Ha most nem tör át az ellenzék, akkor soha – itt az eddigi legrészletesebb választási kalauz – Válasz Online
 

Ha most nem tör át az ellenzék, akkor soha – itt az eddigi legrészletesebb választási kalauz

Bódis András
| 2019.09.17. | sztori

Noha a kormánypárti sajtó naponta igyekszik bizonyítani, hogy a Jobbiktól a DK-ig érő oldalon teljes a káosz és a szétesés az önkormányzati erőpróba előtt, a valóságban erről nincs szó. A Válasz Online felmérése szerint a legalább tízezres lélekszámú települések közel háromnegyedében – 167-ből 120 városban – érdemi politikai küzdelem zajlik majd a Fidesz és a relatíve egységes „másik fél” polgármesterjelöltjei között. Mindebből persze az is következik, hogy ha most nem tör át az ellenzék ezeken a nagyobb településeken, akkor – belátható időn belül – soha.

hirdetes

A májusi európai parlamenti választás után már előálltunk egy önkormányzati voksolásra vonatkozó gyorselemzéssel. Akkor azt állítottuk, hogy a Fidesznek októberben valós versenyre kell készülnie a tízezer fősnél nagyobb települések kétharmadában, köztük a budapesti kerületekben. Mivel mára lényegében jogerős a polgármesteri és képviselői mandátumra pályázók névsora, továbbá egyértelművé vált, hogy az ellenzék az elmúlt kilenc év legegységesebb felállásával készül a szavazásra, ennél pontosabb becsléssel is tudunk szolgálni.

A kormányoldal szempontjából romlott a kiinduló helyzet, hiszen friss összegzésünk azt mutatja, hogy akár az érintett városok háromnegyedében, 167-ből 120-ban is érdemi küzdelemre érdemes készülni.

Az alábbi adatsor tehát a 2014-es önkormányzati megmérettetés, a nagymintás közvéleménykutatásként is felfogható idei EP-választás eredményeinek összeolvasásával, továbbá a polgármesterjelölt-állomány átvilágításával jött létre. (Azért használtuk a tízezres lakosságszámot, mert az ennél kisebb helyeken ritkán értelmeződik pártversenyként egy-egy önkormányzati szavazás – sokkal gyakoribb a függetlenek csatája.)

A legmegdönthetetlenebb állításunk, hogy az országban hét olyan nagyobb város van, ahol (újra) beköszöntött az egypártrendszer, azaz kizárólag egy-egy fideszes induló verseng önmagával a polgármesteri székért. E települések non plus ultrája a Pest megyei Dabas, ahol az egyéni választókerületi jelöltek között is kizárólag fideszes és KDNP-s aspiránsok vannak – tehát itt megengedheti magának azt a luxust a két kormánypárt, hogy külön induljon, hiszen az ég világon senki nem akar beavatkozni a házibajnokságukba. A tízezer fő feletti települések sorában további 40 olyan akad, ahol Orbán Viktor pártja szinte semmilyen körülmények között nem kaphat ki október 13-án – a legnagyobbak közül ide tartozik például Győr, Debrecen, Zalaegerszeg és Sopron.

A többi városban lényegében bármi megtörténhet: 22 olyan helyszínt azonosítottunk például, ahol az ellenzék tényleges kihívói pozícióban van, ám hirtelen megjelentek olyan civil gúnyába öltözött baloldali polgármesterjelöltek is a pályán, akik egyértelműen az „összefogók” esélyeit hivatottak csökkenteni.

Terjed a Hunvald-vírus: ex-szoci, ősbalos és más bizarr figurák segítik a Fideszt szerte az országban | Válasz Online

Nemcsak a börtönviselt Hunvald György és családtagjai indultak rá az ellenzékre Erzsébetvárosban, hanem a VII. kerületi MSZP „főnénijének” fia is – lásd a nyitóképen. Továbbá a politikusbűnözés csúcstartójaként jegyzett Gál György (ex-SZDSZ) egyik közvetlen rokona.

Ezzel szemben mindössze négy települést találtunk, ahol fordított a felállás, azaz a jelenleg regnáló kormánypártiak exfideszes függetleneket kaptak a nyakukba, hogy nehezebben boldoguljanak.

