„Ha nyerünk, a Fidesz békét fog kötni velünk” – Karácsony Gergely a kiszivárgott felvételről, mutyikról és Lenin elvtársról – Válasz Online
 

„Ha nyerünk, a Fidesz békét fog kötni velünk” – Karácsony Gergely a kiszivárgott felvételről, mutyikról és Lenin elvtársról

Stumpf András
| 2019.09.30. | Interjú

Amikor még miniszterelnök-jelöltként szivárgott ki róla titokban rögzített hangfelvétel, politikus beszélgetőtársa volt a tettes, a múlt csütörtökön nyilvánosságra került újabb felvétellel kapcsolatban Karácsony Gergely mégis „Watergate”-et, titkosszolgálati módszereket emleget. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint nincs hírértéke, hogy a hét végén már ölelkezve fotózkodott a kiszivárgott felvételen őt fenyegetőnek nevező zuglói szocialistával. Tarlós István kihívója állítja: nincs B-terve arra az esetre, ha nem ő nyer, a szükségszerű országos ellenzéki összefogás vezetője pedig nem ő lesz 2022-ben. A Válasz Online a főpolgármesterségért folytatott csata mindkét győzelemesélyes szereplőjével leül beszélgetni. Most, elsőként a kihívóval készült nagyinterjút közöljük. 

hirdetes
  

Ennyire rossz emberismerő?

– Nem vagyok rossz emberismerő.

– Amikor legutóbb kiszivárgott egy beszélgetés, amelyen rondán beszélt, azt mondta, csak baráti körben beszél így. Aztán itt az újabb felvétel.

– Ezt a felvételt nem az szivárogtatta ki, akivel beszélgetek. Úgyhogy legfeljebb a Fideszt ismerem rosszul még mindig – azt azért nem néztem ki belőlük eddig, hogy titkosszolgálati eszközöket vetnek be ellenem.

– Titkosszolgálati eszközök?

– Meglepi? Engem nem. Észleltem és jeleztem is nyilvánosan, még a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése előtt, hogy paparazzik követnek mindenhova. Puskamikrofonokkal. Azok ilyen hangfelvétel készítésére is alkalmasak.

– Mikor készült a felvétel?

– Alighanem több alkalommal, hónapokkal ezelőtt vehették fel. A 9. kerületi polgármester-választás körül kialakult politikai viták idején lehetett, hiszen arra utalok rajta, hogy az asztalra kell csapni, az pedig arra vonatkozott. Úgy véljük, többen egybehangzóan, hogy a Párbeszéd elnökségi üléseit hallgathatták le, ráadásul az elvben nemzetbiztonsági védelem alatt álló Képviselői Irodaházban.

Érzik ennek a súlyát, ugye? Egy demokratikus, parlamenti képviselettel rendelkező párt elnökségi üléseit rendszeresen, illegális eszközökkel lehallgatták a védett épületben. Tiszta Watergate.

A hetente tartott elnökségi üléseken egyébként mindig van politikai konzultáció, amelynek keretében kötetlenül, igen, mint egy magánbeszélgetésen, úgy beszélünk az aktuális ügyekről.

– No de a puskamikrofonos paparazzikat csak néhány napja érzékelte, a felvétel meg ezek szerint több hónapos.

– Ahogy mondja. Attól, hogy én, aki mégsem vagyok és nem is szeretnék amatőr James Bond lenni, csak pár napja érzékeltem, okkal feltételezhető: kevésbé feltűnően korábban is élhettek már azokkal a módszerekkel, amelyeket azóta jól láthatóan használnak ellenem nap mint nap.

– Ez a felvétel lesz a banánhéj, amelyen elcsúszik a főpolgármestersége?

– Levertnek látszom?

– Nem. Ami legalábbis meglepő.

– Miért? Mit is bizonyít ez a felvétel? Azt, hogy nem tolerálom a korrupciót. Nem csak a nyilvánosság előtt kárhoztatom a korrupció minden formáját, hanem magánbeszélgetésben is, amikor nem tudom, hogy felvétel készül.

