„Innen most már nincs visszaút” – a titokzatos budakalászi „Soros-kommandó” nyomába eredtünk – Válasz Online
 

„Innen most már nincs visszaút” – a titokzatos budakalászi „Soros-kommandó” nyomába eredtünk

Stumpf András
| 2019.09.02. | Interjú

Civilnek álcázott Soros-kommandó akciózik Budakalászon – adta hírül múlt héten a Pesti Srácok, így aztán felpattantunk a HÉV-re, hogy saját szemünkkel lássuk az akciócsoport vezetőit. S hogy mit találtunk? Azt, hogy ilyen durván és szórakoztatóan talán még egyetlen kormánypropaganda-termék sem ment mellé. Göbl Richárd polgármester-jelölt (nyitóképünkön balra) Wass Albert-rajongó, ötgyerekes, mélyen hívő katolikus orvos, Forián-Szabó Gergely (nyitóképünkön jobbra) képviselőjelölt pedig hatgyerekes, szintén mélyen hívő katolikus közgazdász. Szociológiai hátterükből a felületesen ítélők számára épp a fideszesség következne, 2011 névre keresztelt egyesületükkel mégis elindulnak az önkormányzati választáson. Mégpedig azért, mert szerintük a helyi Fidesz mind a konzervatív értékek, mind a város érdekeinek képviseletére alkalmatlan. Páros interjúnk korrupcióról, megfélemlítésről és arról, mennyit is utalt nekik „Dzsordzsi bácsi”. 

hirdetes

– Miért épp Budakalászon, miért az önök vezetésével alakított kommandót Soros György? Önök keresték meg, vagy a milliárdos érezte stratégiai jelentőségűnek a Budapest melletti kistelepülést?

Forián-Szabó Gergely: Nem tudja az ember, hogy sírjon vagy nevessen…

Göbl Richárd: Engem már hidegen hagynak ezek a cikkek. Indultam már országgyűlési választáson és egyszer polgármesternek is. Az ember megszokja, hogy mindenfélét kitalálnak róla. Annyira elcsépelt már ez, hogy valaki Soros-ügynök, csupán mert a közösségéért akar tenni… Nem tudom, egyáltalán van-e még vevő az ilyen szlogenekre.

– Eddig bejött.

Göbl: Aki itt él és ismer minket, annál ez nehezen fog.

– Önt a helyiek közül a HÉV-en például Wass Albert-kötetekkel is látták.

Göbl: Hogyne. Szeretem.

– Az is stimmel, hogy a plébániai közösség fontos helyszín volt önöknek?

Göbl: Az is. Gyakorló katolikus vagyok, konzervatív, keresztény értékek mentén nevelkedtem, öt gyerekemet is így neveltem. Apám és anyám egyetemi tanárok voltak ’56-ban, a diákjaikkal együtt vonultak. Anyám karakán asszony volt, Gáspár Sándor SZOT-főtitkár ellen is pert nyert. Amikor országgyűlési képviselőjelöltként indultam, az ötvenhatosok tiszteletbeli tagként bevettek a szervezetükbe.

– Ön is jobbos, antikommunista hátterű?

Forián-Szabó: A családom a kommunista rendszert a rosszabbik végén vészelte át. Kitelepítés, vagyonelkobzás, megbélyegzés. Nekem személy szerint fontos, hogy hívő keresztény családból származom és hat gyerekemnek is ezt próbálom átadni, de a közéleti szerepvállalás szempontjából ez kevésbé lényeges. Nem tartom szerencsésnek, ha valakit a vallása vagy származása alapján próbálnak politikai skatulyába helyezni. A helyi közösségekben mindenesetre tudják, hogy amiket az ellenfeleink terjesztenek rólunk, szemenszedett hazugságok. Azért amikor az egyik kislányom odajött és megkérdezte, hogy „Papa, ezt miért hagyod?”, az azért rosszul érintett. Persze amikor ebbe belevágtunk, átbeszéltük a családdal. Elmondtuk, hogy fognak rólunk hazudni mindenfélét.

– Tán az sem igaz, hogy egyesületi tagjuk, jelölttársuk, Czinke Zsuzsanna DK-s volt?

