A világ legjobb kiadói között a Fonó – Válasz Online
 

A világ legjobb kiadói között a Fonó

Támogatott Tartalom
| 2019.09.27. | támogatott tartalom

A napokban tette közzé a WOMEX (World Music Expo), mint a nemzetközi világzenei piac legmeghatározóbb fóruma az idei legjobb 25 kiadót tartalmazó Top Label listát.

A Fonó a 7. helyen került fel a világ 25 legjobbja közé, egyedüliként képviselve a hazai és egyben a teljes kelet-közép-európai lemezpiacot is. Más kiadó ebből a régióból nem került föl a listára.

Az első helyen a német Glitterbeat, a másodikon az angol ARC Music, a harmadik helyen pedig a francia Buda Musique szerepel – a Top Label lista ezen a linken érjhető el.

A WOMEX Top Label lista a havi toplistás eredmények figyelembevételével születik, összeállításánál két nemzetközi világzenei toplista, a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts eredményeit összesítik. Az eredmény tehát mintegy száz világzenei rádiós szakember véleményét tükrözi.

Az a kiadó kerülhet tehát a legjobbak közé, akinek több lemezét ismerték el a toplistákon abban az évben.

A Fonó idén több ízben is dobogós lemezeket adott ki, júliusban és augusztusban a kiadó által gondozott Boban Markovic MRAK című album két hónapon át vezette a WMCE listáját, valamint Lajkó Félix és a VOLOSI lemeze is rendre az élvonalban végzett, ahogyan előkelő helyre került a Parno Graszt, a Cimbalom Brothers, a Babra, továbbá Vaszi Levente és Vrencsán Anita gyimesi albuma, s elismerték a szászcsávási népzenei sorozatot is a toplisták zsűritagjai.

A jelenlegi Top Label lista a 2018 szeptembere és a 2019 szeptembere közötti időszakot vette figyelembe.