– Igazságbeszéd! Volt már politikus, most egyébként önt támogatja, aki ezzel próbálta átfazonírozni a kiszivárgott beszédét.

– Erőltetett a párhuzam.

Én nem azt mondom a felvételen, hogy elkúrtuk, meg hogy hazudtunk, hogy nem csináltunk semmit. Pont az ellenkezőjét mondom.

– Azt is jelzi viszont a felvétel, amit a Fidesz mond önről.

– Mit?

– Hogy alkalmatlan.

– A lopásra. Arra igen.

– A vezetésre. Fogalma nincs, kiknek áll az élére, úgy áll Tüttő Kata mellé, hogy nem tud volt élettársa, Leisztinger Tamás 5. kerületi ingatlanügyeiről…

– A beszélgetésben az is elhangzott, csak azt kivágták belőle a manipulátorok, hogy Tüttő Katát kiváló politikusnak tartom és vállalásokat kell tennie, hogy a volt élettársa üzleti ügyeit nem keveri össze politikai tevékenységével.

– Az is elhangzott a szájából, hogy Gy. Németh Erzsébet biztosan nem nyer. Nem előnyös, hogy a kampányhajrában derül ki, még ön sem hisz jelölttársaiban.

– Mondom, a felvétel több hónapos lehet.

Zsóka azóta sokat dolgozott,

most már úgy látom, igenis van esély a XVII. kerületi győzelemre is, de tény, hogy az a legnehezebben nyerhető, erősen jobbos kerület.

– Tarlós Istvánról vajon miért nincs egy ilyen felvétel sem? Önről meg már a második…

– A választ ott érdemes keresni, hogy ki képes ilyen módszerekkel az ellenfele lejáratására törni. S hogy kinek az érdeke. Én ugyebár ennek célpontja vagyok, Tarlós és a Fidesz meg hiheti, hogy a kedvezményezettjei. Tudja, voltam fültanúja olyan beszélgetésnek Tarlós Istvánnal, amely rendkívül szórakoztató lenne a nyilvánosságban, de mi nem használunk olyan eszközöket, amelyek bűncselekménynek minősülnek. Szeretném jelezni: aki ezt a felvételt készítette és nyilvánosságra hozta, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Nincs kétségem afelől, hogy az eddigi aljasságokon is túlmutató eszköz használata mögött a Fidesz van. Én is, a Párbeszéd is azért jöttünk a politikába, azért küzdünk nap mint nap a kampányban, hogy az ilyen rohadt módszerekkel élő politikát eltakarítsuk, hogy meghaladjuk az orwelli világot, amely egyszer már a történelem szemétdombján végezte.

– Miért ilyen szigorú, ha közben ön is másolja a módszereiket?

– Dehogy másolom.

– Maszkos csónakázók zavarják meg a rendezvényét, mire az ön maszkosai megzavarják Tarlós István szereplését…

– Ne állítsuk már párhuzamba a két esetet! A kollégáim odamentek Tarlós Istvánhoz és elmondták neki, miért vannak ott. Udvariasan előadták a kérésüket, hogy legyen Karácsony-Tarlós vita. Aztán elmentek este a tévébe, arccal, névvel, kedvesen és udvariasan, ott is elmondták, mit gondolnak erről. Ők nem azért mentek oda, hogy belefojtsák a szót Tarlós Istvánba. Ellenkezőleg. Azért, hogy szóra, vagyis vitára bírják. Mit tegyünk, ha a főpolgármester nem mer kiállni érveket ütköztetni, akár egy gyáva nyúl? Annyit tehetünk, hogy felhívjuk erre a figyelmet.

– A minden indulót Orbán bábjaként mutató plakátjuk sem rímel ön szerint a Fidesz bohócos-cirkuszos falragaszaira?

– Tűrjünk csendben? Hát, nem fogunk. Fölvesszük a kesztyűt.

– Puzsér Róbertről nemrég mondta egy interjúban, hogy nem kétli őszinte szándékait. Azaz nem báb. Akkor hogyan került rá a bábos plakátjukra mégis?