Mindezeken felül 50 olyan pálya van az országban, amely a Fidesz felé lejt, hiszen eddig ők adták a városvezetőt, mégis nyitottnak látszik a küzdelem, illetve 35 olyan, ahol mostanáig az ellenzék uralkodott, így nyilván alapból van esélye a folytatásra – és ez utóbbi csomagból tizenegyben verhetetlennek is tűnik a Jobbikkal kiegészült baloldal. A maradék kilenc helyszínen pedig pártstruktúrán kívüli, civil vagy független polgármesterek küzdhetnek meg – adott esetben a Fidesszel és az ellenzékkel egyaránt.

×××

Polgármesteri esélyek

a legalább tízezres lélekszámú településeken

(zárójelben a 2019. május 26-i EP-választás Fidesz-eredménye az adott városban)

 

I. Az a 7 hely, ahol egyetlen kormánypárti induló van

 

Kiskőrös (68,8%): Domonyi László Mihály, most is hivatalban

Tiszakécske (65,5%): Tóth János, most is hivatalban

Dabas (62,9%): Kőszegi Zoltán, most is hivatalban

Monor (59,1%): Darázsi Kálmán, új jelölt

Hajdúnánás (53,7%): Szólláth Tibor Zoltán, most is hivatalban

Balatonfüred (53,2%): Bóka István, most is hivatalban

Maglód (48,6%): Tabányi Pál (kormánypárti független), most is hivatalban

 

II. Az a 40 hely, ahol a legutóbbi uniós és a 2014-es önkormányzati választás eredményei alapján verhetetlennek tűnik a Fidesz által támogatott induló

 

Csorna (66,9%), Kiskunmajsa (66,7%), Hajdúhadház (66,6%), Hajdúsámson (66,6%), Lajosmizse (66,2%), Kapuvár (65,7%), Körmend (64,6%), Karcag (64,4%), Békés (63,5%), Sárbogárd (63,3%), Bonyhád (60,3%), Heves (60,0%), Kőszeg (59,8%), Mohács (59,7%), Hajdúböszörmény (58,7%), Csongrád (58,5%), Nagykáta (58,2%), Bicske (58,0%), Kiskunfélegyháza (57,4%), Nagykőrös (57,2%), Kiskunhalas (57,2%), Pápa (57,1%), Makó (57,0%), Mátészalka (56,9%), Tolna (55,8%), Pilis (55,6%), Keszthely (55,5%), Mór (55,4%), Sárvár (55,3%), Sopron (55,2%), Püspökladány (55,1%), Mezőkövesd (55,0%), Berettyóújfalu (54,8%), Paks (54,4%), Komárom (54,3%), Zalaegerszeg (53,6%), Kisújszállás (53,5%), Kisvárda (53,3%), Győr (53,2%), Debrecen (53,1%)

 

III. Az a 22 hely, ahol jelenleg a kormánypárté a polgármesteri cím, az (össz)ellenzéki jelölt is esélyes, ám utóbbit balos civilek/függetlenek/pártemberek gyengítik 

 

Bátonyterenye (52,0%): Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Cseresznyés István (összellenzéki); Várszegi István (civil, de MSZP-s)

Vác (51,3%): Fördős Attila (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Matkovich Ilona (összellenzék); Néveri István (független, helyi szocialisták támogatásával); Vásárhelyi Tamás (független), továbbá a Mi Hazánk jelöltje

Tiszafüred (51,1%): Ujvári Imre (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Spisák György (összellenzéki); Tóth Imre (civil, exszocialisták támogatásával)

Mosonmagyaróvár (51,0%): Árvay István (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Jávor Miklós (Jobbik); Ábrahám Tivadar (MSZP-DK); Goda Bálint Zsolt (LMP); Szabó Miklós (független, volt MDF-es polgármester)

Vecsés (50,9%): Szlahó Csaba (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Pintér Sándor (Momentum-LMP); Vonnák Iván Péter (MSZP), valamint a Mi Hazánk jelöltje

Szarvas (50,8%): Babák Mihály (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Pártai Lucia (DK-Mindenki Magyarországa); Gajdos Attila (Jobbik); Csanádi László (civil, MSZP-támogatott); Babák Zoltán Antal (független, exfideszes)

Gyula (50,7%): Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa); Leel-Őssy Gábor (DK); Durkó Károly (civil); Pomuczné Nagy Ildikó Anna (független)