Forián-Szabó: Ezen ő maga is nagyot nevetett, hiszen ő aztán régóta nagyon kritikus Gyurcsánnyal kapcsolatban. Az is meglepte, amikor azt írták róla, hogy az MSZP-PM aktivistája. Zsuzsanna soha sem volt politikai párt tagja, a választásokra pártoktól független szavazatszámlálónak jelentkezett. Egyszer a Jobbikhoz, másik alkalommal az MSZP-PM-hez osztották be. A Pesti Srácok cikke egyébként egy előre bekészített írás volt, mindenféle zagyvaságot összehordtak benne. Várták, hogy mikor jelenünk meg a jelöltekkel, abban a pillanatban élesítették is. Fű-fa-virág szerepel benne, olyanok is, akiknek semmi köze az egyesülethez. A lényeg az volt, hogy kitegyék a fotónkat azzal, hogy itt van a budakalászi Soros-kommandó. Lelkük rajta.

– Civilkalász, Budakalászért Védegylet – ezekkel a szervezetekkel, ahol a cikk szerinti valódi „sorosisták” működnek, talán nem dolgoznak együtt?

Forián-Szabó: Amikor megalakítottuk a 2011 Egyesületet, tisztáztuk, hogy ez egy teljesen új szervezet. Noha vannak tagjaink, akik korábban más civil szerveződésekben is aktívak voltak, de a többség nálunk politikai újonc, akiket a változás iránti igény hozott be a közéletbe.

A Soros-kommandót emlegető cikk

– Konzervatív katolikusként hogyhogy nem a Fideszbe vezetett az útjuk?

Göbl: Leszögeztük az elején, hogy nem politikai ideológiák szerint szerveződünk. Ezért sem tagozódunk a Fideszbe, vagy más pártba. Az országos politikát igyekszünk távol tartani az egyesülettől. Helyi politikusok vagyunk. Járdákat, utakat, fasorokat és közösséget szeretnénk építeni, nem ideológiákat.

– Azért mégiscsak a Fidesz ellen indul el. Le akarja váltani a fideszes polgármestert.

Göbl: De nem azért, mert fideszes. Országos politikáról nemigen beszélünk az egyesületben, tehát csak a magam nevében mondom, van, ami kifejezetten jó a mostani kormányzásban. Ha például annyi támogatást kaptunk volna a Horn-időszakban, amennyit a mai fiatalok, nem öt gyereket neveltünk volna fel a feleségemmel, hanem tízet. Mi tehát nem az országos Fidesz-programok ellen vagyunk, hanem a helyi korrupció és átláthatatlanság ellen.

Forián-Szabó: Egyikünknek sem volt olyan álma, hogy belevágjon a politikába, még ha csak helyi szinten is. Az utóbbi években azonban olyan mértékben kezdett eldurvulni a helyzet Budakalászon, főleg a telekeladások, beépítések, a zsúfoltság miatt, hogy már nem tudtunk félrenézni.

A közérdek háttérbe szorulása bizonyos magánérdekekkel szemben elérte azt a szintet, amikor már erkölcsi kötelességünk alternatívát állítani.

A munkánk és a családunk 24 órás elfoglaltságot ad. Mégsem tehetünk most másként. Ami pedig a politikai pártokat illeti: az egyesületünkben magánügy, hogy az országos szavazásokon ki melyik pártra szavaz. Van közöttünk, aki inkább kormánypárti, más meg inkább ellenzéki. Abban viszont mind egyetértünk, hogy a helyi Fidesz méltatlan a konzervatív értékek és a város érdekeinek képviseletére egyaránt.

– Mert?

Göbl: Mert például megfélemlítenek embereket. Több helyen praktizáló és oktató orvosként talán nekem van a legkevesebb időm, mégis elvállaltam a polgármester-jelöltséget, mert más, aki korábban szóba került, nem tehette. Rászóltak „fentről”, hogy ha meg szeretné tartani a munkahelyét, eszébe ne jusson a helyi Fidesz ellenében indulni.

Forián-Szabó: Ez sajnos így van. A támogatóink között sokan vannak, akik azt mondják, hogy szívesen segítenek, de nyilvánosan nem mernek kiállni mellettünk, mert kirúgnák őket az állásukból.

– Komolyan gondolják, hogy ez kizárólag Budakalászon van így? Hogy ez nem országos politikai kérdés?

Forián-Szabó: Jó, nyilván…

Göbl: Csakhogy mi itt vagyunk ismerősek. Innen vannak kétségbevonhatatlan, saját tapasztalataink. És itt akarunk változtatni ezeken a gyakorlatokon.