– Nem tudom, a Válasz Online-on szabad-e Marx-ot idézni, mindenesetre van tőle az a mondás, hogy „Nem tudják, de teszik”. Ez jut eszembe Puzsérról. Épp az önök rendezvényén ültünk együtt év elején, ott Puzsér ugye nagy hangon fogadkozott, hogy el fog indulni az előválasztáson.

Karácsony-Puzsér vágatlanul: NER-ről, előválasztásról, fasisztázásról

– Tény.

– Aztán nem tartotta a szavát. (A vonatkozó videórészlet itt látható – a szerk.)

– Ez is tény.

– Most meg éppen a lakájmédia-orgánummá züllött Mandiner címlapjáról küld el engem a jó édesanyámba, ugyanazokra az oszlopokra plakátolva, amelyeken a Fidesz bohócos plakátjai voltak. A fideszes médiaholding lapjában, Mészáros Lőrinc hirdetőoszlopain. Szép. A vak is látja, hogy Puzsér Róbert kesztyűbáb a Fidesz mancsán – függetlenül attól, milyen tiszták voltak is az ő eredeti szándékai.

– Az nem mindegy, az önéi milyen tiszták, ha egyszer Zuglóban aláírta a kerület számára előnytelen, Fidesz-MSZP mutyival összehozott parkolási szerződést?

– A képviselőtestület által megszavazott közbeszerzésen, amiről sokszor elmondtam, hogy finoman szólva sem tartom a zuglói önkormányzat legsikeresebb döntésének, de egy ajánlattevő volt, jogi szempontból tehát nem volt mozgástér, a parkolási rendszert pedig be kellett vezetni.

– Mi történt volna, ha nem írja alá? Tarlós István szerint megtehette volna.

– Megbírságolták volna az önkormányzatot. Ráadásul a zuglóiak jogosan háborogtak volna, hogy nem tudnak parkolni az otthonuk előtt. És aláírta volna helyettem más. Elindult három cég, kettő visszalépett, maradt egy. Akkor lett volna mozgásterem, ha az a cég, amely olcsóbb ajánlatot adott, nem lép vissza öt perccel a határidő letelte előtt. Akkor felülírtam volna a testület döntését. Egyetlen érvényes indulónál erre nem volt mód. Ezt kábé ezredszer mondom most el.

– Az eredmény mégiscsak az, hogy egy Fidesz–MSZP-mutyit sem tudott megakadályozni.

– Egyrészt az első lehetőséggel élve megoldottam a helyzetet azzal, hogy a parkolás üzemeltetését saját kezünkbe vettük, ami olcsóbban működik, mégis több bevételt termel Zuglónak. A kérdésben idézett állítást pedig az a Tarlós István mondja, aki nem akadályozta meg, hogy a főváros kilencmilliárddal drágábban vegyen orosz metrókocsikat, amelyekben még légkondi sincs? Az a Tarlós István, aki hagyta, hogy az EU-források egészét elvigye a 3-as metró elfuserált beruházása, ahol a cégek kartellezése miatt kétszer annyiba kerül minden? Tarlós István, aki azt az önkormányzatot vezeti, amely a patkánytenderben behazudott referenciákat, súlyos bűncselekményt elkövetve?

Ne állítsuk már párhuzamba a két esetet!

– Azt megszavazta ön is.

– Mert Tarlós nem csak a budapestieket, de a közgyűlési képviselőket is becsapta. A főváros előkészített egy közbeszerzést, a fővárosi közbeszerzési cég vezetői pedig azt hazudták, hogy a cég, amely olcsóbb ajánlatot tett a Bábolnánál, rendelkezik a szükséges referenciákkal. Később derült ki, hogy becsapták a közbeszerzési bizottságot, becsapták a közgyűlést és becsaptak minden budapestit.

Akkor nem kellett volna megszavaznom az olcsóbb ajánlatot, ha feltételeztem volna, hogy a fővárosi cég bűncselekményt követ el, hogy átver mindenkit. Megmondom őszintén, akkor ilyet még nem feltételeztem róluk.