Barcs (49,8%): Koós Csaba Tibor (Fidesz-KDNP), új jelölt; Anderné Röszler Erika (részellenzéki); Horváth József Tibor (civil, jelenlegi MSZP-DK-képviselő)

Kaposvár (49,2%): Szita Károly (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Horváth Ákos Ervin (összellenzéki); Pintér Lóránd (civil, volt Együtt-politikus); Nadrai Norbert (civil)

Orosháza (48,5%): Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Szabó Ervin (részellenzéki); Fetser János (MSZP)

Eger (47,6%): Habis László (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Mirkóczki Ádám (összellenzéki); Bódás Bianka (független „szociáldemokrata”); Somodi Sándor (független); Pócs Alfréd (civil)

Veszprém (46,7%): Porga Gyula (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Katanics Sándor (összellenzéki); Adamecz Zoltán (független)

Békéscsaba (46,5%): Szarvas Péter (kormánypárti független), most is hivatalban; Dancsó Tibor (DK-Jobbik-Párbeszéd); Miklós Attila (MSZP-LMP), valamint a Mi Hazánk jelöltje

Törökbálint (45,6%): Elek Sándor (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Szőke Péter (részellenzéki); Szentmiklósi-Tóth Tamás (MSZP-Párbeszéd-Liberálisok)

Budapest V. (45,4%): Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Tüttő Kata (részellenzéki); Schmuck Andor (független „szociáldemokrata”); Losonczy Pál (Jobbik)

Budapest XXII. (44,8%): Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Havasi Gábor (összellenzéki); Iván János (civil, korábban SZDSZ-es)

Szigetszentmiklós (43,9%): Szabó József (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Nagy János (összellenzéki); Dorogi Gyula (civil exszocialista); Barabás Botond (volt jobbikos független)

Pécs (42,8%): Vári Attila (Fidesz-KDNP), új jelölt; Péterffy Attila (részellenzéki); Kóbor József (LMP); Komáromi István (független exszocialista); Pap András (független)

Budapest VIII. (41,9%): Sára Botond (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Pikó András (összellenzéki); Körmendi Gábor Attila (civil exszocialista); Suda Dezső (független „szociáldemokrata”), illetve a Munkáspárt jelöltje

Budapest IX. (38,3%): Bácskai János (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Baranyi Krisztina (összellenzéki); Cséplő Dániel (független exszocialista); Deutsch László (civil), továbbá a Munkáspárt jelöltje

Budapest IV. (38,2%): Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Déri Tibor (összellenzéki); Horváth Imre (civil exszocialista), továbbá a Mi Hazánk jelöltje

Budapest VII. (37,7%): Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Niedermüller Péter (összellenzéki); Hunvald György (civil exszocialista); Moldován László (független)

 

IV. Az a 4 hely, ahol jelenleg a kormánypárté a polgármesteri cím, de az (össz)ellenzéki jelölt is esélyes, pláne, hogy előbbit jobbos civilek, függetlenek gyengítik

 

Szombathely (52,2%): Balázsy Péter (Fidesz-KDNP, új jelölt); Nemény András (összellenzéki); Koczka Tibor (civil, exfideszes alpolgármester)

Érd (48,4%): T. Mészáros András (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Csőzik László (összellenzéki); Tekauer Norbert (független, exfideszes)

Budapest XVII. (44,7%): Horváth Tamás (Fidesz-KDNP), új jelölt; Gy. Németh Erzsébet (összellenzéki); Fachet Gergő (civil, régebben fideszes)

Budapest XXIII. (43,8%): Bese Ferenc (kormánypárti független), új jelölt; Bereczki Miklós (összellenzéki), Weinmann Antal (civil, mostani jobboldali alpolgármester); Bernáth Zoltán (független)

 

V. Az az 50 hely, ahol jelenleg a kormánypárté a polgármesteri cím, de az (össz)ellenzéki jelölt is esélyes

 

Cegléd (52,3%): Takáts László (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Csáky András (összellenzéki)

Sárospatak (52,2%): Aros János (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Csetneki József Flórián (összellenzéki)

Baja (52,2%): Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Nyirati Klára (összellenzéki); Garami Artúr (független)

Esztergom (51,9%): Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), új jelölt; Cserép János (összellenzéki); Révfalvi Gergely (független)

