Hatékony, szabályos, környezetkímélő hőszigetelés – Válasz Online
 

Hatékony, szabályos, környezetkímélő hőszigetelés

Támogatott Tartalom
| 2019.03.25. | támogatott tartalom

A közeljövőben slágertéma lesz a hőszigetelés az építkezők körében! Köszönhető mindez annak, hogy az idén még csak a hatósági épületekre bevezetett új, az eddigieknél jóval szigorúbb épületenergetikai szabályozás 2021-től már minden építkezésre vonatkozik, aminek a kulcsátadása ezután a dátum után várható! A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) idén is ismeretterjesztő kampányt folytat az energiatudatosság jegyében, s idén március 20. és április 20. között a fogyasztók széleskörű lekérdezésével jár utána, hogy milyen ismeretekkel rendelkeznek a szabályozás változásairól és a hőszigetelés témájáról.

Az újfajta szabályozásnak való megfeleltetésnek a már folyamatban lévő építkezések igen tekintélyes hányada érintett, hiszen egy-egy épület kulcsrakészre építése akár egy-másfél évet is igénybe vehet. A szigorúbb szabályok hátterében az áll, hogy az Európai Unió környezetvédelmi és energiagazdálkodási megfontolásból célul tűzte ki az összes energiafogyasztás 11 százalékos csökkentését. Ennek a törekvésnek a jegyében 2020. december 31-től valamennyi új épülettől elvárás a közel nulla energiaigény.

Szemléletbeli változások a hőszigetelésről

A hőszigetelésről való gondolkodás pár évtized leforgása alatt sokat változott: eleinte csak az épület állagmegóvását várták el tőle, majd a hetvenes évek olajválsága a figyelmet a költséghatékonyság felé fordította. A kétezres évek elején az ukrán gázvitával az energiaellátás biztonsága megingott, és szembe kellett nézni annak hátulütőivel, hogy a felhasznált energia 70-80%-a importból, politikailag labilis területekről érkezik.

Ma, amikor évről-évre saját bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás hatásait, a környezettudatosság is bekerült a hatékony hőszigetelés melletti érvrendszerbe. A szemlélet változásainak megfelelően változott az épületenergetikai szabályozás is, bár hazánkban szinte átmenetek nélkül lépnek életbe az új szabályok, míg Németországban például ötévente vizsgálják felül az aktuális hőtechnikai szabályozást.

Gyors változások

A 2015-ben és 2018-ban bevezetett szabályok a költséghatékony épületenergetikai modell bevezetéséről tanúskodnak, míg a 2019-es és 2021-es rendelkezések a közel zéró energiafelhasználású modell bevezetéséről fognak szólni. A két modell között az a különbség, hogy míg az elsőnél a terveknek kellett megfelelniük a szabályoknak, a második esetében az energetikai megfeleltetést a kész házra vonatkoztatják, s a használatba vételi engedély kiadásához kötik. A kettő keresztmetszetében pedig ott vannak azok az építkezések, melyek akkor kezdődtek el, amikor még elég volt a tervezőasztalon bizonyítani az energetikai szabványok meglétét, de kulcsátadáskor a használatba vételi engedély megszerzéséhez már a jóval szigorúbb szabályozásnak kell megfelelniük.

Az épületenergetikai szabványokat a ház- és lakásfelújításoknál is érvényesíteni kell, bár a szabályozás ez esetben megengedőbb. Míg kismértékű – a teljes épület legfeljebb egynegyedét érintő – felújítás során csak a felújítandó részre kell koncentrálni a megfeleltetésnél, addig a nagyobb felületet (például a homlokzatot) érintő felújításoknál már jóval összetettebb a szabályozás.

Minimális környezetterhelés 98% levegővel

A környezettudatosságot és az energiamegtakarítást kezdhetjük a hőszigetelő anyag megfelelő kiválasztásával: a 98%-ban levegőből álló, fokozott hőszigetelő képességű grafit adalékos polisztirolhab például a svájci Büro für Umweltchemie 2018-ban nyilvánosságra hozott, többszempontú elemzése szerint a teljes életciklusa alatt csak minimális környezeti terhelést jelent, és kifejezetten ökotudatos választás az építkezőnek.

A hőszigetelésen spórolni nem érdemes: ahhoz, hogy az új előírásoknak megfeleljünk, a gazdaságos, korszerű polisztirol hőszigetelés vastagságát mindössze 5-10 cm-el kell növelni, ami egy építkezés egészéhez viszonyítva elenyésző összeggel növeli a teljes költségvetést, ellenben a vastagabb, hatékonyabb hőszigetelés hamar behozza az árát a hűtési és fűtési költségek csökkenésével.

A tervezett vagy folyamatban lévő építkezéshez és a felújításokhoz egyaránt hasznos iránytűt kínál a Hőszigetelj a holnapért! honlap, melyen keresztül a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) ad tájékoztatást a környezet- és pénztárcakímélő polisztirol hőszigetelésről. A honlap címe nemcsak a környezetterhelés csökkentésére való törekvést jelzi, hanem felhívja a figyelmet: aki nem szeretne az utolsó pillanatban vészforgatókönyveken gondolkodni, az már a tervezőasztalon számol a szabványoknak megfelelő, hatékony hőszigeteléssel.

A Hőszigetelj a holnapért! kampány keretében indított felmérést április 30-ig kitöltők között 10 wellness hétvégét sorsolnak ki a szervezők!

Hőszigeteljaholnapért.hu