A jachtos ügyvéd Borkai fiát is kiszolgálja: Ádám havi 1 milliós bért kapott a semmiért – Válasz Online
 

A jachtos ügyvéd Borkai fiát is kiszolgálja: Ádám havi 1 milliós bért kapott a semmiért

Bódis András
| 2019.10.08. | sztori

Működik egy luxemburgi hátterű cég a Borkai-botrány érintettjeként ismert, szintén a luxusjachton prostituáltak között mulató Rákosfalvy Zoltán (nyitóképünkön) hivatalos győri címén: az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. Az állami kaszinókoncesszió-kiosztáson jókorát szakító ügyvéd nemcsak befogadta, de aktívan menedzseli is ezt az offshore-talapzatra épített vállalkozást, amely 2016 és 2018 között semmilyen forgalmat nem bonyolított. Az Akonia fenntartásának egyetlen értelme az lehet, hogy kapjon a kasszából havi egymillió forintnyi bért az ügyvezető, aki történetesen Borkai Zsolt fia – olvasta ki a cégpapírokból a Válasz Online. Nem állítjuk, hogy egyértelműen korrupciós cselekmény a semmiért fizetést adni és kapni éveken át – viszont mindenképpen gyanús. Bónusz: a polgármester lánya szűk öt esztendeje szintén olyasvalakitől vett saját céget, aki „Az Ördög Ügyvédje” szerint ott mulatott az urakkal a luxushajón.

hirdetes

Borkai Zsolt október 5-én kitett a Facebookra egy képet a családjáról. Azt írta fölé: „Kitartunk. Jóban, rosszban.” Mindezzel alighanem azt igyekezett demonstrálni, hogy az őt érő össztűz ellenére sem bomlott meg az egység odahaza. Nem is igen bomolhatott, hiszen a fotón szereplő négy alak közül még legalább ketten összekapcsolhatók a jachton orgiázó csapattal. A fia egyértelműen, a lánya pedig áttételesen.

A jelenleg 24 esztendős Borkai Ádám már legalább négy éve a szerencse gyermeke: 2015 végétől ugyanis havi egymillió forintnyi fizetést kap – lényegében a semmiért. Pontosabban: olyan céget irányít, amelynek 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban egyetlen fitying bevétele sem akadt – azaz a vállalkozás lényegében funkciótlan, halott –, ám az ügyvezetőnek járó luxusbért mindig folyósították.

Minden jel arra utal tehát, hogy a tulajdonos csak azért öntött pénzt a társaságba, hogy legyen mit kiutalni Borkai Zsolt fiának. Ez az utóbbi három teljes évben 12-12-12 millió forintot jelentett, vagyis tavaly decemberig már közel 40 milliót.

Lehetséges, hogy Ádám máig kapja a havi apanázst, ám ez csak a 2019-ről szóló pénzügyi beszámolóból fog kiderülni. Az érintett vállalkozás neve Akonia Ingatlanforgalmazó Kft., melyet tegnap este már a HVG fizetős oldala is emlegetett, ugyanakkor nem kötötte össze a Borkai-féle jachton prostituáltak társaságában mutatkozó Rákosfalvy Zoltánnal.

Rákosfalvy Zoltán (balra) és a Borkai család, bal szélen Borkai Ádám

Nézzük a kapcsolódási pontokat! Egyrészt az Akonia székhelye megegyezik az ügyvéd hivatalos irodai címével (Győr, Teleki László utca 17.), mely ingatlan a földhivatali nyilvántartás szerint 100 százalékban Rákosfalvyé. S noha a kft. közvetlen birtokosa egy hasonló nevű, offshore-jellegű luxemburgi társaság (Akonia S.A.), a cégbíróságon fellelhető dokumentáció szerint a tulajdonos rendszeres magyarországi meghatalmazottja nem más, mint Rákosfalvy Zoltán. Tehát az Akonia-csoportban ő hozza a fontos döntéseket. Magát a titokzatos „luxemburgi” anyacéget pedig a közelmúltig egy Kacsóh Gábor nevű vagyonkezelő-adótanácsadó igazgatta.

Utóbbiról már 2017 elején megírtuk – még a Heti Válaszban –, hogy egyike azoknak a globális térben mozgó strómanoknak, akik a magyar „nemzeti nagytőke” pénzkimenekítési gyakorlataiban segédkeznek. Legfontosabb referenciamunkája a Tiborcz Istvánnal üzleti szövetségben működő WHB-lobbicsoportnak nyújtott szolgáltatás volt: az elkövetők egy általa biztosított luxemburgi „fedőcég” segítségével kétmilliárd forintot kaszáltak a Pollack Mihály téri mélygarázs állami felvásárlásán. Kacsóh Gábor más felvilági feladatokat is vállalt: a 24.hu szerint a Semjén Zsolt KDNP-elnök skandináviai vadászatait finanszírozó Farkas József szintén vele kezeltette vagyona egy részét.

Mindemellett Kacsóh abban az SR Group S.A. nevű luxemburgi társaságban is igazgatótanácsi tag volt – éppen Rákosfalvy mellett –, melynek magyarországi leánycégénél csapódott le a győri Audi-gyár területbővítésének haszna.

Az eddig említett nevek közül Borkai Zsoltról és Rákosfalvy Zoltánról biztosan tudjuk, hogy részt vettek az álló- és mozgóképeken dokumentált adriai kényeztető túrán. „Az Ördög Ügyvédje” művésznevű szivárogtató azonban azt állította egyik első bejegyzésében, hogy a polgármesterrel és az ország második legnagyobb kaszinótulajdonosaként jegyzett ügyvéddel utazott a partira „a győri vendéglős, Szabó Ervin is”. Utóbbiról azt érdemes tudni, hogy öt éve éppen ő adta el Borkai Zsolt Petra nevű lányának a lovászpatonai székhelyű Királysarok Vendéglátó és Szolgáltató Kft.-t. Érdekesség, hogy e társaság hivatalos kézbesítési címe (info@palffyetterem.hu) máig megegyezik Szabó éttermének központi elérhetőségével.

„Az Ördög Ügyvédje” friss posztjában mára vagy holnapra ígéri az úgynevezett „korrupciós szál” bizonyítását. Nyilván lesz még elég szó Borkai mellett Rákosfalvyról, esetleg Szabó Ervinről, talán Kacsóh Gáborról. Mi továbbra is figyelünk – és maradunk a tényeknél. Hiszen ez az ügy is igazolja, hogy a tényeknél semmi sem radikálisabb.

 

Nyitókép: Rákosfalvy Zoltán a botrányos fényképek egyikén (forrás: static.wixstatic.com)

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Borkai Zsolt#Győr#önkormányzati választás 2019