Szekszárd (51,6%): Ács Rezső (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Bomba Gábor László (összellenzéki), valamint a Mi Hazánk jelöltje

Sátoraljaújhely (51,5%): Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Iski Dávid László (összellenzéki); Fodor Gyula (független)

Kecskemét (50,8%): Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Lejer Zoltán (összellenzéki); Hegedűs Gábor Imre (független), továbbá a Mi Hazánk jelöltje

Biatorbágy (50,8%): Tarjáni István (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Makranczi László (összellenzéki); Molnár Tibor (civil); Topa Zoltán (független)

Jászberény (50,7%): Szabó Tamás (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Budai Lóránt (összellenzéki); Magyar Levente (független), valamint a Mi Hazánk jelöltje

Üllő (50,4%): Kissné Szabó Katalin (kormánypárti független), most is hivatalban; Fricsovszky-Tóth Péter (összellenzéki)

Tata (50,3%): Michl József (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Popovics Judit (összellenzéki)

Tököl (50,2%): Hoffman Pál (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Farkas Zsuzsanna (civil); Kéméndi Zsolt (független)

Pécel (50,1%): Szöllősi Ferenc (kormánypárti civil), most is hivatalban; Horváth Tibor (civil); Halász Antal György (független); Karsai András (független); Papp László (független)

Kistarcsa (49,9%): Juhász István (Fidesz-KDNP), új jelölt; Dőringer Károly (összellenzéki); Sipos Bernadette (független)

Székesfehérvár (49,8%): Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Márton Roland (összellenzéki); Horváth-Tancsa Ágnes (civil, volt jobbikos); Juhász László (civil)

Budakeszi (49,7%): Győri Ottilia (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Hegyesi Beáta (összellenzéki)

Mezőtúr (49,3%): Herczeg Zsolt (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Siposné Varga Ildikó (összellenzéki)

Szentendre (49,2%): Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Fülöp Zsolt (összellenzéki); Filó András (civil)

Nagykanizsa (49,0%): Balogh László (Fidesz-KDNP), új jelölt; Hári Tibor (összellenzéki); Szabados Gyula (civil)

Budakalász (48,4%): Rogán László (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Göbl Richárd (összellenzéki); Lázár Péter (független)

Pomáz (48,4%): Vicsi László (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Leidinger István (összellenzéki)

Gyömrő (48,3%): Mezey Attila (Fidesz), most is hivatalban; Horváth István Attila (összellenzéki); Gyenes Levente (civil)

Kerepes (48,1%): Gyuricza László (Fidesz-KDNP), új jelölt; Víg János (összellenzéki); Springer Friedrich (független); Mészáros István (független); Liptay Gábor (civil), Fila László (civil)

Gárdony (48,0%): Tóth István (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Eötvös Pál Árpád (összellenzéki); Vágner Elza (független)

Gyál (47,7%): Pápai Mihály (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Endre Dávid Bence (összellenzéki)

Balassagyarmat (46,7%): Csach Gábor (Fidesz-KDNP), új jelölt; Gyenes Szilárd (összellenzéki)

Dunaharaszti (46,3%): Szalay László (kormánypárti független), most is hivatalban; Barabás Emőke (független)

Nyíregyháza (46,2%): Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Jeszenszki András (összellenzéki)

Budapest XVI. (46,0%): Kovács Péter (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Nemes Gábor (összellenzéki); Schaffer Viktor (civil)

Várpalota (46,0%): Campanari-Talabér Márta (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Borsik Ákos (összellenzéki) és a Mi Hazánk jelöltje

Miskolc (45,8%): Alakszai Zoltán (Fidesz-KDNP), új jelölt; Veres Pál (összellenzéki); Kopcsó Gábor (civil), illetve a Munkáspárt és a Mi hazánk jelöltjei

Budapest XII. (45,6%): Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Élő Norbert (összellenzéki)

Tiszavasvári (45,4%): Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Kiss Krisztián (összellenzéki)

Budapest I. (45,3%): Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) most is hivatalban; Váradiné Naszályi Márta (összellenzéki); Jakab-Novák Eszter (független)

Göd (44,8%): Markó József (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Balogh Csaba (összellenzéki) és a Mi Hazánk jelöltje

Dunakeszi (44,2%): Dióssi Csaba (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Gerner Péter (összellenzéki)