Forián-Szabó: Országos politikai pártokkal nem foglalkozunk, helyben sem kötünk velük alkukat.

– A balos pártok mondjuk Budakalászon nem is erősek.

Forián-Szabó: Valóban nem. Itt 2010 előtt a Fidesz és a Nemzeti Fórum csatája határozta meg a helyi politikát. Annak idején Lezsák Sándor és Wittner Mária jött ide kampányolni a Nemzeti Fórum mellett, mert hiteltelennek tartották a Fidesz helyi csapatát, akik egyébként most is irányítják a várost. Az MSZP-ről úgy tudjuk, hogy mindenképpen indulni szeretne, még akkor is, ha nagy eredményre nem számíthatnak. Legjobb esetben egy listás helyben reménykedhetnek, ami a jelen helyzetben valószínűleg tőlünk vihet több szavazatot…

– Akkor miért nem állapodnak meg velük?

Forián-Szabó: Tagságunk és jelöltjeink jelentős része abban a pillanatban kilépne, amikor lepaktálnánk az MSZP-vel vagy más országos párttal. Az összes politikai párt tisztában van azzal, hogy megalakultunk és széleskörű civil összefogással változást szeretnénk elérni. Ennek esélyét erősítené, ha az MSZP-sek nem indulnának, de természetesen ez a saját döntésük, mi semmit sem tudunk nekik azért felajánlani, hogy ne tegyék. Ugyanígy a Jobbiknak, vagy a Momentumnak sem. Utóbbi pártok viszont úgy tűnik, hogy belátták: a külön indulásukkal csak rontanák a változás esélyét, ezért az idei önkormányzati választáson tudomásunk szerint nem állítanak jelölteket. Az egyesületünk az összes politikai párttól függetlenül indul a választásokon.

– Merthogy Soros úgyis állja a költségeket. Így könnyű!

Forián-Szabó: Dzsordzsi bácsi sajnos nem utalt…

Göbl: Egy dollárt sem.

Forián-Szabó: A kiadványainkhoz szükséges összegeket a családi kasszából dobjuk össze, a tagjaink és a szimpatizánsaink segítségével. Alacsony költségvetéssel működünk, amiben sokat segít, hogy mindannyian társadalmi munkában dolgozunk. Mi dobjuk be a postaládákba a kiadványainkat és sok természetbeni felajánlást is kapunk a támogatóinktól. Szerencsére webgrafikustól kezdve fotóson át jogászokig minden szakma művelője van a szimpatizánsaink körében, akik társadalmi munkában is a szívesen segítenek, mert fontosnak érzik, hogy változás legyen Budakalászon.

Göbl: A rólunk terjesztett hazugságok és a hatalmas médiafölény főként azoknál okozhat gondot, akik kevésbé ismerik a helyi közösségeket és közéletet, mert például csak nemrég költöztek Budakalászra. Sokan vannak így, hiszen a város lakosainak száma jelentősen nőtt az elmúlt években. Reméljük, hogy az újonnan érkezetteket is el tudjuk érni a kiadványainkkal és az online térben. Szeptember 3-án lesz egy nagyobb bemutatkozó gyűlésünk is a faluházban (a 10 éves városban a művelődési központot a helyiek ma is faluháznak hívják – a szerk.). Júniusban már próbálkoztunk egy hasonló eseménnyel, de akkor elég furán alakultak a dolgok…

– Mert?

Forián-Szabó: Mert bár szabad volt a faluház, egy felülről érkező telefonnak köszönhetően a 2011 Egyesületnek nem lehetett kiadni, piaci tarifáért sem. Ezért végül egy régóta működő civil szervezet vendégeként tudtunk csak bejutni a város közösségi házába. Reméljük, hogy most ilyen helyzet nem lesz, kampányidőszakban lehetőséget kell biztosítani a jelöltek bemutatkozására.

A 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület jelöltjei (forrás: husztizenegy.hu)

– Ha még a választás előtt bilincsben vezetik el önöket rágalmazásért, úgy nehéz lesz változást elérni.

