Maguk útját járják – Két koncert egy este szombaton a Fonóban – Válasz Online
 

Maguk útját járják – Két koncert egy este szombaton a Fonóban

Támogatott Tartalom
| 2019.09.26. | támogatott tartalom

Dresch Mihály különutas zenész, sehova nem besorolható népzenében otthonos jazz-művész, kortárs muzsikus, univerzális alkotó, DRESCH. Ebben a felállásában jazz zenészek helyett népzenészekkel áll egy színpadra megmerítkezve velük együtt zenei tradícióinkban, persze ezekből is DRESCH nóták lesznek csupa nagybetűvel. Ugyanezen az estén a Chalga fiatal formációja is fellép Fekete Bori énekessel, népzenei alapú, egyéni hangú muzsikákkal, remek dalokkal.

Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert.

A remek és sokoldalú zenészekből álló Chalga zenekar Fekete Bori énekessel az élen pár év szünet és két lemez (Sabir, 2006; Erdő, erdő, 2010) után 2018-ban újra-aktiválódott, némileg más felállásban, és más hangszerekkel. Az ebben a formában fiatal formáció koncertje igazi felfedezés lesz a hallgatók számára, hiszen a Chalga amolyan Thököly-kurucos, törökbarát zene – egy sikeres ostrom utáni berúgós estén szólhatott ilyesmi muzsika a táborban, és úgy hallatszik, a hadizsákmányban akadt pár jazzlemez is. A zenekar nem ápol népzenei hagyományt, de határok nélkül használ balkáni és magyar népzenét. Lehetne mindez akár popzene is, mint amilyen az eredeti csalga, ha lenne négynegyedes, mindenki által táncolható számuk, de ilyen, csak nyomokban akad, mert ennél sokkal izgalmasabb dolgokat fogunk hallani a színpadról!

Hallgassunk bele itt:

Szeptember 28-án, szombaton este mindkét koncertet meghallgathatják a Fonóban, bővebb információ itt.