Best of Válasz Online: a nyár 5 legnépszerűbb cikke – Válasz Online
 

Best of Válasz Online: a nyár 5 legnépszerűbb cikke

Borbás Barna
| 2019.09.02. | A szerk

Monumentális elemzés a Fidesz gazdasági megszállásáról, a győri iskolabotrány kulisszatitkai, a finnugor genetikai szál felfedezése, Háy János interjúja morzsamagyarokról és művészi korrupcióról, új negatív csúcs az egészségügyben – így néz ki nálunk a Summer Hits 2019. Visszatekintő és támogatási felhívás.

hirdetes

A Válasz Online első nyara kevésbé szólt a vakációról, inkább az építkezésről. Először a technikai apróságok: oldalunk ismét kisebb ráncfelvarráson esett át (javítottuk a tablet nézet több olvasó által szóvá tett hibáit, és a címlapon végre van lead szöveg [kivonat] az egyes cikkek címe és nyitóképe alatt), bemutattuk az első nagyképes riportunkat és bejárattuk a Csernobil-beszámolóval debütált multimédiás cikkformátumot, melyet terveink szerint a jövőben egyre többször vetünk majd be.

Ami a tartalmat illeti, nagy örömmel tapasztaltuk, hogy vitaindítóink valódi és érdemi párbeszédet generáltak, Gyurgyák János májusi esszéjére például még nyár közepén is érkezett reakció. Igyekszünk erősödni kulturális anyagokban is: júliusban formabontó könyvajánlót közöltünk és nemrég elindult első tárcasorozatunk Levelek Háfiznak címmel.

Nyári saját (vagyis nem külsős szerző tollából származó) cikkeink legjavát alább az egyetlen kívülről is látható mérce, a Facebook-megosztások száma alapján közöljük. Íme a június 1. és szeptember 1. közötti megjelenések TOP 5-ös listája!

1. Elemzés a Fidesz gazdasági megszállásáról

6 ezer FB-megosztás

2019 nyarára jutottunk el oda, hogy a berendezkedés szinte teljes. Azaz: a pártot még le lehet győzni egy-egy választáson, ám maga a rendszer demokratikus eszközökkel már leválthatatlan – írta elemzésében Bódis András. A nyár legnépszerűbb válaszos írását számtalan helyen idézték, és még tévéműsorban is téma volt.

2. A győri iskolabotrány kulisszatitkai

5,2 ezer FB-megosztás

Történet a legsikeresebb magyar lakótelepi misszionáriusról, betonkeverővel folyatott hittérítésről és a szomorú záróepizódról: egy idős pap megalázásáról – Élő Anita az országos sajtóban először közölte a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont botrányának teljes hátterét. Később beszámoltunk arról is, mi lett a történet vége. Rég volt téma, ami után ennyi levelet, visszajelzést kaptunk.

3. A hanti és manysi gének nyomában

3 ezer FB-megosztás

Megdőlt a régi tétel, miszerint semmilyen közös genetikai örökségünk sincs legközelebbi nyelvrokonainkkal, a hantikkal és a manysikkal – állítják a Válasz Online-nak nyilatkozó kutatók. Klima László régész, nyelvész és Németh Endre matematikus ugyan nem lapunkban jelentették be a felfedezést, de nekünk magyarázták el először részletesen, miről is szól pontosan.

4. Háy János morzsamagyarokról és művészi korrupcióról

2,8 ezer FB-megosztás

„Kettétört keksz az ország, a törés mentén mindkét oldalról lemorzsolódottaknak nincs hazája – vázolja a Kik vagytok ti? előszavában. Ennyire keserűen látja a közállapotokat?” – szólt a nyitókérdésünk Háy János íróhoz. Ezt követően az interjú igazi közérzeti-kulturális-irodalmi kibeszélésbe torkollt.

5. Új negatív csúcs az egészségügyben

2,4 ezer FB-megosztás

Először esett be a GDP 7 százaléka alá az egészségügyre fordított kiadás, és abból is mindössze 4,8 százalékot áll az állam, a többit a betegek fizetik – mutattuk ki a KSH adataiból. Cikkünk az RTL híradójában is téma volt.

×××

A Válasz Online továbbra is szerkesztőségi tulajdonban van, közösségi finanszírozásból működik. Ezek a cikkek, interjúk egytől egyig olvasói támogatásból valósultak meg, ahogy kisebb-nagyobb technikai fejlesztéseink is. Kérjük, ha még nem csatlakozott „előfizetői” táborunkhoz, tegye meg most! Nemcsak kérünk, adunk is: hírlevelet, klubmeghívókat. Részletek itt.

#Válasz Online