Soha többet nem dobok pénzt ezekbe a gépekbe – Válasz Online
 

Soha többet nem dobok pénzt ezekbe a gépekbe

Borbás Barna
| 2019.03.02. | vélemény

A Válasz Online-t nem napi kommentárok és vérbő publicisztikák közlésére hoztuk létre, de van pillanat, amikor megszakítjuk szokásos adásunkat. Az elfajzott budapesti parkolási helyzet és a rendezéssel szemben emelt miniszterelnöki vétó – melyre egy lapunknak adott Tarlós István-nyilatkozat derített fényt – ilyen pillanat.

hirdetes

„Hadd legyek egészen őszinte: nem értek egyet azzal, ami ma van. Hallok én is pénzügyekről, állítólagos visszaélésekről. […] Ez az egy olyan kérésem volt mindenesetre, amelyet a miniszterelnök nem tudott teljesíteni. […] Ha mindenáron ragaszkodtam volna hozzá, az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna.”

Tarlós István mondta ezeket lapunknak a budapesti parkolási helyzetről, amikor Stumpf András kolléga szembesítette azzal, hogy a Demszky-korszakból ismerős brigád (és módszereik), a Centrum Parkoló Kft. tájéka zavartalanul él tovább a nemzeti együttműködés rendszerében. A botrányt a 444 videósorozata tárta fel: sorszám nélküli parkolójegyek, áttekinthetetlenül befolyó, majd jórészt családi céghálón keresztül felszívódó milliárdok, a legegyszerűbbnek tűnő kérdések hallatán elnémuló NAV-sajtóosztály. Tarlós a Válasznak azt mondta, amikor főpolgármesteri folytatásáról beszéltek, összesen tizenhat feltétele volt a miniszterelnök felé, köztük a parkolási rendszer reformja. „Szívesen megváltoztatnám az állapotokat” – így Tarlós. De ez az egyetlen feltétel nem teljesülhetett, mert „alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna”.

Írjuk le világosan: amit Tarlós István mond, nagyon durva. A Budapest Főváros polgárai által választott első számú vezető manifesztálja, hogy az egyik, milliárdos téttel működő alrendszer finoman szólva nem kóser – és a beavatkozást személyesen a kormányfő vétózza meg.

Miért? Azért, hogy ne legyen „politikai feszültség”. Így szól a harmadszor is kétharmados parlamenti többséggel kormányzó, magát a kozmosz legerősebb és legbátrabb világi hatalmai közé soroló rendszer válasza. Egy „régi vágású kereszténydemokráciáé”. Mindeközben a különösen veszélyesnek és korruptnak tűnő MTA-s gráfkutatók és családtörténészek megszorongatása nem okoz problémát.

Azt hiszem, úgy helyes, ha a szavakból ezúttal tettek következnek. Apró, de határozott fogadalmat teszek: én bizony soha többet nem dobok pénzt ezekbe a gépekbe. A parkolóautomatákba.

„Puzsér gyáva blöffölő” – Tarlós István vízióról, ellenzékről, parkolásról és korrupcióról – Válasz Online

Nincs itt se rendbontás, se polgári engedetlenség. A tényfeltárásból egyértelmű, hogy a korrupció melegágya a készpénz. Sok helyen úgy van kiépítve a rendszer, hogy a bedobált érme ne hagyjon nyomot, így el lehet intézni, hogy a könyvelésben se jelenjen meg minden pénz. A NAV nem hajlandó megmondani, hogy micsoda a parkolójegy, ha nem nyugta. Az sms és az applikáció legalább nyomot hagy.

A felelős állampolgári magatartás tehát az érmés fizetés bojkottálása.

A második lépés már életvezetési ügy: ki lehet maradni a budapesti parkolási rendszerből. Van bicikli, van villamos. Eddig is erre törekedtem, de ezután mindent el fogok követni, hogy elkerüljem a városi autózást, a fizetős parkolást, különösen pedig ezeket az automatákat. Illetve mindazt, amit az automaták megtestesítenek.

 

Nyitókép: Vörös Szabolcs

Ha tetszett az írás, kérjük, támogassa a Válasz Online munkáját, és kövessen minket Facebookon!

#parkolás#Tarlós István