– Egyébként nem Tarlós István mondja, hanem mi kérdezzük, budapesti választópolgárok: miért is számítsunk másra egy nyilvánvalóan többpárti fővárosi közgyűlés élén levő Karácsony Gergelytől, mint amit Zuglóban láttunk? Hogy szépen elmutyizganak alatta.

– Rohadtul nem mutyizgatnak el. A sokat tárgyalt hangfelvétel éppen azt bizonyítja, milyen konfliktusaim vannak azért, mert nem nyugszom ebbe bele. A zuglói parkolás ügyében egyébként a Fidesz hátráltatott minden lépést, ott kellett szembemennem a teljes parkolási maffiával, hogy felbontsuk ezeket a szerződéseket. Végül sikerült. Méghozzá az MSZP segítségével. Szóval, számítsanak csak arra, mint Zuglóban: ha kell, konfliktusok sorának vállalására az itt élők érdekében, és közben az elmúlt 30 év legnagyobb zöld fejlesztésére, egyedülálló szociális támogatási rendszerre, közvetlenül elnyert uniós pénzekre, átláthatóan működő önkormányzatra.

– Ölelkezve fotózkodott a hétvégén Tóth Csaba helyi MSZP-elnökkel. Akiről a felvételen elmondja, hogy fenyegeti a családját és elássa önt, ha visszatér Zuglóba. Azt is mondja, hogy gyenge polgármester alól az általa vezetett helyi szocik szétlopnák a kerületet. Ha igaz, amit a felvételen mond, hogyan lapogathatja most egy ilyen ember hátát?

– Igaz amit mondok, csak nem pont azt mondom, amit ön a számba ad. Arról beszélek a felvételen, hogy meguntam a kerületi polgármesterségnek ezt az aspektusát, hogy ugyanis a nyilvánosság ereje nélkül kell ezekben a napi küzdelmekben helytállni. Zugló ettől függetlenül a legátláthatóbb, közbeszerzés szempontjából a legtisztább kerület. Ugyanezeket az automatákat a 3. kerületben kétszer annyiért vették, mint mi. Olcsóbban vettük őket, mint bármely kerület, ráadásul lopásbiztosak, azonnal beköthetők a NAV-hoz. És: van egy fotó, amelyen Zugló polgármestere együtt szerepel Zugló megválasztott országgyűlési képviselőjével. Ebben azért akkora hírértéket nem látok.

– Tehát megunta a kerületi polgármesterkedést. Ezek szerint hazudott nekünk 2017 végén, miniszterelnök-jelöltként?

– Béna játék ez, hogy megpróbálja átértelmezni a szavaimat. Nem magát a polgármesterkedést untam meg, ahogy mondtam is. Ez amúgy Puzsér szövege, nem?

– Nincs igaza? Akkor azt mondta, szó sincs róla, hogy a tuti bukó miniszterelnöki kampányba azért menne bele, mert az ismertségnövelés jól jön majd a főpolgármesteri kampányban. Azt mondta, Zugló érdekli, ott akar maradni.

– Zugló érdekel és mindig is érdekelni fog, de a nyilvánosság erejéről beszéltem az imént, ami nagyon más egy kerületi polgármester és egy főpolgármester esetén. Márpedig a nyilvánosság a legfőbb erő a Fidesz ármányaival szemben. A miniszterelnök-jelölti kampányom pedig reális esélyt adott arra, hogy az ellenzék ne omoljon össze annyira, hogy a Fidesznek újra kétharmada legyen. Azt hiszem, nem rajtam múlt, hogy ez nem sikerült. A főpolgármester-jelöltségről meg… Lehetett nekem ilyen célom, de leginkább a budapestieknek volt. Ragaszkodtam ahhoz, hogy tárgyalásos úton nem leszek főpolgármester-jelölt. Kétkörös előválasztást, már hét vitát vállaltam annak érdekében, hogy most úgy üljek itt, mint a budapestiek jelöltje a hatalom jelöltjével szemben.