Budapest II. (44,2%): Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Őrsi Gergely (összellenzéki)

Tatabánya (43,6%): Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Szücsné Posztovics Ilona (összellenzéki) és a Mi Hazánk jelöltje

Szolnok (43,5%): Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Radócz Zoltán (összellenzéki), továbbá a Munkáspárt és a Mi Hazánk jelöltjei

Budapest XVIII. (43,5%): Ughy Attila (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Szaniszló Sándor (összellenzéki); Luka István (független); Láng László (civil)

Százhalombatta (43,0%): Vezér Mihály (kormánypárti civil), most is hivatalban; Mánya Zsolt (összellenzéki)

Budapest XX. (42,6%): Szabados Ákos (kormánypárti független), most is hivatalban; Balog Róbert (összellenzéki)

Budapest XI. (42,4%): Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; László Imre (összellenzéki); Lengyel Domokos Bernát (civil); Görög Krisztián (független) és a Mi Hazánk jelöltje

Komló (42,3%): Polics József (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Ferenczy Tamás (összellenzéki)

Budapest X. (41,8%): D. Kovács Róbert Antal (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Somlyódy Csaba (részellenzéki); Tubák István (Jobbik), illetve Munkáspárt jelöltje

Budapest XXI. (41,5%): Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Erdősi Éva (összellenzéki); Pákozdi József (civil), illetve a Munkáspárt jelöltje

BUDAPEST, teljes (41,2%): Tarlós István (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Karácsony Gergely (összellenzéki); Puzsér Róbert (civil); Berki Krisztián (független)

Dunaújváros (40,6%): Cserna Gábor (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Pintér Tamás (összellenzéki) és a Mi Hazánk jelöltje

Budapest III. (39,4%): Bús Balázs (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Kiss László (összellenzéki)

Budapest VI. (38,9%): Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), most is hivatalban; Soproni Tamás (összellenzéki)

 

VI. Az a 24 hely, ahol jelenleg az ellenzéké a polgármesteri cím, de a kormánypárti jelölt is esélyes

 

Újfehértó (62,5%): Nagy Sándor (független, régi MSZP-s), most is hivatalban; Hosszú József (Fidesz-KDNP);

Celldömölk (60,0%): Fehér László (összellenzéki), most is hivatalban; Sebestyén Krisztián (kormánypárti civil)

Abony (59,7%): Pető Zsolt (civil), új jelölt; Dévainé Kazinczy Sára (Fidesz-KDNP); Guti Tivadar (független)

Pilisvörösvár (57,6%): Gromon István (összellenzéki), most is hivatalban; Manhertz József Dávid (Fidesz-KDNP); Fetter Ádám (civil)

Balmazújváros (55,3%): Hegedüs Péter (összellenzéki), most is hivatalban; Koroknai Imre (Fidesz-KDNP)

Dombóvár (54,5%): Szabó Loránd (részellenzéki), most is hivatalban; Pintér Szilárd (Fidesz-KDNP); László György (Jobbik)

Hajdúszoboszló (53,5%): Hodola Attila (összellenzéki), új jelölt; Czeglédi Gyula (kormánypárti független)

Isaszeg (52,5%): Hatvani Miklós (összellenzéki), most is hivatalban; Bajusz Dániel (Fidesz-KDNP)

Siófok (52,5%): Lengyel Róbert (összellenzéki), most is hivatalban; Gruber Attila (Fidesz-KDNP); Ján Zoltán (civil); Balassa Béla (független, exszocialista)

Marcali (50,5%): Sütő László (összellenzéki), most is hivatalban; Huszti Gábor (Fidesz-KDNP); Kerekes József (független)

Nyírbátor (50,0%): Máté Antal (összellenzéki), most is hivatalban; Gárdos László (Fidesz-KDNP); Jóni János (független)

Tapolca (49,8%): Dobó Zoltán (összellenzéki), most is hivatalban; Bognár Róbert (Fidesz-KDNP); Lévai József (független, exszocialista)

Szentes (49,7%): Szabó Zoltán Ferenc (összellenzéki), új jelölt; Gémes László (Fidesz-KDNP); Antal Balázs Tibor (független, korábbi fideszes)

Hódmezővásárhely (48,5%): Márki-Zay Péter (összellenzéki), most is hivatalban; Grezsa István (kormánypárti független)