Göbl: Állunk elébe a pernek. A jelenlegi polgármester és csapata büntetőfeljelentéssel fenyeget minket amiatt, hogy nyilvánosságra hoztuk a honlapunkon: az értékbecslő által megállapított ár alatt adták el a Kálvária-lakópark területét. Minden állításunkat dokumentumokkal támasztjuk alá, ezeket közzé is tettük, nem légből kapott vádaskodás ez. Bárki utánanézhet.

Forián-Szabó: Az értékbecslő mondott egy nettó árat, amelynél végül 93 millió forinttal olcsóbban adták el a telket. Az alpolgármester most egészen elképesztő okfejtéssel próbálja levezetni, hogy amire az értékbecslő azt írta, hogy nettó, az valójában bruttó – ez közgazdászként számomra nevetséges.

A lényeg az, hogy próbálnak megfélemlíteni minket. Ahogy a mocskolódó szórólapokkal is, amelyeket korábban terjesztettek. Így próbálják elrettenteni a jóérzésű embereket a választáson való elindulástól. Ezt a célt biztosan nem érik el. Elindulunk.

Göbl: Minden körzetben állítunk jelöltet. Ezeket a telekeladásokat a képviselő-testület jelenlegi fideszes többsége minden esetben fegyelmezetten megszavazta. Holott még a tolvaj is oda szokott figyelni, hogy mondjuk nem fényes nappal érdemes betörni. Itt még ez sincs, nyilvános dokumentumok áttanulmányozása alapján is levezethető dolgokról beszélünk. Most meg feljelentést tesznek ellenünk rágalmazásért. Nagyon idegesek lehetnek, hogy ilyen vehemenciával támadnak ránk. Nyilván tartanak tőle, hogy előássuk az összes ügyet, ha meglesz hozzá a felhatalmazásunk. Ha jók a megérzéseim: ez a 93 millió kis tétel ahhoz képest, ami még kieshet a szekrényből.

– Jól hangzik, de ha ezek után nyernének, megnézhetné magát a város, nem? Központi támogatásról nem is álmodhatnának, azaz önökkel járna rosszabbul Budakalász.

Forián-Szabó: Budakalász az átlagosnál szerencsésebb helyzetben van, a város működésének pénzügyi feltételei adottak. Nagyobb projekteknél valóban szükség lehet állami lobbizásra, s ha helyzetbe kerülünk, mindent meg fogunk tenni azért, hogy a helyi ügyekért összefogjunk az érintettekkel. Nem gondolom, hogy a Fidesz számára célravezető lenne a független polgármesterrel és testülettel működő települések teljes ellehetetlenítése. Ráerősíthetne olyan folyamatokra, amelyeknek országos politikai következménye is lehet… Ha mi kerülnénk többségbe, akkor is lennének valószínűleg fideszes képviselők a testületben, nekik is a közösség érdekeiért kell dolgozniuk. Ha mégsem a város érdekét tartanák szem előtt, az csúnyán visszahullana rájuk.

– Az meg nem önökre, hogy a Lupa-tó fejlesztését is bírálják, miközben népszerű helyszín a város határában?

Forián-Szabó: Véleményük szerint az önkormányzat nem a város érdekeit követte abban az esetben sem, ahogyan és amennyiért a területet eladták. Az üzemeltetéssel pedig az a gond, hogy nem tartják be a vonatkozó szabályokat. Egyenlő mérce kell. Ha bárki itt Budakalászon a háza előtt kint hagy egy platónyi sódert, kimegy a városrendészet és megbünteti. Ehhez képest a Lupa-tó parkolója a védett vízbázison, önkormányzati területen a szükséges engedélyek nélkül működik, immár harmadik éve.

– Fizetnek érte a városnak.

Forián-Szabó: Igen, de a városnak terhelést okoz a megnövekedett forgalom, a zajról nem is beszélve. Remek bulihelyszín, de a környékben vannak lakóházak is. Ha pedig a szélirány olyan, az éjszakába nyúló partizaj a város jelentős részét beteríti. Rengeteg a lakossági panasz.

– Gerendai Károly szerint politikai kampányfogás, hogy ütik a projektjét. Logikus.

Göbl: Konkrét problémákra akarunk megoldást. Nincs nekünk semmi bajunk Gerendai úrral, csak tartsa be a szabályokat, amelyeket a közösség előír.

Forián-Szabó: Nyilván könnyebb azt mondani, hogy politikai támadás áldozata, ez ráadásul egybevág a városvezetés mantrájával.