– Az ellenzék jelöltje a Fidesz jelöltjével szemben.

– Ez a választás nem arról szól, hogy az ellenzék legyőzi a Fideszt, hanem arról, hogy a budapestiek visszaveszik-e a városukat a fideszes hatalomtól.

– A fideszes budapestiek az ön szemében nem is számítanak budapestinek?

– Dehogynem. Sőt. Ezért beszélek a hatalomról. Hiszen a fideszes budapestiek pont ugyanúgy meghalnak a légszennyezettség miatt, mint az ellenzékiek. A klímaválságnak sincs pártállása, miként az egészségügyi ellátás összeomlásának se. Minden budapestinek inkább lenne szüksége kórházakra, mint újabb stadionokra. Ezek nem pártpolitikai ügyek. Ennek a választásnak nem az a tétje, milyen önkormányzatunk lesz, hanem hogy lesz-e egyáltalán önkormányzatunk. Hogy azt a maradék szabadságot a város megőrzi-e.

– Ezt már mondta. 2017 végén. Hogy nem akar főpolgármester lenni, a főpolgármesterségből csak az érdekli, lesz-e még ilyen, mert ha újabb kétharmad jön, eltörlik. Nem lett igaza.

– Ha a Fidesz nyer, szerintem eltörlik. Örülhetnék is, amiért eddig nem tették, de kicsit olyan ez, mint Lenin elvtársnak örülni, aki visszaadta a labdát, pedig közénk is lövethetett volna. A Fidesz végül azért nem merte meglépni az önkormányzatiság teljes felszámolását, mert a közvélemény-kutatások szerint ártott volna nekik Budapesten. Végül úgy döntöttek, inkább beleállnak és megpróbálják megnyerni. Ha sikerül nekik, azt felhatalmazásnak fogják venni az önkormányzatiság eltiprására. De nem fog nekik sikerülni.

– Azzal a Tarlós-féle állítással mi volt a baja, hogy ön nem is budapesti?

– Butaság és kirekesztő, amit mondott. Rasszizmus. Az pedig nagyon föl tud paprikázni. A budapestiek jelentős része nem itt született, a budapesti díszpolgárok többsége sem, sőt, a budapesti főpolgármesterek nagy része sem. Tarlós István egy szót nem szól arról, milyen tervei vannak a várossal, kizárólag a személyemmel kapcsolatos kifogásait sorolja, holott mielőtt ebben a ringben összetalálkoztunk volna, még az ellenkezőjét mondta: konstruktív, felkészült emberként nyilatkozott rólam. Személyeskedéssel próbálják megúszni a politikai vitákat.

– Talán ha én holnap az ön szülőfalujába költözöm, ugyanannyira nyírtassi leszek, mint aki a gyerekkorát is ott töltötte és ismer minden embert, bokrot, szokást, illatot?

– Nyilván nem, de húsz év alatt ön is megismerheti a falumat, higgye el.

– Akkor miért is ne lenne budapestibb, aki itt született és élt mindig?

– Budapesti, budapestibb, legbudapestibb? Ennek az osztályzásnak mi értelme? Ugye nem akarják azt mondani, hogy jobb vagy alkalmasabb ember lesz bárki ettől?

– Azt nem.

– Helyes. Tarlós ugyanis erre utalt. Az én politikai programomra ráadásul hatása van annak, hogy kistelepülésről jövök. Gyerekkoromban jó levegőn voltam, emberek között voltam, biztonságban, otthonosságban. És abban hiszek, hogy egy nagyváros lehetne ugyanilyen. Olyan hely, ahol a gyerekek jó levegőn nőnek föl. Tarlós István elmúlt kilenc éve alatt ehhez képest 30 százalékkal nőtt az asztmás gyerekek száma a fővárosban. Mindenesetre amióta Budapesten élek, ezt a várost tekintem otthonomnak, rengeteget kaptam ettől a várostól, azon vagyok, hogy ebből visszaadjak a budapestieknek.

