A Válasz Online küldetésnyilatkozata – Válasz Online
 

A Válasz Online küldetésnyilatkozata

A szerk.
| 2018.12.17. | A szerk

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – Tamási Áron szállóigévé vált mondata sokaknak közhely, ám ez a különös év számunkra ismét rávilágított a benne rejlő igazságra. Ez az oka, hogy a Heti Válasz egykori csapatából heten úgy döntöttünk, 2018 adventjén online formában újraindítjuk a Választ. Amikor hetilapunkat – az ország akkor második legolvasottabb közéleti s legolvasottabb konzervatív magazinját – nyáron „ránk zárták”, nem csupán a munkahelyünket vesztettük el, hanem az olvasóinkat is. Úgy éreztük, kilakoltattak minket – szellemi értelemben.

Építkezni kezdtünk hát, és most örömmel mutatjuk meg új otthonunkat: a Válasz online változatát. Önerőből, kalákában épült, az alapító újságírók tulajdonában van, azaz biztosan „nem szól ránk a házmester”. És persze: „megosztjuk bárkivel”, aki hozzánk hasonlóan otthontalannak érezte magát az elmúlt hónapokban.

Mindazokkal tehát, akiknek van határozott értékrendjük és világnézetük, e tény viszont nem jelenti egyúttal, hogy senki máséra ne lennének kíváncsiak. Továbbra is úgy gondoljuk, ahogy tíz, tizenöt évvel ezelőtt: az országban, ahol otthonosan érezzük magunkat, a tisztességes versenyben megmért teljesítmény érdemel elismerést – kultúrában, politikában, gazdaságban egyaránt.

Jól működő polgári demokrácia nem létezhet valódi újságírás nélkül. Újságírás nélkül, amely a politikusban – legyen kormánypárti vagy ellenzéki – nem ajnározandó hőst, de nem is legyőzendő ellenséget lát. Hanem interjúalanyt.

Ma még vannak jó szomszédaink: különféle világnézetű és értékrendű szerkesztőségek, amelyekben szakmai munka folyik, a média szerkezete azonban gyökeresen átalakult indulásunk pillanatára. Holdingba tömörítették a fél magyar sajtót, ahol az olvasóban csak választót látnak, a cél pedig az állami erőforrások, hirdetési pénzek hatékony lehívása. Ez, illetve a Facebook és a Google szívóhatása együttesen átalakította a reklámpiacot is: online médiumot fenntartani ma csupán hirdetésekből lehetetlen. Még a legnagyobb hírportálok is támogatásra kérik olvasóikat.

Mi ráadásul nem hírportált készítünk: napi egy-két mély, exkluzív háttéranyagot, riportot, valódi vitát – ami mára szinte kikopott a sajtóból – ígérhetünk a nemzet, Európa és a világ meghatározó témáiról. Ám csak akkor tudunk gyökeret verni, ha van legalább 3000 polgár, aki anyagilag is támogatja munkánkat (havonta kisebb vagy nagyobb összeggel). Sem nagybefektető, sem pártközpont nem áll mögöttünk, így csak olvasóinkra számíthatunk. Olvasóink is számíthatnak ránk: nemcsak tudásunk legjavát igyekszünk szolgálatukba állítani, de támogatóinknak köszönetképpen extra információkat és közösségi eseményeinkre, klubestjeinkre szóló meghívót is kínálunk. Végső soron olyan helyet – átvitt és időnként konkrét értelemben is –, ahol otthon lehetünk ebben a világban.

ÚJRA VAN VÁLASZ.

Csak olvasóinkra számíthatunk.
Az újságkészítés pénzbe kerül.
Kérjük, támogassa munkánkat!
TÁMOGATOM