Válasz Online, első hét: tele volt velünk a lengyel és az ukrán sajtó – Válasz Online
 

Válasz Online, első hét: tele volt velünk a lengyel és az ukrán sajtó

A szerk.
| 2018.12.17. | A szerk

Hétfő óta üzemel lapunk, a Válasz Online, melyet heten alapítottunk a nyáron megszüntetett Heti Válasz újságírói közül. A sok visszajelzés közül természetesen a legfontosabb a régi-új olvasóinktól kapott megszámlálhatatlan biztatás. Ezúton is köszönjük! A nekünk címzett üzenetek mellett leginkább a nemzetközi sajtó rezdüléseire figyeltünk.

Az új Válaszon ugyanis igyekszünk megfelelni egy régi igénynek. Külföldi útjainkon rendre szembesülünk azzal, hogy a magyarul nem beszélő, de Magyarország iránt érdeklődő olvasónak a hazai média csak elvétve kínál angol nyelvű cikkeket. Forrás- és kapacitáshiány miatt, vagy egyszerűen azért, mert nem érzik ezt a hiátust.

Ennek teljes körű orvoslására mi sem tudunk vállalkozni, nemzetközileg is releváns témáinkat ugyanakkor rendre publikálni fogjuk angolul is. Hisszük ugyanis, hogy

a magyar újságírók által megírt elemzések, interjúk szükségképpen árnyaltabb képet közvetítenek hazánkról a külvilág felé.

Ennél is nagyobb az érdeklődés a nálunk publikált angol nyelvű cikkek iránt, ha azokban külföldi politikusok mondják el véleményüket, esetleg a saját országuk sajtójával szembeni óvatosság mellőzésével.

Hogy ez mennyire így van, arra jó példa első angol nyelvű cikkünk, a Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszterrel (s alighanem a jövő évi EP-választáson induló – az Európai Néppárt révén amúgy Fidesz-szövetséges – lengyel ellenzéki Polgári Platform listavezetőjével) készült exkluzív interjúnk. Amellett, hogy a cikket az interjúalany is megosztotta közösségi médiafelületeinek összesen több mint 1 millió követőjével, a beszélgetés komoly visszhangot keltett a lengyel sajtóban. Hosszú szemlét írt belőle a legnagyobb lengyel politikai napilap, a Gazeta Wyborcza – megemlítve a Válasz indulásának körülményeit –, ezt pedig másnapra több ismert helyi kormánypárti médium – wPolityce, Do Rzeczy – is átvette.

A tematika miatt Ukrajnában sem maradtunk észrevétlenek, a kijevi Jevropejszka Pravda négy részletben idézett minket, Sikorski-interjúnk így aztán több ukrajnai ukrán és orosz nyelvű oldalon is feltűnt.

To be continued.

#Lengyelország#sajtó#Ukrajna#Válasz Online