„Megjósoltuk”, megtörtént: bocsánatot kértek a magyar püspökök a papi pedofília áldozataitól – Válasz Online
 

„Megjósoltuk”, megtörtént: bocsánatot kértek a magyar püspökök a papi pedofília áldozataitól

Stumpf András
| 2019.09.05. | Válasz

„Csak annyit szeretnék, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot. Ne is tőlem személy szerint, hanem minden érintett pap nevében minden áldozattól.” Ezzel magyarázta a legtöbbet tárgyalt magyar egyházi pedofilügy teljes hátterét felvázoló cikkünkben a molesztált főszereplő, miért akciózik évekkel a pap kirúgása után is az egyházi vezetők ellen.

„Több egyházi forrásunk is megerősítette, hogy az általános bocsánatkérés a magyar egyház részéről is napirenden van egy ideje, azt tehát ők sem tartják ördögtől valónak – lehet tehát, hogy a történet heteken-hónapokon belül nyugvópontra jut” – vetítettük előre akkor.

Cikkünknek az „egyik oldalon” azonnal lett hatása. A molesztált férfi még a megjelenés napján jelentkezett, s közölte: írásunk ismeretében már úgy látja, ő is „túltolta”, s le is áll az akciózással. Az egyház várt gesztusa is csak máig váratott magára. Amit „megjósoltunk”, közlemény formájában érkezett. Szó szerint idézzük.

„Bocsánatot kérünk” – A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyermekvédelmi közleménye

Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a közvélemény egyre fontosabbnak tekinti az ifjúság- és gyermekvédelem témáját az élet minden területén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kijelenti, hogy mindenütt, különösen pedig az Egyházban elfogadhatatlannak tartja és minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása és a sérelmükre elkövetett szexuális visszaélések ellen. Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk.

Akiről ilyen cselekedet bebizonyosodik, annak nincs helye a papság sorában. Az egyházi jog lehetővé teszi a legsúlyosabb büntetés alkalmazását számos olyan esetben is, amelyek a világi jog szerint nem büntethetők.

Az MKPK üdvözli Ferenc pápa 2019. május 7-én kelt Vos estis lux mundi kezdetű rendelkezését, amely a gyermek- és ifjúságvédelem kapcsán előírja, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítaniuk egy éven belül, amely könnyen elérhető.

Ennek szellemében az MKPK tagjai határozatot hoztak annak a szolgálatnak a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák és a sértettek segítséget kapjanak.

×××

Ennek a történetnek alighanem itt a vége.

Mégpedig happy enddel.

 

Nyitókép: illusztráció, Tiziana FABI / AFP

#egyház#katolikus egyház