefesteni őket a kormánymédia. Érdekes lesz látni az eredményt, hiszen itt nem a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett módszer ismétlődik, a 2011 Egyesület mögé ugyanis nem pártok álltak be, itt valóban helyi civilek méredzkednek meg. Őskonzervatív veszi fel a kesztyűt Cegléden is: Csáky Andrással, az MDF egykori prominensével is beszélgettünk helyi és országos ügyekről.

„Ilyen helyzet még soha nem volt” – őskonzervatív rendszerváltó indul a Fidesz ellen | Válasz Online

Ropogósra vasalt fehér köpenyben fogadja a Válasz Online-t Csáky András a ceglédi kórházban. A rendszerváltó MDF-es politikus, 2010-ig országgyűlési képviselő városa közéletét is „meggyógyítaná”: független jelöltként méreti meg magát a fideszes polgármesterrel szemben október 13-án. Mit tud a nyugdíjas főorvos, hogy hívására Gulyás Gergely kancelláriaminiszter elmegy az Antall József-emlékestre, a helyi ellenzéket a Jobbiktól a DK-ig tömörítő egyesület tagjai pedig aláírják ajánlóívét?

A sajtó tette a dolgát – ahogy a propaganda is

Minden korábbinál egyértelműbb lett ebben a kampányban a sajtó és a propaganda közötti különbség – ami aligha csoda: most először futott neki úgy a Fidesz egy kampánynak, hogy nem csupán maga alá gyűrt majd’ ötszáz sajtóterméket, de volt is ideje bejáratni azokat. Nem csoda hát, ha a Borkai-ügyről a helyi nyilvánosságban (például a Kisalföldben) nem találtak semmit az érdeklődők. Még az értelmiségnek szánt hetilapban sem: a KESMA-tulajdon Mandiner például úgy jelent meg most csütörtökön, hogy egyszer sem szerepel benne Borkai Zsolt neve. Mindez nem jelenti persze, hogy ne létezne újságírói módszerekkel kivitelezett kormánylap is: a Magyar Nemzet például hatrészes sorozatban közölte, amint kispesti szocialisták erősen bűncselekménygyanús ügyekről trécselnek egy szintén nagyon gyanús kokópartin. Jól tették: a közre tartozik az is.

Sajtóterméknek mindenesetre azt nevezzük, amely mindkét üggyel legalább említés szintjén foglalkozik. Amely kizárólag a szocik kétségkívül botrányos ügyével, Borkairól meg egy szót sem szól, azt – olykor újságírói eszközökkel is dolgozó – propagandaterméknek nevezzük. Amelyik egyikkel sem, arra pedig egyszerűen nincs szó a fogalomtárban. Ahogy az ügyeket nyilvánosságra hozó termékeket kárhoztató keresztény értelmiségire sincs – neki nyílt levelet írtunk. (Mi hírportál nem vagyunk, de már idézett kampányügyi öt pontunkban és nyílt levelünkben megemlékeztünk azért a Wittinghoff-ügyről és a kispesti szocikról is.)

 

Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Borkai Zsolt#Karácsony Gergely#önkormányzati választás 2019#Tarlós István