Belecsapott a Fonó! – Kezdődik az új évad – Válasz Online
 

Belecsapott a Fonó! – Kezdődik az új évad

Támogatott Tartalom
| 2019.09.22. | támogatott tartalom

Elindította új évadát a Fonó, ahol a szerda ezen túl már kedden elkezdődik. Az új program szerint még több táncházzal és táncoktatással, közös örömzenélésekkel nyitotta meg kapuit a napokban a Fonó, ahol ezen túl – a vasárnapok kivételével – minden este jobbnál jobb zenék, koncertek és mulatságok várják a közönséget. A zeneház részvételre, bekapcsolódásra hív, legyen az közös zenélés, vagy tánc, a Sztregova utcában mindig találkozni lehet egy ismerőssel már az első, de a második alkalommal biztosan – akárcsak egykor a fonókban.

Hétfőn és kedden folytatódnak a tavaly jól bevált közös örömzenélések az ír kocsmai session-ök mintájára. Új csoport is indult Porteleki László prímás, a Muzsikás együttes Kossuth-díjas művésze vezetésével vonós örömzene címen, amely kéthetente várja a zenélni akár csak amatőr szinten tudó csatlakozni vágyókat. Folytatódik a gyimesi, ír, görög, moldvai, padkaporos-tekerős és a ritmus, avagy ős jam session is. Ezekhez az alkalmakhoz bárki, aki kedvet érez a közös muzsikáláshoz, csatlakozhat, a belépés ingyenes.

A zeneház még nagyobb hangsúlyt fektet a táncoktatásra, így a nagy szerdai táncházakat már kedden megelőzi a táncoktatás. Az őszi időszakban keddenként felcsíki táncokat lehet tanulni a Sztregova utcában, remek tanárok vezetésével kezdő és haladó szinten is. Ez a – Csíkszeredától északra, a Bogáti szoros és Balánbánya közötti terület – a székelység táncainak régiesebb vonásait őrzi. Táncait a kemény ritmikusság és a játékosság egyaránt jellemzi. Valamikor egész Felcsíkon hegedűvel és gardonnal muzsikáltak, később került be a zenekarba a hegedű-kontra, majd a bőgő, mely a gardon szerepét vette át. A keddi oktatást énektanulás és össztánc követi, szerdánként pedig ezentúl nem az oktatásé, hanem a mulatságé a főszerep: több zenekar muzsikája várja a táncolni már tudókat, de azokat is, akik még bátortalanok, hiszen táncmester segíti a bekapcsolódást a különböző táncrendekbe!

Szintén két zenekar muzsikál kéthetente pénteken a Berka táncházban, ahol moldvai és vonós muzsikák töltik be a házat. Havonta egy ingyenes alkalommal pedig a Kamasz táncházba várják a tizenéveseket a Sarjú Banda muzsikájával és tánctanárral.

A koncertprogramban Dresch Mihály (képünkön) és Vonós Quartetje lép fel: tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.

Színpadra lép a Chalga és a Moonshine Bros, valamint visszatérő vendég, a Gypo Circus is. A szegedi zenekar új színt hozott a már elcsépeltnek hitt, hazai folk-ska-punk vonulat palettájára. Felületes szemlélőnek talán egy újabb Ocho Machónak tűnhet a produkció, ám valójában itt teljesen más ízek, életérzések bukkannak fel. A banda három legfőbb erénye: lenyűgöző zenei tudás, komoly refrénkomponáló tehetség, príma szövegek.