Nem magát a polgármesterkedést untam meg

– Újra ott van elhagyott pártja logója a plakátjain. Hogy bírják ki egymást az LMP-vel?

– Nekem ez óriási öröm. Az LMP-nek kiváló képviselőjelöltjei vannak Budapesten.

– Polgármester-jelöltjei meg nincsenek.

– Lehettek volna, ha nem olyan tökkelütött módon tárgyalnak az EP-választás előtt.

Ha Moldován László, aki már nincs is a pártban, másképp tárgyal akkor, az LMP három kerületben indíthatott volna jelöltet. A 9. kerületben, például, amely az egyik legjobb ellenzéki kerület.

– Moldován is Orbán-báb?

– Ő most Puzsérral van, ha jól értem, az igaz rá is, amit Robira mondtam. Nevetségesen rossznak gondolta azt az ajánlatot, majd kénytelenek voltak elfogadni egy fényévekkel rosszabbat az EP-választás után, amikorra nem maradt mozgásterük. A jó politikusnak szüksége van taktikai érzékre is.

– Önből az biztosan nem hiányzik: közös főpolgármester-jelölt lett. Olyan áron is megéri, hogy a DK és az MSZP túlélését segíti, ha nyer? Nem lett volna nagyobb politikai innováció, ha Tüttő Katát, Molnár Zsoltot vagy Oláh Lajost teszi a plakátokra, amelyeken Orbán bábozik?

– Ezek városi legendák, sokszor elhangzanak, de valódi bizonyítékkal senki nem állt még elő. Én azért vagyok főpolgármester-jelölt, hogy a mutyiknak véget vessek. És hogy az lehessenek, annak a politikai feltétele a választók által régóta igényelt ellenzéki egység.

– Szép, de tényleg látjuk, ahogy elmondja: nem volt lehetősége vétózni a közgyűlésben, nem az ön felelőssége…

– Vagy láthatnák azt is, ahogy megvétózom a felesleges presztízsberuházásokat és átadom a budapesti Nagyerdőt, mondjuk. A főpolgármesternek van valamije, amivel kerületi polgármester nem rendelkezik: nyilvánossága. Ez a legfontosabb. A nyilvánosságot arra fogom használni, hogy ha bárki kísértésbe esik, arról tudjanak a budapestiek. Ezzel a programmal nyertem meg az előválasztást, az ellenzéki pártok, amelyek engem támogatnak, pontosan tudják, mit várhatnak tőlem. Ennek megfelelően fognak viselkedni. Nem lesz más lehetőségük.

– Három évig lesz főpolgármester, ha nyer?

– Ötéves a főpolgármesteri ciklus.

– Persze, de ’22-ben országos választás van. Nem lennénk meglepve, ha ez a mostani jelöltség is ugródeszka lenne a már sikerültebb miniszterelnök-jelöltség felé.

– Ha Budapest főpolgármestere leszek, az lesz a kötelességem, hogy próbáljak partneri viszonyt kialakítani a kormánnyal…

– Gulyás Gergely már megmondta, hogy a kormány partnerségére ön nem számíthat.

– Majd rájönnek, ha nem maguktól, hát majd rávesszük őket. Mondtak már mindenfélét.

– Ennyire konkrétan, hogy a 15 pontos megállapodás érvényét veszti, ha ön nyer…

– Ha én nyerek, lesz 16 másik pont, amelyek sokkal jobbak Budapestnek. És ott lesznek a budapestiek, akiket erről megkérdezünk, a döntésekbe bevonunk, és velük együtt képviseljük. Ez nagy és legyűrhetetlen erő. A Fidesz a választás előtt megpróbálja megfenyegetni a városlakókat, de ha veszít, nem váltja be ezeket. Márki-Zay Péter polgármestersége alatt sorra nyerik a pályázatokat. Salgótarjánt sem ásták el. Ha Budapesten nyerünk, békét fognak kötni velünk, hiszen ez lesz a politikai érdekük. Máskülönben megállíthatatlanná válik a lejtmenetük a fővárosban.

– Akkor mondja ki: normálisan működő polgári demokráciában élünk.

