„Ez nyilvánvaló hazugság”: levelet kaptunk Gyurcsány Ferenctől – Válasz Online
 

„Ez nyilvánvaló hazugság”: levelet kaptunk Gyurcsány Ferenctől

A szerk.
| 2019.04.17. | Válasz

Ma megjelentettünk egy cikket a tíz éve letűnt Gyurcsány-korszakról. Az apropó: az elmúlt napokban, hetekben két iromány is előkerült, amely igazolja, hogy a Bajnai-kormány legnagyobb kihívása nem a „gazdaság rendbetétele”, hanem a nyugati szövetségi rendszerünk újjáépítése lehetett.

Az általunk hivatkozott egyik dokumentum az úgynevezett kémügy vádirati tényállása, a másik pedig a 168 Óra szerzőgárdájának könyve a 2009–2010-es válságkezelésről. Ami biztos: Gyurcsány Ferenc idején EU-s szakembereknek álcázott moszkvai titkosszolgákat engedtek be a magyar nemzetbiztonság központi objektumába (és erről az amerikai társszervek is értesültek), továbbá orosz érdekkörbe tolták a legstratégiaibb hazai vállalat, a Mol egy részét.

Örömteli tény, hogy Gyurcsány Ferenc választ küldött cikkünkre (levelét alább teljes terjedelmében közöljük). Ezt javára írjuk, hiszen hozzászoktunk: a „megbántott” politikusok előbb perelnek – hogy aztán egy őrjöngő Facebook-posztban közölni tudják elbizonytalanodó híveikkel, hogy pereltek –, és csak később gondolkodnak. Ugyanakkor felhívjuk figyelmét: az általa bírált írásunk épp arról szólt, miért nem releváns, hogy a bíróság milyen jogerős ítéletet hozott az úgynevezett kémügyben. A volt kormányfőnek nem velünk van vitája, hanem saját NBH-főigazgatójával, Laborc Sándorral, aki jelentésében a magyar-amerikai viszony megmérgezéséről és elődje „tragikus” orosz lekötelezettségéről írt – majd ezt az illetőt, Galambos Lajost pont ugyanúgy felmentette a bíróság, mint a Gyurcsány-hű Szilvásy Györgyöt.

Megvan a bizonyíték: nem Őszöd volt a Gyurcsány-korszak legnagyobb botránya – Válasz Online

És azt sem mi, hanem a 168 Óra szerzői „találták ki”, hogy Bajnai Gordon szerint 2009-re „élénkebbé váltak a színfalak mögötti akciók, a titkosszolgálati befolyásszerzési kísérletek, az állami szuverenitás aláásására tett – elsősorban orosz – kísérletek”.

És itt átadjuk a szót Gyurcsány Ferencnek:

„Bódis András ma megjelent »Megvan a bizonyíték: nem Őszöd volt a Gyurcsány-korszak legnagyobb botránya« című cikkében az úgynevezett kémper ügyészségi iratai alapján azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálattal való, a hazaárulást kimerítő tettek nyomán drámaian megroppant nyugati szövetségesi rendszerünk.

Bár nem vagyok újságíró, de eddig, remélem nem alaptalanul azt gondoltam, hogy az újságíró feladata az olvasók hiteles tájékoztatása. Ha ez így van, akkor határozottan állítom, hogy ez önöknek ebben a cikkben nem sikerült.

Az úgynevezett kémperben három egymástól független bírói tanács hozott ítéletet. Mindhárom, most már jogerős ítélet azt állapította meg, hogy az ügyészség vádjai megalapozatlanok és a vádlottakat bűncselekmény hiányában felmentette. Tekintettel arra, hogy az eljárás mindvégig titkos volt, és az ügyészség külön eljárásban tette nyilvánossá vádiratát, ezzel szemben a bírósági ítélet és annak indokló része nem nyilvános, ezért a közvélemény nem tudhatja, hogy a bíróság miért nem tartotta megalapozottnak a vádakat. De a tény jól ismert, a bíróság szerint a vádlottak az ügyészség által terhükre rótt cselekményeket nem követték el, illetve amit tettek, azt a büntető jog nem üldözi, nem bünteti. Ezt nyilván tudja Bódis András újságíró is.

Ennek tudatában kizárólag az ügyészség vádjait tényként bemutatni és értelmezni, azt elhallgatni, hogy a bíróság ezen vádakat jogerősen elutasította nem egyszerűen az újságírói kötelezettség súlyos és bűnös megsértése, hanem nyilvánvaló hazugság. Méltatlan az újságíróhoz, és méltatlan az önök újságjához.

Ami pedig a drámaian megroppan nyugati szövetségesi rendszerünket illeti, javaslom, hogy tekintsék át miniszterelnökségem idején megvalósult legmagasabb szintű kétoldalú tárgyalások sorozatát, és gyorsan meg fogják érteni, hogy az általunk követett külpolitika nemcsak, hogy nem rombolta szövetségesi rendszerünket, hanem a legszélesebb körű elismerést szerzett. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke mellett szinte nincs olyan befolyásos európai miniszterelnök, államfő, nem egy esetben király, aki ne fogadott volna, vagy ne látogatott volna hazánkba annak idején. Ha a jelenlegi kormány csak fele ilyen elismerésben részesülne, akkor nem itt tartanánk.

Gyurcsány Ferenc”

 

Nyitókép: DMITRI ASTAKHOV / ITAR-TASS / AFP

#Gyurcsány Ferenc