Ezzel az épülettel akar a világ élvonalába kerülni Miskolc! (x) – Válasz Online
 

Ezzel az épülettel akar a világ élvonalába kerülni Miskolc! (x)

Támogatott Tartalom
| 2019.05.23. | támogatott tartalom

Neves osztrák építész tervei alapján valósul meg a miskolctapolcai fürdő bővítése, amelytől Miskolc vezetése egyenesen azt várja, hogy 2020-tól Európa, sőt, a világ fürdőtérképére is felkerül majd a város. Megmutatjuk a látványterveket.

×××

Nyolc évvel ezelőtt Miskolctapolca feledésbe merült városrész volt lepusztult területekkel és épületekkel, a fürdő helyén romokkal és derékig érő gazzal. A híres, napi több ezer látogatót fogadó miskolctapolcai strandfürdőt a korábbi városvezetés 2004-ben bezárta, ezért hanyatlásnak indult a környék szálloda- és vendéglátóipara, Miskolc turisztikai bevételei is jelentősen csökkentek, miközben itt található nem csak Miskolc, hanem az ország egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója: a Barlangfürdő.

A városrész lakói emiatt 2008-ban el akartak szakadni Miskolctól. Erre végül nem volt szükség, 2010 után ugyanis az új városvezetés elkezdte az ország egyik legjelentősebb turisztikai központjának terveztetését Miskolctapolcára. Első ütemként, mintegy 3 milliárd forintból 2015-re újjáépült a Miskolctapolcai Strandfürdő, aminek köszönhetően Miskolctapolca ma már a külföldi és a hazai turizmus egyik legkeresettebb turisztikai célpontja.

A kormány döntése alapján a strandfürdő II. ütemeként 12,7 milliárd forintból megépül nemcsak az ország, de Közép-Európa egyik legnagyobb és legjobb élményelemeket kínáló fürdőkomplexuma – a Modern Városok Program keretén belül. Az öt, ellipszis alakú épületben sakk-, pezsgő-, élmény- és wellnessmedence, a tinédzsereknek három csúszdával ellátott medence, és külön egy élménymedence, a kisgyermekeknek két gyermekmedence és egy vizes játszótér jön létre, ezen kívül épül még kültéri medence is.

A fejlesztés 70-100 új munkahelyet, és évi 280 ezer új látogatót jelent majd, a fürdőfejlesztés mellett addig több mint 600 millió forintból megújul ráadásul a sétányokkal tarkított őspark és a csónakázó-tó, valamint az idevezető utakat is korszerűsíti az önkormányzat, és kerékpárutak is épülnek.

A miskolctapolcai fürdőkomplexum megépülésével így 2020-tól egy kisvárosnyi terület szolgálja majd a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat. A cél, hogy Magyarország és Miskolc ezzel a fejlesztéssel felkerüljön a XXI. század fürdőturizmusának európai és világtérképére.

A strand engedélyes terveit nemzetközi tervező konzorcium készítette, amelynek élén az osztrák Wolfgang Vanek áll. Az 1967-es születésű építész a Bécsi Iparművészeti Egyetemen Wilhelm Holzbauer professzor mester szakosztályának diákja volt. 1994-ben szerzett mesterdiplomát, ugyanebben az évben tervezői szakmunkáiét Bécs város kitüntetését vehette át. Egyetemi tanulmányai és gyakorlati ideje alatt a nemzetközi hírnevű Wilhelm Holzbauer, Paolo Piva, Fritz Brandstätter és Dimitris Manikas tervezőkkel dolgozott együtt. A kilencvenes évek végén a Bécsi Iparművészeti Egyetem oktatási biztosa is volt. 2001 óta alapítója és társtulajdonosa a Holzbauer & Partner GmbH. tervező és mérnöki irodának Bécsben. Számos európai fürdő, irodaház, hotel, középület és lakóház nemzetközileg elismert tervezője.