– Abból a szempontból abban élünk még, igen, hogy az emberek akaratával ez a kormány sem szállhat szembe. Csak ezt nem demokratikus meggyőződésből teszik, hanem pőre érdekből. Normálisan kell viselkedni egymással, én ezt fogom képviselni. Abba pedig nem látom most, hogyan férne bele, hogy miközben együtt kell működnöm a kormánnyal főpolgármesterként, élére álljak az egyébként szükségszerűen létrejövő ellenzéki együttműködésnek.

– Most akkor mégsem az a jelentősége ennek a választásnak, hogy megroppantsa a NER-t?

– Az a jelentősége, hogy kiszabadítsuk Budapestet a NER fogságából, hogy megállítsuk a települési autonómia felszámolását. Ha sikeres lesz ez a vállalkozás, az nyilván kinyit egy ajtót az ellenzék előtt, de nekem onnantól más lesz a feladatom.

– Ha mégsem nyer, akkor vége az összefogásnak?

– Nem. Senki nem mondta, hogy könnyű volt létrehozni ezt az együttműködést. Rengeteg munka van benne, hatalmas feszültség övezte a létrejöttét, de ezek mára elmúltak. Az ellenzék sokkal jobban fog szerepelni most, mint korábban bármikor. Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy győzzünk, de ez önmagában nem elegendő a győzelemhez. Szükséges feltétel, de nem mindenhol elégséges. Ha nem győzünk most, abból nem következik tehát, hogy nincs szükség együttműködésre.

– Országosan mondjuk egy vezető személyiség is szükséges feltétel lenne. Nincs ilyen, s ezek szerint ön sem lesz az.

– Valóban kell egy országos vezető, s nekem valóban más dolgom lesz. Egy javaslatom azért van az ellenzéki pártoknak: a vezetőt és a helyi jelölteket is előválasztással kell kiválasztani. Ez bejött Budapesten, bejött a 9. kerületben, megmozgatja a szavazóinkat, hozzásegít a vitákban kiérlelt programok megalkotásához. Ha tényleg az embereket akarjuk képviselni a hatalommal szemben, akkor rájuk kell bízni, hogy eldöntsék, konkrétan ki képviselje őket.

– Nem mindegy, ki? Ön például úgy ígérget stadionok helyett kórházakat, hogy a városnak már nincs is kórházügyi kompetenciája.

– Téved. Nincs kőbe vésve, mihez van jogom. Az egészségügy rendbetételéért is rengeteget tehet a főpolgármester, csak Tarlós nem vállalja a felelősséget.

– Majd ön módosítja a kórháztörvényt? Mégis hogyan?

– Nem módosítom, nyilván, de bocsánat, politizálni nem lehet? A jelenlegi szabályozás szerint egyébként a főpolgármesternek van vétójoga minden beruházásnál, csak éppen Tarlós István azt sosem használja. És igenis lehet önkormányzati eszközökkel tenni az egészségügy három nagy gondja ellen, az orvoshiány és a várólisták ellen, valamint az elavult eszközpark modernizálásáért.

– Az stimmel, hogy stadionokat meg tudna akadályozni. Kórházat viszont akkor sem tudna felújítani.

– A kórházat az államnak kell, vagy inkább kellene felújítania, ez nyilvánvaló, ezért szól arról a programom, hogy a járóbeteg-ellátást kell fejleszteni. Minden kerület számára kell elérhető CT. Utolsó helyen állunk az unióban CT-ellátottságban, aminek óriási szerepe van abban, hogy tízből nyolc hetvenöt év alatti olyan betegségben hal meg, amelyet meg lehetne előzni. Brutális szám. A járóbeteg-ellátás kerületi feladat, a főváros meg semmit sem tett annak érdekében, hogy ezeket összehangolja. Pedig megteheti. Létre fogok tehát hozni egy egészségügyi koordinációs irodát, amely közvetlenül brüsszeli forrásokból finanszíroz szűrővizsgálatokat és koordinálni fogom a kerületi ellátásokat, amelyek már ma sem kerületi ellátást végeznek csak – Zuglóban a betegek fele a legnagyobb rendelőben nem zuglói.