Göbl: Az általa fizetett bérleti díjat az utolsó forintig a közösség érdekében kell felhasználni.

– A mostani városvezetés is utakat épített az eladott városi telkek árából, nem?

Göbl: Ez nem szívesség. Ez kötelesség. S ha az a bő 90 millió is befolyt volna, amennyivel kevesebbért kelt el a telek, mint amennyit a város által felkért értékbecslő jelzett, akkor most a Gyümölcs utca is készen lehetne. De nincs. Botrányos állapotban van.

Forián-Szabó: Arról már nem is beszélve, hogy a Kálvária-lakópark ügyében a telkek értékesítése milyen nagy sietséggel történt. A nyár közepén, alig hirdetve, mindössze 14 napos határidővel. Az elvárt minimális ajánlati árat is lefelé igyekeztek faragni. A saját ingatlanát biztosan nem így adná el az ember. És lássunk csodát, mindössze egyetlen érvényes ajánlat érkezett, az is pont attól a vállalkozótól, aki más hasonló esetekben is nyert. De persze ezek mind véletlenek.

– Polgármesteri hirtelen gazdagodás? Maserati a garázsban? Valahol csak le kellene csapódnia a korrupciónak, ha tényleg van.

Forián-Szabó: Budakalászon köztudott, hogy a Kálvária-lakópark egyik családi házába Rogán László polgármester költözött. De persze nyilván ennek sincs semmi köze a telekeladás „érdekes” körülményeihez. A városban keringenek hírek egyesek gyors meggazdagodásáról, új ingatlanokról, külső garázsban tartott luxusautókról. Mi ezeket az információkat nem tettük ki a honlapunkra, nem írtuk le az újságunkban. Csak az igazolható, jól dokumentálható esetekkel foglalkoztunk.

– Göbl Richárd sok időt eltöltött már politikusok között, igaz?

Göbl: Így van. Gyógyítottam őket az Országgyűlésben.

– Mi volt a leggyakoribb probléma?

Göbl: Az unalom.

Nem sokan jöttek, de azért előfordult, hogy a jegyzői asztalon injekcióztunk képviselőt.

Jó, hogy beleláttam a politikusok életébe. Ha már képviselőként nem jutottam be, az Országgyűlés plenáris ülésének orvosaként mégis volt erre lehetőségem. Érdekes emberek. És alakíthatók. Amikor például Karsai József – tudják, a búzaégető – meglepődött, hogy a Hír Tv-t nézem, mondtam neki: igen, képviselő úr, mert itt igazat mondanak. Az persze még egy másik Hír Tv volt. A szocialisták akkoriban bojkottáltak mindent, ami nem hozzájuk állt közel, erre mit látok? Nem sokkal azután, hogy erről beszéltünk, Karsai virít a Demokrata címlapján! Na, mondom, neveltem rajtuk egy kicsit! Emberi hangon kell velük beszélni, akárcsak itt, helyben, minden ellenféllel, riválissal – nem úgy, ahogy a mostani városvezetés szokta. Én csak egy egyszerű orvos vagyok, de talán a rengeteg orvos-beteg kapcsolat gyakorlatával a hátam mögött meg tudom teremteni azt a légkört, amelyben jól lehet majd dolgozni.

– Orvosi praxisát felszámolná, ha nyerne?

Göbl: Személyes érdekem azt diktálná, hogy praktizáljak tovább. Sőt, hogy ne legyek polgármester se. Csakhogy ez nem csak rólam szól. Itt van például ez a csapat, akikkel együtt dolgozom. Iszonyatos energiát tettek a munkába, elképesztő profizmussal küzdenek a változásért. Komplett program, elindított feljelentések, minden körzetben jelölt… Csupán fél év alatt. Én pedig kezdetben alig járultam ehhez hozzá. Amikor tehát felkértek, merthogy kellene egy jó polgármester-jelölt is, nem mondhattam nemet. Persze előbb a családdal és a Jóistennel is meg kellett beszélnem – utóbbitól épp Olaszországban, egy templomban kaptam jelet, amely után úgy éreztem, ha számomra nem is feltétlenül előnyös, a közösség, az egyesület sikere, azután ami abból következhet, Budakalász sikere fontosabb a személyes érdekeimnél. Innen most már nincs visszaút.

 

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Budakalász#önkormányzati választás 2019