Szigetvár (48,0%): Vass Péter (összellenzéki), most is hivatalban; Simon János (Fidesz-KDNP)

Ajka (47,5%): Schwartz Béla (összellenzéki), most is hivatalban; Baráth Gábor (Fidesz-KDNP)

Salgótarján (47,2%): Fekete Zsolt (összellenzéki), most is hivatalban; Szabó Csaba (Fidesz-KDNP), továbbá a Munkáspárt és a Mi Hazánk jelöltjei

Törökszentmiklós (46,8%): Markót Imre (összellenzéki) most is hivatalban; Budai Ferenc (Fidesz-KDNP); Fejes Tibor (független, exjobbikos); Bander Ferenc (független)

Ózd (46,5%): Janiczak Dávid (összellenzéki), most is hivatalban; Eke István (Fidesz-KDNP); Pap Ferenc (független), Vitális István (független)

Halásztelek (45,7%): Szentgyörgyi József (összellenzéki), most is hivatalban; Balázs Zoltán Ádám (független)

Kalocsa (45,2%): Bolvári Ferdinánd (részellenzéki), új jelölt; Filvig Géza (Fidesz-KDNP); Bagó Zoltán (exfideszes civil); Faragó László (MSZP)

Diósd (44,8%): Bogó László (összellenzéki), most is hivatalban; Albitz Gábor (Fidesz-KDNP); Spéth Géza (exfideszes civil); Novákovics Ferenc (független)

Budapest XV. (42,3%): Németh Angéla (összellenzéki), most is hivatalban; Pintér Gábor (Fidesz-KDNP); Victorné Kovács Judit (független), valamint a Munkáspárt jelöltje

Gyöngyös (42,3%): Hiesz György (részellenzéki), most is hivatalban; Klausmann Viktor (Fidesz-KDNP); Kévés Tamás (Jobbik)

 

VII. Az a 11 hely, ahol a legutóbbi uniós és a 2014-es önkormányzati választás eredményei alapján verhetetlennek tűnik az (össz)ellenzék által támogatott induló

 

Veresegyház (45,1%), Szigethalom (44,5%), Oroszlány (44,1%), Budaörs (42,1%), Sajószentpéter (41,3%), Szeged (40,8%), Budapest XIX. (39,8%), Budapest XIV. (37,7%), Tiszaújváros (36,9%), Kazincbarcika (34,8%), Budapest XIII. (31,7%)

 

VIII. Az a 9 hely, ahol a pártstruktúrán kívüli, civil/független polgármesterek újra megméretik magukat

 

Ráckeve (56,4%): Szadai József (független, exfideszes), most is hivatalban; Kereszturi Zita (Fidesz); Simon Balázs (DK); Vereckei Zoltán (civil, exfideszes alpolgármester)

Albertirsa (53,0%): Fazekas László (független), most is hivatalban; Szőke Szabolcs (Fidesz); Gergely Norbert (civil)

Tiszaföldvár (52,7%): Hegedűs István (független), most is hivatalban; Gődér Gábor (Fidesz-KDNP); Soós Antal (civil, jobbikos)

Hatvan (51,0%): Horváth Richárd (független, exfideszes), most is hivatalban; Gál Erzsébet (Fidesz-KDNP); Palik Józsefné (összellenzéki)

Gyomaendrőd (50,8%): Toldi Balázs (független), most is hivatalban; Márjalaki József (független)

Fót (47,3%): Bartos Sándor (független, exfideszes), most is hivatalban; Vass György (Fidesz-KDNP); Kohut Ákos (összellenzéki); Merkwart Krisztián (független); Baráth Zoltán (civil)

Gödöllő (46,0%): Gémesi György (civil), most is hivatalban; Kolozs Csaba (Fidesz-KDNP); Kovács Barnabás (részellenzéki); Henkei Viktória (civil)

Nagyatád (41,4%): Ormai István (civil), most is hivatalban; Kárpáti László (Fidesz-KDNP); Murányi József (független)

Dorog (39,0%): Tittmann János (független), most is hivatalban, egyedüli induló

 

Nyitókép: Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédet mond a Budakörnyék Fejlődéséért Egyesület Pest megye 2-es számú választókerülete polgármesterjelöltjeit és képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón Budakeszin 2019. augusztus 22-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#ellenzék#önkormányzati választás 2019