– Villámkérdések jöhetnek?

– Hogyne.

– A három legjobb dolog Budapesten?

– Városliget. Római part. Szabadság-híd.

– A három legrosszabb dolog Budapesten?

– A békásmegyeri aluljáró, amely a HÉV-et köti össze a lakóteleppel. Az borzalom. Aztán: a MÁV területén lerakott illegális hulladék ipari mennyisége. Amit viszont még ezeknél is jobban utálok: a Fővárosi Önkormányzat épülete hátulról. Paraván takarja el az óriási teret, amely harminc éve a fővárosi politikusok ingyen parkolója. Ha én vezetem a fővárost, ledöntöm a palánkot, a középső udvart kinyitom a város felé, rendezzük a területet.

– Tarlós István három legjobb tulajdonsága?

– Szereti ezt a várost. Szereti a családját. Amikor még jóban voltunk, sokat beszélgettünk erről is.

Harmadrészt: személyében nem zsarolható.

– Tarlós István három legrosszabb tulajdonsága?

– Először is: elfáradt az elmúlt kilenc évben. Indulni sem akart újra. Aztán: nem érti a 21. századi várost, a tudása negyven évvel ezelőtti pillanatkép. Harmadszor: kicsit autoriter. Na jó, nem kicsit. Nagyon.

– Plakáton lebábozza, itt meg zsarolhatatlannak mondja és autoriterezi? El kellene dönteni…

– A kettő nem zárja ki egymást. Lefele lehet valaki autoriter, miközben bábja a még nála is nagyobb hatalmú miniszterelnöknek. Ismerik a mondást: lefelé tapos felfelé nyal…

– Hajléktalankérdés, kutyaszar… Ezeket nem említette. Nem zavarják?

– Csak hármat mondhattam! Rengeteg dolog zavar még. Kutyaszar dolgában mondjuk sokat javult a helyzet. Még mindig rossz persze, de a budapesti kutyásoknak hálás vagyok. A dohányzókat viszont rá kell még venni, hogy ne dobják el a csikket a városban.

– Hajléktalanügyben is elismeri, hogy javult a helyzet?

– Nem. Talán kevésbé látjuk őket a rendészeti fellépésnek köszönhetően, de a probléma nem lett kisebb. Megértem azokat a polgárokat, akiket zavar a jelenség, azt viszont gyűlölöm, amikor a hajléktalanság helyett a hajléktalanokat üldözik. Ez emberéletekbe került a télen: az elbujdosó hajléktalanokat nem csak a rendőr nem találja meg, de a szociális munkás sem. Persze, csillapíthatja az emberek jogos felháborodásból fakadó dühét, ha úgy tesznek, mintha rendőri intézkedéssel megoldható lenne a probléma, csakhogy ez hazugság. Szociális problémákat rendészeti eszközök nem tudnak megoldani.

– Önből is hajléktalan lesz, ha ez most nem jön össze? Politikai értelemben persze.

– Semmiképp. A politikai közösségem létezik, annak tagja maradok.

– De miből fog megélni? Öntől tudjuk, hogy Zuglóba nem mehet vissza, mert elássák a szocik.

– Na, megint kezdik. Nem uncsi? Az meg legyen az én gondom, hogy mihez kezdek, ha nem nyerek.

– Azért csak átgondolta…

– Nem. Ugyanis nyerni fogok.

– Családja van. Ennyire nem lehet felelőtlen, hogy nem készít B-tervet.

– Nem vagyok felelőtlen, kérdezze csak meg a családomat. Ügyes fiú vagyok. Ha előáll egy helyzet, megoldom. Ez a helyzet viszont nem fog előállni. Azért nem, mert október 13-án bizony visszavesszük Budapestet.

 

Fotók: Kudó Gábor

Ez az interjú olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Karácsony Gergely#önkormányzati választás 2019#Puzsér Róbert#Tarlós István